ЖИСЕЛ ЈЕ ТО... Душан Лукић (у белој кошуљи) на отварању „Жисела“ 2023. године

Наш саговорник

Душан Лукић, директор Дома културе Вук Караџић” Омољица

ИМА ТОГА ЈОШ, НИЈЕ СВЕ У „ЖИСЕЛУ“!

• Дом културе Вук Караџић” и ове године планира богат програм за предстојећу летњу сезону, од традиционалног фестивала Жисел и 11. по реду Породичних дана па све до бројних концерата, представа за децу, радионица…

Дом културе Вук Караџић” за следећу летњу сезону спрема мноштво занимљивих програма, каже за Старт 013 директор Душан Лукић, истичући да ће се Дом културе трудити да и у наредном периоду организује разноврсне програме како би обогатио свакодневицу Омољчана и свих посетилаца овог места у Граду Панчеву.

– Ове године, у августу, очекује нас Међународни фестивал Жисел, и то 54. издање фестивала аматерског филма и 52. по реду Фестивал фотографије са темом живота села. И ове године опет очекујемо велики број радова, фотографија увек стигне око 300, што појединачних, што у склопу колекција, као и најмање 20 филмова, тако да наш жири увек има веома тежак посао да изабере најбоље у категоријама које нагађујемо. Оно што ме много радује је да претходних година своје радове шаљу све млађи учесници, попут дечака из Иванова који је прошле године за своје фотографије освојио прву награду – истиче директор Лукић и користи прилику да све заинтереоване позове да учествују на такмичењу за најбољи аматерски филм и фотографију са темом живот села, да се укључе у овај специфични фестивал који иза себе има веома богату и дугу традицију, међу најдужом у Србији, а како би сам фестивал био успешнији и богатији.

– У оквиру Жисела, који се одржава почетком августа, поред главног програма, пројекције филмова и изложби фотографија, као и сваке године, очекује нас и богат пратећи програм. Посетиоци ће, поред награђених филмова и фотографија, моћи уживати и у концертима, дечјим представама, пратећим изложбама – наводи наш саговорник и додаје да су, одмах након Жисела“, у плану Дома културе и организација 11. по реду Породичних дана у Омољици. Он даље каже да су у плану бројне манифестације, највише оне спортске, а све са циљем да се кроз њих укључе целе породице, деца са родитељима, браћа, сестре, да уживају у дружењу и свему што им у склопу Породичних дана нуди Дом културе, наравно и овог пута у сарадњи са Саветом МЗ Омољица и локалним ЈКП-ом.

Поред спорта, планиране су и бројне радионице са аниматорима за најмлађе, како би могли сликати, цртати, играти се са пластелином, а очекују се и Шашавко и Пеђолино, којима се деца, али и они старији, највише радују, каже директор Лукић.

– Наравно, у плану су нам и деије представе и бројни концерти у оквиру ове манифестације, а за централни концерт који се, као и сваке године, одржава дан пре сеоске славе, Преображења, и ове године планирамо неког од еминентних уметника са естраде, ко ће то бити нека за сада то остане тајна за наше посетиоце – најављује ову манифестацију први човек Дома културе, који даље каже да су у плану ове установе за наредни период и бројне представе за децу, концерти, како фолклораша тако и бендова који вежбају у просторијама Дома и радо учествују у реализацији различитих програма ове активне културне установе.

– Као установа културе имамо одличну сарадњу са градским властима, Секретаријатом за културу и омладину, са МЗ Омољица, нашим ЈКП-ом и за ову годину очекујемо, и дајемо све од себе да буде успешнија него прошла, кад је реч о раду Дома културе – напомиње директор Лукић, подсећајући да је у претходном периоду реализовано мноштво занимљивих програма у Дому културе, почев од изложбе радова студената треће године ФЛУ, чије отварање је било 19. маја, а коју је посетио изненађујуће велики број заинтересованих људи.

СЛЕДИ 54. СУСРЕТ… са добитницима признања на прошлогодишњем „Жиселу“

Поред ове изложбе, током маја одржане су још две манифестације у Омољици у организацији Дома културе уз свесрдну подршку Савета МЗ Омољица и сеоског ЈКП-а, а у склопу Михољских дана.

Прва је Омољачки летњи галоп, трке на пет и 15 километара које су одржане на хиподрому, на којима се окупико око 90 учесника, наравно, уз богат пратећи програм, где су најмлађи Омољчани имали прилику да се друже, јашу поније и баве се спортом. Поред тога, у сарадњи са Удружењем Омољачко врело и Удружењем жена, а уз подршку МЗ и ЈКП, одржани су и Дани печења, гастрономска манифестација коју је обележило такмичење у спремању гулаша и печења, али и у конзумација ових специјалитета.

У склопу ове манифестације посетиоци су се могли упознати са активностима Удружења младих из Панчева, као и са радовима чланица Удружења жена Омољчанке”, које су имали своје штандове током манифестације. Наш саговорник наводи да су ове две манифестације у Омољици одржане по први пут, али да су успеле окупити велики број посетилаца, из Београда, Лајковца и других градова широм Србије.

– Прошле године је у нашој установи отворено истурено одељење КУД Станко Пауновић” и већ сада имамо преко 30 полазника, наших малих фолклораша, па ћемо се трудити да рад ове секције доведемо на највиши могући ниво пошто су то својим успехом и пласирањем на зонско покрајинско такмичење заслужили. Поред њих, у Дому културе ради и Студио мажореткиња Лана”, као и Школица спорта Скочица”, у којој се деца узраста од три до пет година уче првим корацима у спорту – истиче наш саговорник, иначе професор физичке културе, па отуда не треба да чуди да се установа коју он води толико труди око најмлађих, да се почну бавити спортом.

Желимо нашој деци да укажемо на важност бављења спортом и рекреацијом за здравији живот, поручује Душан Лукић, директор Дома културе Вук Караџић” Омољица.

В. Илић