СВЕ КОМИСИЈЕ... Драгослав Глигоријев

Долово

Драгослав Глигоријев, председник Скупштине МЗ „Мита Вукосављев“ Долово

НЕ ОДЛУЧУЈЕМО МИ, НЕГО МЕШТАНИ

• У МЗ Долово функционише и ради 17 комисија које покривају све делатности и потребе живљења на селу

Долово је насеље које се налази на територији града Панчево и има преко 6000 становника . Као српско насеље Долово се први пут помиње 1660 године. Насеље лежи на 7 брегова – долова, чиме се издваја од осталих села у Банату, што га чини посебно интересантним. Долово има и ту предност што је веома близу Делиблатске пешчаре, а и новоизграђеног ветропарка, тако да Долово има великих потенцијала да се развија као туристичко место на чему се и увелико ради. Долово је сада уређено место са много програма и манифестација у току целе године. У тим програмима поред МЗ и Дома културе активно учествују и доловачка удружења као што су Актив младих Долово, Удружеља жена „Доловке“, Удружеље винара „Свети Трифун“  и многа друга.

Такође, Долово је богато и манифестацијама, као што су Винаријада, Штрудлијада, Гулашијада, а одскора о и колективно венчање итд.

Овај сазив Скупштине МЗ  преузео је одговорност за вођење села 2015. године и за то време су асфалтирано две улице, комплетно реновирана амбуланта, изграђен нови спортско- рекреативни центар „Долина“ , Долово је прикључено на градски водовод , урађен је и паркинг у центру села,  пројекти за скоро све улице у селу, као и пројекат водоводне мреже ради замене азбестних цеви. Изграђен је, затим трг у самом центру села и још много тога, што је за ове три године променило сам изглед села .

Што се спорта тиче, Долово је најпознатије по рукомету и у току су преговори како би се нашло начина да се изгради нова спортска хала . Што се тиче хигијене у самом селу ЈКП „Долови“ обавља тај посао професионално, што се може приметити по чистоћи самог села. А најбољи показатељ овог професионалног односа према раду нашег ЈКП-а су и очишћене све улице у селу у току само једног дана после последњих падавина.

Само функционисање МЗ Долово разликује се од свих МЗ у Србији, наиме у МЗ Долово функционише и ради 17 комисија које покривају све делатности и потребе живљења на селу, а у те комисије је укључено преко 100 становника села. Тако да смо од 2015. променили устаљену праксу да о важним стварима у селу одлучује и доноси одлуке пар појединаца, сада Долово воде сами мештани села и одлучују шта је добро, а шта не за све нас.

Што се тиче планова за 2019.  годину, Граду су предата три пројекта за асфалтирање три улице у селу, чија реализација зависи од јавног приватног партнерства које би Град Панчево требало да реализује у наредном периоду. Такође, биће добијена средства – донација од Ветроелектрана Балкана, у висини од око 50 милиона динара за асфалтирање улица: део Трга ослобођења, Улице 7. јули, Детелинске улице и самог пута за Леанку, дужине 4.500 метара. Ови радови ће бити извођени чим временски услови то дозволе . Тренутно је завршен пројекат за изградњу осветљеног шеталиста, од спортско- рекреативног центра „Долина“ до водице на мраморачком путу ови радови биће извођени на пролеће. Завршена је јавна набавка и купљени канделбри ( светиљке ) који ће бити постављени на тргу у центру села. Искористио бих ову прилику да свим становницима нашег Долова а испред скупштине МЗ честитам новогодишње и божићне празнике.

(Старт 013)

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево