Драгана Митровић, градоначелница, на ускршњој радионици за децу ДО ВЕЛИКИХ КОРАКА ОД МАЛИХ НОГУ

Вршац

Драгана Митровић, градоначелница, на ускршњој радионици за децу

ДО ВЕЛИКИХ КОРАКА ОД МАЛИХ НОГУ

Дружење је организовано усусрет великом хришћанском празнику, под слоганом „Васкрс долази, радост нам доноси

У Градском музеју Вршац одржана још једна музејска радионица за малишане. Овога пута дружење је организовано усусрет великом хришћанском празнику, под слоганом „Васкрс долази, радост нам доноси“. Креативном украшавању васкршњих јаја придружила и градоначелница Драгана Митровић, са којом су учесници радионице разговарали о свом виђењу највећег хришћанског празника, а потом је уследило традиционално куцање јајима.
„Крајње је време било да почнемо да размишљамо о пролећу, сунцу, цвећу и наравно највећем хришћанском празнику Васкрсу, вођени тим лепим мислима у Вашем и нашем драгом музеју одржана је Васкршња радионица „Васкрс нам долази, радост нам доноси.“ Осим што су имали прилику да искажу своју креативност, најмлађи су научили и нешто више о празничним обичајима, на пример, постоји више предања о томе зашто се јаја фарбају баш у црвену боју, а једно од најприхваћенијих је везано за Св
ету Марију Магдалину, која је након Христовог васкрсења кренула у свет са корпом белих јаја, да проповеда вест о Христовом васкрсењу. Када је дошла до римског цара Тиберија, рекла му је „Царе Тиберије, Христос је васкрсао!“, на шта се он насмејао и рекао- „Христово васкрсење је могуће, исто као што је могуће да и та јаја која носиш у тој корпи, постану црвена!“. На њен поздрав – Христос васкрсе сва јаја у корпи променила су боју и постала црвена.“ објаснила је Ивана Ранимиров, директорка Градског музеја Вршац.
Радионице овог типа, уз игру и стварање, показало се
из досадашњег искуства, један су од најбољих начина за усвајање нових знања и усмеравање најмлађих ка неговању културе и традиције.