УВЕК У АКЦИЈИ... Драгана Латовљев

Интервју

Драгана Латовљев, в. д. директора Туристичке организације општине Ковачица

НАИВА, ПУПИН, ЕТНО КУЋЕ, МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТ…

• Ковачици није никакав проблем да где год се појави буде препознатљива, у првом реду због наивне уметности, али и мултикултуралности
• Идуће године прорадиће инфоцентар и сувенирница у њему

• Како оцењујете активности Туристичке организације општине у овој години?

-У овој години Туристичка организација општине Ковачица је, поред редовних и унапред планираних активности, у значајнијој мери него до сада посветили пажњу раду и активностима удружења, оних који су у директној или индиректној вези са туризмом, тако да смо се посебно ангажовали у реализацији њихових програмских активности на афирмисању туристичке понуде у нашој општини.

С тим у вези, могу да кажем да смо у овој години премашили оно што смо планирали и да због тога изразим и посебно задовољство.

Које су то најзначајније манифестације на којима сте учествовали ван Ковачице и шта је то што бисте истакли као нешто по чему је Ковачица била и остала препознатљива?

-Од најзначајнијих манифестација на којима смо ми, као Туристичка организација, учествовали у овој години, посебно бих истакла сајмове туризма у Београду и Братислави. А што се препознатљивости тиче, Ковачици није никакав проблем да где год се појави буде препознатљива, у првом реду због наивне уметности, али и мултикултуралности, због чега су наши наступи увек шаролика понуда традиције и обичаја свих националних заједница које живе на територији наше општине.

А што се тиче туристичких манифестација у општини Ковачица, које бисте посебно поменули и шта је то што их чини особеним и у чему?

   -Питање није нимало једноставно, али покушаћу да вам на њега одговорим, с напоменом да су сви они подједнако особени, свака на свој начин. Фијакеријада у Црепаји, Међународно такмичење у кувању бриндзових кнедли, Такмичење трубача у Падини, Вашар рукотворина у Ковачици, Божићни и новогодишњи вашар итд.

Јесте ли задовољни бројем туриста који су ове године посетили Ковачицу и, сем Галерије, шта не пропуштају да посете?

   -Могу слободно да кажем да већ неких десетак година траје позитиван тренд повећања броја туриста који посећују нашу општину. Осим Галерије наиве, међу најпосећенијим дестинацијама су радионица виолина у кући Јана Немчека, Спомен-дом Мартина Јонаша, Етно дом  и музеј у Падини, Музејски комплекс Михајла Пупина у Идвору…

 Како се спремате за божићне и новогодишње празнике?

    -И ове године, 7. пут заредом, организујемо Божићно-новогодишњи вашар, и то 22. децембра у 13 сати, на посебно, за ту прилику, украшеном тргу у Ковачици. Пре вашара ће Деда Мраз делити слаткише нашим најмлађима суграђанима.

САЈАМ У БРАТИСЛАВИ… Драгана Латовљев и Ана Жолнај Барца, директорка Галерије наиве

Осим тога, 28. децембра, такође, на тргу у Ковачици биће организован пригодни новогодишњи програм за  децу, боће то позоришна представа са Пеђолином, уз атрактивни ватромет.

Тог дана поклоне у својству Деда Мраза биће највиши представници локалне самоуправе наше општине, који ће свим малишанима поделити новогодишње пакетиће.

  • Имате ли нешто ново и посебно у плану у  2020. години?

    -У наредној години, између осталог,  у плану је и да коначнмо отворимо инфоцентар/сувенирницу, која ове године, иако саграђена,  није прорадила због проблема административе природе.

    • Који су то туристички потенцијали општине Ковачица недовољно искоришћени?

    -Рекла бих да је то гастрономска понуда, односно специјалитети из кухиње свих народа који овде живе.

Шта су, за Вас, туристички брендови општине Ковачица?

    –  Наива, Пупин, мултиетничност и мултикулуралност…

    • Кад бих Вас питао да ми у сваком насељеном месту Општине Ковачица препоручите шта неизоставно да посетим, а ја Вам кажем да имам времена за само један објекат, шта бисте ми рекли?

    -У Ковачици  – Галерију наивне уметности, у Падини – Етно музеј, у Идвору – Родну кућу Михајла Пупина, у Црепаји – Црепајачки еколошки врт, у Дебељачи – Дебељачка језера, у Самошу – Задужбину Владимира Фијата, у Уздину – Етно кућу.

САЈАМ У БЕОГРАДУ… Ковачица је имала шта да понуди

Али не верујем да ћете пропустити да посетити и друге дестинације, ако се већ упутите пут општине Ковачица.

   У праву сте, у потпуности, хвала!

С. Батало