ВАЖНА ЈЕ СОЦИЈАЛИЗАЦИЈА... Драган Поповић

Бела Црква

Драган Поповић, директор Центра за социјални рад “8. мај”  Бела Црква

ВАЖНО ЈЕ ИЗАЋИ ИЗ ЗАЧАРАНОГ КРУГА

• Породично насиље, посебно оно према женама, делимично је и проблем нашег менталитета, али и других фактора попут економске ситуације, алкохолизма и другог – каже Поповић

Директора Центра за социјални рад „8. мај“ у Белој Цркви, Драгана Поповића,  питали смо које су то специфичности које, можда, ову установу разликују од других, које се баве истим или сличним послом.

– Оно по чему смо можда јединствени је то да смо ми, по захтеву општинских власти, током последњих три године помогли да око 70 породица у Белој Цркви добију свој прикључак за струју или воду. То се раније није радило у нашој установи, а иза тога стоји жеља Општине да својим становницима обезбеди животне услове који одговарају 21. веку, тако да смо многим породицама помогли да добију струју, воду или да уреде цреп на крову или поставе прозоре на своје објекте. При томе, приоритет су нам увек породице са децом – открива нам директор Поповић и даље каже да је циљ таквог рада са корисницима да се њихова ситуација поправи, да им се омогући да раде, да приходују и да изађу из тог зачараног круга сиромаштва у којем неке породице генерацијама живе од социјалних давања. Центар за социјални рад зато често својим корисницима налази послове, углавном оне сезонске.

– Тиме желимо да их социјализујемо и да их натерамо да размишљају да нешто створе у животу за себе и своју децу. На томе ће се свакако још морати радити пошто један део њих не жели посао и такву врсту обавезе, док са друге стране имамо и оне који нас, после једног, јуре да им обезбедимо други, сличан посао. У свему томе посебно помажемо подитељима се децом и то по питању њиховог школовања, нарочито ако похађају школе којих нема у Белој Цркви: плаћамо им смештај у ученичком дому или финансирамо превоз до школе и друге такве трошкове а све са жељом да им омогућимо да се на тај начин избаве из те ситуације и да не постану она следећа генерација која ће наставити да живи од помоћи – каже Драган Поповић и наводи да установа коју он води доста помаже по питању лечења и лекова и то и пензионерима са најнижим примањима.

Породично насиље је један од проблема са којим се запослени у Центру за социјални рад често сусрећу. Центар се, поред полиције и тужилаштва а по потреби и у сарадњи са здравственим и образовним установама, бави овом врстом насиља и по речима нашег саговорника, има га доста али има и доста лажног пријављивања тако да је статистика везана за овај проблем помало површна. Како он каже, породично насиље, посебно оно према женама је делимично и проблем нашег менталитета, али и других фактора попут економске ситуације, алкохолизма и другог. Ипак, захваљујући и медијима, ту се ствари полако поправљају, а оно што охрабрује је то да се ово насиље све више успева спречити а проблеми који су његов узрок се успевају решити разговором.

И. Владан

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Бела Црква