НИЈЕ ЈОШ СВЕ ГОТОВО... Др Слободан Овука

Разговор с поводом

Др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево

ОЧЕКУЈЕ НАС ДОСТА ПОСЛА И НАРЕДНИХ ГОДИНА

• Поред окончане реконструкције Интернистичког блока, панчевачку Општу болницу у наредном периоду чека и потпуна реконструкција свих објеката у њеном кругу
• Упоредо са уређењем објеката,  континуирано се  радило на набавци нове опреме, а тако ће бити и убудуће
• Нема проблема са недостатком кадрова

 

Почетком маја ове године завршени су радови на реконструкцији Интернистичког блока Опште болнице у Панчеву, радови за које је Покрајинска влада обезбедила средства у висини од 540 милиона динара. У оквиру ове реконструкције радило се на свих шест етажа ове зграде, чиме је ова здравствена установа добила осам хиљада квадрата најсавременије уређеног и опремљеног простора. Упоредо са реконструкцијом, радило се и на набавци нове опреме, у шта је уложено још око 200 милиона динара. Завршетком ових радова, Панчево и цео јужни Банат су добили најмодернију и најопремљенију здравствену установу, што по речима директора Опште болнице  др Слободана Овуке, они и заслужују.

– Фактички је сад ово нова зграда, јер је све урађено изнова. Постављена је термо фасада, замењена је столарија, тако да смо термо-енергетску ефикасност подигли за 100 одсто. Реновиране су и радиолошке просторије, место где је скенер, усељена су нова одељења, као што су грудно и неурологија, објекти у које се није улагало 60 година. Сада имамо и централну климу и грејање и све оно што смо до сад само могли да сањамо да ћемо у Панчеву имати, сад смо успели да добијемо – рекао је директор панчевачке болнице приликом усељавања првих пацијената у уређени интернистички блок.

Како за Старт 013 каже др Овука, то свакако није крај пошто за ову здравствену установу постоје нови планови: – Ми смо сад тренутно у изради идејног решења пројекта којим ће се одредити начин на који ћемо реконструисати све објекте у кругу Болнице, као и његово просторно уређење. Имамо обећана средства од Канцеларије за јавна улагања, а за саму израду пројектне документације средства је обезбедио Град Панчево. Надамо се да ће ова документација бити готова до јесени како бисмо могли већ тада расписати тендер за извођаче радова – каже др Овука о будућим плановима и додаје да су пројектантима пренете све потребе Болнице и идеје како би се ови радови могли урадити, а сада се чека само реч струке, како све то на крају остварити. Ти радови обухватају од замене столарије и постављања лифта па све до надградње појединих објеката, као и потпуне реконструкције управне зграде Опште болнице на којој, како каже наш саговорник, ништа није рађено 60 година, а што ће бити урађено у сарадњи са панчевачким Заводом за заштиту споменика културе.

ХУМАНИТАРНА ПОМОЋ
  Почетком јуна у Панчево је стигла и хуманитарна помоћ намењена Општој болници, Дому здравља, Дому за лица са оштећеним видом „Збрињавање“ и Дому „Срце у Јабуци“. Ова донација је дошла из Немачке, а иза ње стоји хуманитарна организација бајкера „BBH“, која  већ 18 година организује овакве акције у оквиру којих прикупљају половну, мало коришћену опрему, коју после сервисирања поклањају истановама у два града из две државе. Ове године су одлучили да помогну болницама у два града у Србији и Румунији.
 Хуманитарна помоћ, која је у Панчево стигла у 24 шлепера, састоји се од 40 болничких кревета, четири операциона стола, столова за патологију, инвалидских колица, болничких носила, индустријских сушилица, као и различитих медицинских инструмената, стерилизатора, ултразвучних уређаја, столова за превијање и медицинског потрошног материјала, радне одеће, постељине, али и канцеларијског намештаја и одеће за децу и бебе и играчака.

 

Оно што је тренутно најактуелније у панчевачкој Болници јесте набавка још нове опреме. Како каже др Овука, Покрајински секретаријат за здравство обезбедио је нешто више од 55 милиона динара за набавку опреме, а панчевачка Болница је то искористила за куповину  ендоуролошког стуба, аутоматског парног стерилизатора, радног пулта за ОРЛ, два система за анестезију, инструмената за хирургију, као и аутоматизованог система за брзу детекцију патогена и једног лапораскопског стуба 4К резолуције.

Општа болница након сређивања Интернистичког блока

– Ових дана су потписани уговори са добављачима са роком за реализацију од 60 дана, тако да очекујем да већ почетком септембра сва ова опрема буде у Болници. Оволико нове опреме није ушло у нашу установу последњих 15 година, а ту се нећемо зауставити, опрема нам је неопходна како би нашим пацијентима пружили што бољу услугу. Радимо елаборате за сваки део опреме који нам је потребан и убудуће ћемо радити на томе да обезбедимо средства за сву потребну опрему. Очекујемо још један ребаланс покрајинског буџета ове године што нам отвара прилику да нешто од тога и остваримо – објашњава др Овука и наглашава да је сарадња са покрајинским властима све боља, а да је актуелна набавка опреме најбољи пример за то. Поред тога, и панчевачка локална власт се укључила у ове напоре како би ова здравствена установа свим грађанима Јужног Баната омогућила што бољу здравствену заштиту.

Директор панчевачке Опште болнице додаје да све ове радове, реконструкцију објеката и набавку нове опреме ова установа успева да кадровски испрати тако да по питању запослених нема проблема, каквих имају друге здравствене установе: – У складу са политиком Владе и нашим потребама запошљавамо нове лекаре тако да по том питању немамо проблема. И по питању лекара специјалиста је иста ситуација, немамо проблема са недостатком кадрова што је чест случај у оваквим установама у Србији, а поред тога, имамо доста наших младих лекара тренутно на специјализацији што много значи за будући рад Болнице. Док сам ја на челу ове болнице, трудићу се да овакво стање одржи и убудуће како би нашим грађанима пружили што квалитетније лечење – закључује директор Опште болнице у Панчеву др Слободан Овука.

В. Илић