ДЕМОГРАФСКИ ПОДСТИЦАЈ... др Јелена Ђокић на лекарском послу

Интервју

Др Јелена Ђокић, чланица Градског већа Вршца

ДА ПАРОВИ ШТО ПРЕ ОСТВАРЕ САН О РОДИТЕЉСТВУ

• Скупштина града Вршца донела је Одлуку о условима и критеријумима за остваривање права на суфинансирање трошкова за биомедицински потпомогнуто оплођење

Цео свет, а тиме и Србија и Град Вршац живе у ванредним околностима услед пандемије  Коронавируса. Како у овим условима функционишу здравствене установе у Вршцу и колико сте задовољни како су ове установе одговориле на овај изазов?

  • Пандемија COVID 19 вирусом задесила је цео свет, тако и нашу државу и Град Вршац.  Свакако је за све нас то један велики изазов, пошто се по први пут срећемо са пандемијом оваквих размера. Здравствене установе у Граду Вршцу пратиле су и поступале према упутствима Министарства здравља Републике Србије,  Покрајинског секретаријата за здравство, Института за јавно здравље Републике Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Завода за јавно здравље у Панчеву. Функционисање здравствених установа у Граду је од почетка пандемије на задовољавајућем нивоу.

     • Град Вршац је у складу са Стратегијом подстицања рађања доноси одлуку о финансијској подршци за биомедицински потпомогнуту оплодњу. Шта ова одлука практично доноси оним Вршчанима који желе да постану родитељи, а то могу само на овај начин?

-На Скупштини града Вршца,одржаној 08. 02. 2021. године, изгласана је Одлука о условима и критеријумима за остваривање права на суфинансирање трошкова за биомедицински потпомогнуто оплођење. Град Вршац је сходно стратегији подстицаја рађања приступио изради Одлуке  ради реализације општег циља -одрживог демографског развоја Републике Србије. Средства за суфинансирање трошкова за овај поступак обезбедиће се из буџета Града Вршца, а номинални износ трошкова за поступак утврдиће се посебном одлуком Градског већа, након доношења одлуке о буџету Града Вршца за сваку календарску годину.  Истакла бих да, поред других услова за остваривање права на суфинансирање оваквог поступка,  право на овакав поступак имају парови који не испуњавају услове за укључивање у Програм вантелесне оплодње који финансира Републички фонд за здравствено осигурање по било ком критеријуму прописаним Правилником.  Циљ овакве одлуке је да Град Вршац помогне својим суграђанима да остваре сан о родитељству – каже др Ђокић.

    • И у Вршцу је 20. јануара кренула масовна вакцинација против новог Коронавируса. Ко је досада вакцинисан, колико грађана Вршца је исказало заинтересованост за вакцину а колико их је до данас имунизовано и како сте, као чланица Градског већа задужена за здравство, задовољни процесом вакцинације у Вашем граду?

-Закључно са даном 16 .03. 2021. године, укупан број вакцинисаних грађана на територији Града Вршца је 14.651, док је 5829 грађана и ревакцинисано. Доступне су вакцине свих произвођача које тренутно постоје на територији Републике Србије. Вакцинација се и даље одвија, на два пункта у граду, без већих гужви и према списковима пријављених грађана преко портала е-Управе. Организовани су и мобилни тимови како би се оним грађанима који нису у могућности да стигну до пунктова за вакцинацију, а исказали су интересовање, иста и обезбедила, као и тимови за вакцинисање по насељеним местима. Оно што бих истакла јесте да од почетка вакцинације до данас није било пријављено животно угрожавајућих нежељених ефекта вакцине на територији нашег Града. Пријављени су блажи облици нежељених ефекта вакцине у виду бола и црвенила на месту апликације вакцине, повишена телесна температура, малаксалост, болови у мишићима и зглобовима, главобоља, који су трајали неколико дана. И даље апелујемо на све грађане који се нису још увек вакцинисали да то и учине и на тај начин заштите, првенствено своје здравље, а потом и здравље људи у својој околини – напомиње др Јелена Ђокић, чланица Градског већа Вршца.

(Старт 013)

Пројекат „Град Вршац – грађанин као кључни актер градске локалне самоуправе“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.