РАДОМ ДО РЕЗУЛТАТА...предавање у центру

Представљамо…

Др Драгољуб Цуцић, директор Регионалног центра за таленте „Михајло Пупин“ Панчево

РЕЗУЛТАТИ ГОВОРЕ ДА НАШ ТРУД НИЈЕ УЗАЛУДАН

• Регионални центар за таленте основан је пре две деценије, а кроз њега је до сада прошло око осам хиљада надарених ученика панчевачких школа, од којих су многи својим успесима стигли до различитих крајева света, док се други баве радом са надареном децом у установи из које су и сами потекли

 

– Центар је основан 1998. године од стране Републичког центра за таленте и тадашње Општине Панчево а на иницијативу потеклу из Рафинерије нафте Панчево и других предузећа јужне индустријске зоне, а све са циљем да постане установа која би стварала научни подмладак. Због бомбардовања са радом смо кренули априла 2000. године и већ тада смо проширили делокруг нашег рада и на уметнички подмладак – сећа се др Драгољуб Цуцић, директор Регионалног центра за таленте „Михајло Пупин“ првих година рада ове јединствене образовне установе и важног дела образовног система и Панчева и Војводине. А јединствена свакако и јесте. Како каже наш саговорник, данас је Центар један од најорганизованијих и највећих оваквих центара у Србији којих, подсећа он, данас има девет, од 14 колико их је некада било. Територијално, Центар за таленте из Панчева, заједно са својим издвојеним одељењем из Кикинде тако данас покрива целу Војводину.

ВРЕДИ СЕ ТРУДИТИ... др Драгољуб Цуцић

– Замишљено је да свака регија има свој центар, а данас смо ми једини у Војводини, уз наше одељење „Душан Васиљев“ из Кикинде. Од других центара се разликујемо и по томе што имамо развијену организациону структуру где сам ја, као директор, само фронтмен. Око 2006. године финансијска ситуација око Центра се поправља и ми постајемо установа која се стабилно финансира из буџета Општине Панчево. Тиме и обим посла полако почиње да расте, нижу се први резултати и назиру се обриси Центра као установе каква је она данас – додаје наш саговорник и даље каже да око 80 посто финансијских средстава Центар добија из буџета, што локалне самоуправе што Републике, док остатак чине донације, без којих доста од активности РЦТ из Панчева не би било реализовано онако како су замишљене. А у те активности спадају организовање републичких такмичења и истраживачких програма, као и различити конкурси и изложбе књижевних, ликовних и других радова како би се приказали постигнути резултати, али и много тога другог, попут кампова.

Др Цуцић каже да, пошто рад Цетра финансира Град Панчево, тако је ова установа окренута, пре свега, надареној деци која долазе са територије града где је веома важна сарадња са панчевачким школама. – Најбољу децу из основних школа три пута годишње водимо на Дивчибаре где са њима радимо, а за шта средства обезбеђује Град Панчево. Што се тиче наше старије деце, радимо на томе да у сарадњи са другим установама успемо да и за њих организујемо сличне кампове што би, надам се, требало заживети следеће школске године.

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ
  Иначе, Регионални центар за таленте „Михајло Пупин“ се бави различитих областима науке и уметности. Између осталих, ту су математика, физика, хемија, географија па се до програмирања, заштите животне средине и ликовне и филмске уметности, дакле за све оне области за које не постоји нека друга образовна установа у граду. Последњих година кроз РЦТ Панчево годишње прође између четири и пет стотина деце, што значи да је до сада, за ових скоро 20 пуних година рада, кроз Центар прошло око осам хиљада полазника, процена је директора Цуцића. Он напомиње да ће се и овај јубилеј Центра прикладно обележити као и да ће бити урађена и монографија о овој установи поводом 20 година од оснивања.

 

Најтежи и најодговорнији задатак Центра свакако јесте препознавање надарене деце. То је процес у коме до изражаја долази сарадња са школама у граду која је, по оцени директора Цуцића, на веома високом нивоу. Временом, начин препознавања надарене деце се у РЦТ „Михајло Пупин“ доста изменио у односу на онај у почетку рада, где су тестови имали највише значаја: – Првих година смо радили тестове са децом, али се брзо показало да нека деца са највише освојених поена на тестовима једноставно „нестану“ док су друга деца ишла на такмичења и освајала награде. Зато смо ми у једном тренутку застали, размислили и пронашли други начин како доћи до надарене деце. Ми их и даље тестирамо, али резултати тестова су само једна од информација, већ се трудимо да пратимо децу на такмичењима, од којих се прва организују из математике у четвртом разреду, пратимо њихове резултате и лично, по имену позивамо ону децу која су освојила једну од прве три награде. То ипак не значи да су наша врата затворена за сву осталу децу, напротив, ту смо за све који желе да раде са нама.

Директор Цуцић, као физичар, за пример узима ученике основних школа које занима управо физика и који желе да се њоме озбиљно баве. Они у сваком одељењу у свакој од 18 панчевачких основних школа искачу као солитери, појашњава он и додаје да њиховим доласком у Центар они добијају прилику да упознају децу сличну себи која, како он каже, имају свој начин изражавања, а могу међусобно да разговарају о заједничким темама које их интересују. Са таквом децом сарадници Центра раде, спремају их за такмичења, воде на кампове и све то, на крају даје резултате. На наше питање да ли Центар прати децу која су прошла кроз ову установу у даљем раду, наш саговорник одговара потврдно и додаје да се доста њих касније и укључује у рад Центра, где као сарадници раде са новим генерацијама надарених Панчеваца. – Ми их пратимо од четвртог разреда када код нас дођу па све до факултета и много се трудимо да их тада убацимо у наш систем, јер нама су и потребни ти решаваоци проблемских ситуација и истраживачки карактери који би могли радити са нашом децом која основна знања могу добити у својим школама у раду са својим професорима, али за значајније резултате потребан је другачији начин рада се њима који обухвата активности које им ми можемо понудити – објашњава наш саговорник.

АКТУЕЛНИ   УСПЕСИ
  Што се тиче актуелних резултата, директор Цуцић наводи да је ових дана најзначајнији успех Ање Шушњар која је недавно освојила прво место на Српској физичкој олимпијади са великим изгледима да на изборном такмичењу избори место у српском олимпијском тиму који ће се такмичити на Научној олимпијади која се одржава у децембру ове године. Поред тога, актуелан је и Куп математичких гимназија на којем ће се такмичити 30 тимова од којих ће један чинити и деца из Центра Ања Шушњар, Огњен Шкрбић, Угљеша Кузманов и Љубодраг Радмиловић а који ће водити Аца Милошевић и Марко Шушњар, такође полазници ове установе.

 

Оно што би свакако унапредило и олакшало рад у Центру јесу бар две нове просторије, наводи наш саговорник и додаје да се за све своје активности Центар сналази, а ту мисли пре свега на донације. План за ово лето је и набавка једног фотокопир апарата који је постао неопходан, а за то се он нада помоћи привредника који су, како др Цуцић каже, доста помогли ову установу у  набавци рачунара и друге опреме. Као добар пример наводи то да је је недавно филмска група за свој камп успела да обезбеди средства од донација панчевачких привредника.

– Ово је невероватно леп посао који укључује рад са добром, паметном децом која нам уливају наду да сав овај наш труд није узалудан – закључује др Драгољуб Цуцић, директор РЦТ „Михајло Пупин“ Панчево.

В. Илић