ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ... Драгана Митровић

Интервју

Драгана Митровић, градоначелница Града Вршца

РАВНОМЕРНИ РАЗВОЈ И ГРАДА И СЕЛА

• Изградња канализације у Павлишу – највећи пројекат ове године
• Посебна пажња социјалној заштити, инклузији Рома, особама са инвалидитетом и социјално осетљивим групама

 

Градоначелницу Вршца Драгану Митровић питали смо и како се успоставља „равнотежа“ између улагања у градску и сеоску инфраструктуру и које су то посебне особености Вршца када је у питања социјална политика.

Када помињете села, колико су она заступљена у развојним пројектима градског буџета у односу на улагања у градске пројекте?

-Наш је циљ  равномерни развој свих како градских тако и сеоских средина. У самом Вршцу је потпуно преуређено неколико урбаних џепова, изграђен је први кружни ток саобраћаја, обезбеђена нова паркинг места, реконструисан је велики број дечјих игралишта, а на неким местима где никада раније нису постојала, постављена потпуно нова. Али се убрзано  трудимо да и живот наших грађана који живе у селима учинимо квалитетнијим, па су тако у претходних годину дана реновиране просторије месних заједница у Влајковцу, Загајици, Стражи, Гудурици, Куштиљу и Павлишу. Углавном руиниране зграде домова културе у Марковцу, Стражи и Малом Жаму сада су добиле нови сјај. У Куштиљу ћемо током лета, уз велики фестивал, отворити и дуго очекивану летњу сцену. Потпорањ и Ритишево су добили потпуно нове спортске терене, док је изградња спортске хале у Уљми ушла у завршну фазу.

ЈОШ И ОВО
 У циљу сећања на вршачке великане,  сарадњом свих основних и средњих школа са Градским музејом, обележели смо 160 године од рођења Паје Јовановића. Током седам дана јубилеја организован је велики број изложби, предавања и радионица на тему живота и дела једног од наши најчувенијих сликара, пореклом са ових наших простора. Сем тога, поред две наше међународне манфестације, Грожђебала и Вршачког венца, у сарадњи са аустријском Амбасадом установљен је и Бијенале ликовне графике, који је у Вршцу и Гудурици окупило уметнике из више европских земаља.

 

У наредном периоду, у сарадњи са Владом Републике Србије, очекује нас изградња Виноградарске улице у Великом Средишту, а свакако највећи пројекат који започињемо ове године у селима је изградња канализације у Павлишу.

Шта бисте нам могли посебно рећи о социјалној политици, оно што је посебно у односу на уобичајену праксу?

-Социјалној заштити грађана посвећујемо посебну пажњу. Сем уобичајених мера социјалне политике, трудили смо се и да нешто урадимо на плану социјалне заштите угрожених социјалних група, као и грађана са посебним потребама.  Тако смо, у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, реализовали  пројекте у оквиру инклузије Рома. Израдили смо акциони план за социјално укључивање Рома, и у Градској управи поставили првог координатора за ромска питања. Град Вршац постао је пример добре праксе, што је похваљено и од стране високих званичника Европске уније. Сем тога, у Градској управи отворена је и Канцеларија за особе са инвалидитетом, формирана библиотека са кућном доставом  за особе са инвалидитетом, а отпочело се и са програмом терапијског јахања, а у сарадњи са Спортским савезом града Вршца, док смо у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја наставили донацију аутоседишта за свако новорођено дете у Вршцу.

Када је реч о запошљавању осетљивих и теже запошљивих група,  у 2018. години је кроз програме стручне праксе, јавних радова и самозапошљавања Националне службе за запошљавање, радно је ангажовано више од 60 лица, док је кроз програм социјалне заштите запослено  више од 20 личних пратилаца за подршку лицима са посебним потребама и друге социјалне потребе.

Истакла бих и то да је у протеклој години број незапослених у нашем граду смањен  за готово 1000 лица.

С. Батало

Пројекат „Град Вршац – локална самоуправа у форми самоуправе грађана“ суфинансира Град Вршац.