НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО... градоначелница Драгана Митровић и др Ђорђе Радак

Вршац

Поводом славе Града, јавна признања најзаслужнијим грађанима

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО ДР ЂОРЂУ РАДАКУ

• Повељу из сфере културе добио је Јулиус Александер Паст, из сфере привреде – Денуц Чолока, док је Повељу за храброст добила Наташа Милић, припадница Ватрогасно-спасилачке службе

Јуче, 29. маја, био је Свети Теодор Вршачки, дан када Град Вршац слави своју славу. Тим поводом, већ традиционално, Град је на Свечаној академији, одржаној у Центру „Миленијум“, доделио признања својим најзаслужнијим грађанима.

Повеља Града Вршца за изузетан допринос афирмацији културне и историјске вредности додељена је Јулиусу Александеру Пасти, потомку Феликса Милекера.

Јулиус Александер Сигмунд Паст је признати хуманиста, верни чувар вршачког културног и духовног наслеђа и идентитета.

Као потомак Феликса Милекера, оснивача важних културних институција, Јулиус Сигмунд Паст непрекидно доприноси обогаћивању свеукупног друштвеног миљеа Града Вршца, непрекидно исказујући своју космополитску природу на себи својствен начин.

Повеља Града Вршца за изузетан допринос у привреди и хуманитарни рад додељена је угледном вршачком привреднику Денуци Чолоки.

Денуц Чолока је широј јавности познат, не само као успешни привредник, већ и као велики хуманиста и добротвор. Предузеће Житобанат, на чијем је челу, спонзор је и дародавац свих манифестација које се одржавају у Граду Вршцу, а велики је донатор и Дома за незбринуту децу у Белој Цркви „Вера Радојевић“.

Повеља Града Вршца за пожртвовање и показану храброст додељена је припадници Ватрогасно – спасилачке јединице Наташи Милић.

Наташа Милић је запослена у Ватрогасно – спасилачкој јединици у Вршцу и заједно са својим колегама веома се истакла у својој првој професионалној интервенцији током гашењу пожара на Вршачком брегу. Како каже, од раног детињства маштала да постане ватрогасац и помаже људима и животињама у невољи.

За изузетне резултате остварене у области медицине, најпрестижнију награду коју неком додељује Град Вршац, а то је Награда за животно дело, додељена је академику професору др Ђорђу Радаку.

Професор др Ђорђе Радак рођен је у Вршцу, где је завршио Гимназију. Дипломирао је на Медицинском факултету, са просечном оценом 9,70. Професионалну каријеру је започео на Институту за физиологију, затим је специјализирао општу хирургију на Првој хируршкој клиници у Београду. Докторирао је 1991. године, а убрзо затим почео да ради на Институту за кардиоваскуларне болести «Дедиње» у Београду. Иако је одласком на студије медицине напустио родни град, Вршац и Вршчане никада није заборавио.

Награду је, према традицији, доделила градоначелница Вршца Драгана Митровић.