Панчево

Донација „Зеленилу“ кроз пројекат „Ветрозелена“ компаније CWP Europe

СТО ПЛАТАНА НА КОТЕЖУ 2

Компанија CWP Europe, кроз свој пројекат Ветрозелена, спровела је акцију озелењавања у насељу Котеж 2 у Панчеву, приликом које је засађено 100 платана. Ова иницијатива део је шире стратегије компаније за унапређење локалне инфраструктуре, очување животне средине и подршку локалној заједници.

Акција озелењавања настала је као резултат сарадње са Градском управом Панчева и ЈКП „Зеленило“ Панчево, који су препознали локалне потребе и одабрали одговарајућу врсту садница, као и локацију садње. Ова акција не само што доприноси унапређењу естетског изгледа града, већ и позитивно утиче на побољшање квалитета ваздуха и животне средине.

Јованка Атанацковић, директорка пројеката за тржиште Србије у компанији CWP Еurоpе, истакла је да ова акција симболизује посвећеност компаније очувању природе и унапређењу животног стандарда локалног становништва.

„Веома сам поносна што смо садњом 100 платана обогатили насеље Котеж 2, стварајући лепшу и здравију средину за заједницу. Ова стабла, која својом дуговечношћу и бројним користима оплемењују околину, симболизују трајну вредност и вишеструки позитиван утицај наших пројеката обновљивих извора енергије. Баш као што платани кроз векове пружају своје благодати, пружајући хлад и прочишћавајући ваздух, тако и наши пројекти доприносе стабилности и дугорочном просперитету заједнице. Када помислим на генерације које ће уживати испод крошњи ових стабала, осећам велику радост и понос што, заједно са Градском управом Панчева и ЈКП „Зеленило“ Панчево, стварамо зелену будућност за све нас.“

Маја Витман, градска менаџерка Града Панчева, додала је:

„Град Панчево на годишњем нивоу засади више стотина садница широм града. Данас то радимо са партнерима који осећају и вреднују значај здравије животне средине. Иницијатива компаније CWP Europeас је обрадовала и радо смо је прихватили. Ова компанија је лидер у развоју пројеката обновљивих извора енергије у југоисточној Европи. Данас смо богатији за 100 нових платана у нашем граду, а сутра ће се испод крошњи ових дивних стабала играти нека нова деца. Изабрана локација, на којој се поставља и игралиште за децу, има вишеструк значај. Захваљујемо се на донацији и друштвеној одговорности и позивамо све привреднике у граду да заједно са локалном самоуправом и надлежним предузећима направе овакав искорак ка очувању природе и здравијој будућности.“

Садња платана једна је у низу акција које је компанија CWP организовала у Панчеву. Међу њима се истичу мала школа екологије за децу „Еко академци“ и еко-фестивал „Ре:connect“. Такође, компанија је финансирала седам локалних инцијатива пријављених на конкурс „Идеје које покрећу промене“, који је реализован у сарадњи са Локалном фондацијом Панчево.

CWP се у априлу прошле године удружио са кинеском компанијом PоwерChina Resources како би на подручју града Панчева изградили ветроелектрану “Ветрозелена”, инсталисаног капацитета 300 MW, која ће по завршетку изградње постати највећа ветроелектрана у Србији и једна од највећих у региону. Очекивана годишња производња целе ветроелектране износи око 750 ГЊх, што ће задовољити потребе за снабдевањем више од 185.000 домаћинстава зеленом електричном енергијом.