ПРАВИ ИЗБОР... др Мила Шкуртић

Реч- две са…

Др Мила Шкуртић, лекарка у Амбуланти „Доњи град“ у Панчеву

БИТИ ЛЕКАР ЈЕ ВИШЕ ОД ЛЕКАРСКОГ ПОЗИВА

• Запамтите: Што год да у животу радите, радите то најбоље што можете… будите најбољи!

Основну школу и Гимназију завршила је у Пећи, а Медицински факултет у Приштини, да би општу медицину специјализирала у Београду. Ратни сукоби на Косову и Метохији „доводе“ је у Панчево, који од те 1999. године постаје њен нови град.

Упознали смо је, са задовољством што баш њу, као лекарку у Здравственој станици „Доњи град“, и шта рећи? Био је то више него прави избор „одабраног лекара“.

Љубазна, проницљива, непосредна, са опуштајућим и оптимистичким осмехом, и те како потребног у неким ситуацијама, то је др Мила Шкуртић, специјалиста (ух, да, специјалисткиња) опште медицине, с којом размењујемо реч-две, познајући је, сасвим довољно за оног ко зна шта хоће и како то што хоће и да каже.

Др Мила Шкуртић потиче из лекарске породице, тако да јој није било превише тешко да се определи за животни позив лекара, који је већ у старту заволела јер, како каже, „оно што је пресудно да неко заволи тај позив, то је жеља и потреба да се помогне онима којима је помоћ потребна.“

Бити лекар је више од лекарског позива и зато су изазови и том послу посебни, јер сваки је пацијенат различит, свака болест специфична, а треба увек имати спреман одговор, и најбржи.

Највећи изазови су они најтежи случајеви у пракси. Тада лекар мора да да свој максимум. Одабрати прави контакт, одредити праву дијагнозу, то је онај пут који води ка циљу. А циљ је да видим насмејана, срећна и задовољна лица мојих пацијената, јер то су су моје највеће награде и моје највеће задовољство у послу којим се бавим – каже наша саговорница, са већ препознатљивим осмехом, који увек шаље јасну поруку, јер то је осмех који говори.

А који је то пут до успеха, и професионалног и приватног?

-Пут до једног и другог успеха је у томе што ја волим посао који радим, што сваког дана могу да радим на себи, што немам неостварених циљева, већ само природну потребу да надограђујем већ саграђене животне грађевине, у томе је моје задовољство, мој животни успех, поред, разуме се, моје драге фамилије и пријатеља и свих добрих људи који ме окружују – напомиње др Мила Шкуртић, додајући да слободно време воли да проводи у дружењу, шетњама, тренинзима, у свему „ономе што ми прија.“

Да на задржавамо превише нашу саговорницу, има она преча посла од одговорања на наша питања, да чујемо још њену поруку пацијентима и свим људима:

-Моја порука тиче се, чега би другог, оног што дефинише здравље, а то је скуп физичког, психолошког, социјалног, емотивног благостања и да непрестано треба радити на тој равнотежи, јер тако радимо на себи. Запамтите: Што год да у животу радите, радите то најбоље што можете… будите најбољи!

Шта рећи, треба послушати. Докторка Мила је то!

С. Батало