ВРХУНСКИ НИВО... мр Јасмина Ђаков, директорка ковинског Дома здравља

Ковин

Дом здравља све опремљенији за пружање врхунских здравствених услуга

КАД СЕ ПОКРАЈИНА И ОПШТИНА УДРУЖЕ, ОНДА…

• Са покрајинских 4.270.000 динара и општинских 3.500.000 динара, Дом здравља у Ковину је набавио вредну опрему за значајно подизање квалитета примарне здравствене заштите својих пацијената, којих на годишњем нивоу буде преко милион

После јавног конкурса за финансирање опремања здравствених установа у АП Војводини, Дом здравља у Ковину добио је за 4.270.000 динара, што са средствима из општинског буџета, у износу од 3.500.000 динара, значи да ће улагања у опремање ове здравствене установе у 2022. години достићи вредност од чак 7.770.000 динара.

Средства су искоришћена за набавку неопходних апарата и медицинске опреме, што ће омогућити знатно квалитетније услуге бројним пацијентима, којих на годишњем нивоу буде и преко милион.

Говорећи на ту тему, мр Јасмина Ђаков, директорка Дома здравља, истичући задовољство добијеним средствима, која су искоришћена на најсврсисходнији начин за што квалитетнији приступ здравственим потребама свих грађана, подсетила је и на ове чињенице:

,,До 26.12.2019. године оснивачка права над Домом здравља Ковин била су у надлежности локалне самоуправе, да би Решењем о регистрацији, оснивачка права прешла на АП Војводину, а с тим што и даље локална самоуправа има право и обавезу да води бригу о здравственом стању становника на својој територији”, рекла је Јасмина Ђаков, додајући да су средствима од Покрајине, до сада, купљена кардиолошка сонда за УЗ са софтвером и једна гинеколошка столица.

Нова столица је прилагодљива како у седалном делу тако и у леђном делу потребама пацијенткиња свих узраста и исто тако и инвалидним особама“, казала је директорка Ђаков, најављујући и набавку бинокуларног микроскопа за гинекологију, са ЛЕД светлом, као и интраорални РТГ апарат.

Дигитализовани РТГ апарат – унутар уста, директан процес снимања а добијамо снимке високог квалитета у високој резолуцији. Стари апарат је набављен 2011. године и био је у функцији до децембра 2020. године када је набављен нови дигитализовани РТГ апарат и извршена дигитализација мамографа. Од тог момента се не ради снимање зуба, јер се престало са ручним развијањем филмова коришћењем фиксира и развијача“, напоменула је директорка Ђаков.

Истичући да је локална самоуправа имала разумевања за потребу унапређења примарне здравствене заштите и да је нашла начина да из општинског буџета за те потребе издвоји 3.500.000 динара, мр Јасмина ђаков је рекла да су тим средствима купљени ЕКГ апарати, аудиометар, инхалатор, дефибрилатор, инхалатор компресорски, апарат за ШУК, вагице за бебе за дужиномером 7 комада, вагице за бебе са висиномером 7 комада, апарат за дестилацију воде за биохемијску лабораторију.

(Фото: ЕPA)