SPIRITUS MOVENS… Филип Перић, директор

Галерија успешних

Двадесет и пет година рада предузећа  Finnet inženjering d.o.o.  из Панчева

А СВЕ ЈЕ КРЕНУЛО ОД ТАМАРЕ

• Основана, пре 25 година,  као фирма једне породице, са два радника, данас је то фирма три породице, у којој ради 70 стално запослених • Врхунска техничка опремљеност, изузетно стручан кадар и пословање по највишим стандардима – то је оно по чему се Finnet препознаје у свету хидроградње • За 25 година плата није каснила нити један дан

ЛЕТА, те, 1992. године, у Србији под санкцијама, а након што се тек распала СФРЈ, и уз Србију остали још само Црногорци (до прве прилике), Панчевка Тамара Перић одлучује да крене у породични бизнис,  само њој познатим путем и само њој знаном визијом докле се може стићи у послу у ком jе једини посао пројектовање хидрограђевинских објекта.

    Моралну, а убрзо и не само моралну, подршку пружа јој њен супруг, Небојша Перић, а ту су  и синови Ненад и Филип, који тек треба да крену неким својим путем,  и – није јој требало више. Тако је настао Finnet inženjering, једна од најцењенијих фирми у јужном Банату, што се тиче свих оних послова који имају везе са изградњом и одржавањем хидрограђевинских објеката, као и другим грађевинским и занатским пословима.

ТРОЈСТВО

Три породице, које су последњих 20 година  власници фирме, поделили су и функције. Периће заступа Филип, који је директор фирме. Сталетовиће представља Зоран, на функцији техничког директора, док Младеновићи имају Сашу, који је руководи пословима изградње.

    Године 1997. следи нова етапа започетог пута. И нови визионарски корак. Породици Перић се у послу, и не само послу, прикључују још две породице: породица Сталетовић и породица Младеновић. Сто посто дотадашњег власништва Перићи деле на равне части са те две породице, уз један једини обавезујући услов: у доношењу одлука нема прегласавања. Или јединствени или разлаз! До разлаза није дошло, што значи да принцип сагласности око свих суштинских питања даљег развоја фирме и те како функционише. Важно је знати шта се хоће и како се хоће и ко је за шта задужен,  а резулати ће доћи сами по себи. И долазе.

    После десет година од оснивања фирме, купује се прва машина. Небојша Перић и Миленко Младеновић  предузеће препуштају синовима. Тада директор фирме постаје Филип Перић, дипломирани економиста.

    -Наши највећи инвеститори су Град Панчево, НИС, ХИП-Петрохемија, Град Зрењанин, Општина Стара Пазова, ОМВ, Хемофарм… а наша највећа препорука је врхунска техничка опремљеност, врхунски кадрови, поштовање највиших стандарда у свим областима, као и строго придржавање уговорених обавеза – каже Перић, који се, ево, већ 15 година  налази на челу ове успешне фирме.

ТРИ КАО ЈЕДНА… двојица Перића и по један Сталетовић и Младеновић

   Данас Finnet inženjering  има шест багера, четири камиона и  сву неопходну пратећу опрему за посао којим се баве, али и 70 запослених. А почело се, пре двадест и пет година, са бројем радника који је тридесет и пет пута мањи од овога. Међу запосленима су осам инжењера грађевинске и хидрограђевинске струке, два радника који раде стручне послове из области економије, а сви остали су оне струке која је неопходна да би се успешно завршили сви они послови које инжењери пројектују, а економисти оцене економски оправданим. А што се тиче плата, довољно је рећи да плата за пуних 25 година није каснила ни један дан,  кључни инжењерски кадар се не мења, а неки од запослених су из Finneta отишли и у пензију.

ДРУШТВЕНА ОДГОВОРНОСТ

Finnet inženjering  изузетно води рачуна и о ономе што се зове друштвена одговорност фирме за окружење у којем послује. Бројне су хуманитарне активности у којима је ова фирма учествовала и у којима редовно учествује. И то, почев од помоћи деци у хранитељским породицама, учествовање у опремању Панчевачке болнице, па до спонзорства спортским клубовима, удружењима, појединцима…

    -Наше стратешко опредељење је не само улагање у техничко опремање фирме, него и константно улагање у кадровско оспособљавање, како бисмо били спремни за све врсте изазова и успешно одговорили на захтеве и најпробирљивијих и најзахтевнијих инвеститора – одговара Перић на наше питање како успевају да победе на већинни значајнијих тендера које расписују фирме о чијој респектабилности не треба расправљати, као што су НИС; Хемофарм, ОМВ, ХИП – Петрохемија и сличне.

   Сем тога, Перић помиње и уважавање партнерског односа са инвеститорима, што је један од кључних предуслова међусобног поверења, тако битног у сваком, па и у овом послу, где је од посебног значаја поштовање највиших стандарда, од оних еколошких, па до  безбедносних и оних који се тичу енергетске ефикасности.

   У вези с тим треба свакако напоменути да Finnet поседује све неопходне сертификате који гарантују да на том плану нема изненађења, а то су ISO 9001, ISO 14001, OXSAS 18001 и ISO 50001  који се тиче енергетске ефикасности.

    -Једно од наших стратешких опредељења је и то да све што улажемо, и у технику и у знање, улажемо из сопствених средства – додаје директор Перић, истичући то као пример одговорног односа, како према садашности, тако и према будућности фирме.

    Кад смо већ код будућности, по свему судећи, Finnet inženjering не треба да брине.

Зашто? Из простог разлога. Сем што је једна од најреспектабилнијих фирми на овом подручју у области хидрограђевинских послова, иде јој на руку и чињеница да готово 70 одсто насељених места у јужном Банату нема сређену канализациону мрежу. А , то је нешто што је у опису посла у наредном периоду свих локалних власти у свих шест општина и оба града у овом региону. И, што ће се, свакако, морати радити, или да је у питању решавање проблема са канализацијом или оних проблема у вези са реконструкцијом застареле водоводне мреже, замене азбестних цеви… али мораће се радити.  – А већ  сада се много више ради на том плану  него до пре три-четири године – задовољно ће Перић.

   А шта је то све до сада радио Finnet није лако набројати. Пробаћемо. Kомплетна канализација у Војловици, учешће у изградњи канализације у Старчеву, Јабуци, Омољици, на  Кудељарском насипу, али и у општини Алибунар, у Јаношику, као и у Старој Пазови и Новој Пазови. Ни Кинези нису могли без Finnetа. Њихову фабрику у Баричу је хидротехнички  опремила екипа стручњака и радника ове фирме.

ПРИЗНАЊА

За свој успешан рад у послу којим се бави и за своје друштвено одговорно понашање, Финнет инжењеринг је добио бројна признања, од којих директор Перић посебно помиње Повељу Капетан Миша Анастасијевић и Плакету Привредне коморе Војводине.

    Сем тога, Finnet је имао значајног удела у модернизацији постројења НИС-Рафинерије нафте Панчево,  на пословима у Петрохемији, Хемофарму, мађарском ОМВ-у итд. итд.

    А, директор? Он не само да ради као директор у Finnetu, он је један од оснивача Регионалне развојне агенције, члан Привредног савета Панчева, активни сарадник Привредне коморе… А, уз то, повремено стигне и да за Старт 013, на свој начин, како већ то само он уме, прокоментарише макроекономска кретања у земљи. Шта рећи, с нестрпљењем очекујемо његов нови прилог на ту тему.

    Е, да, да не заборавимо. Мајка Тамара (1946) и отац Небојша (1943) редовно, сваког дана долазе на посао. Можда, баш не проведу свих осам сати на послу, али да долазе сваког дана – долазе.

   Да не заборавимо ни њиховог другог сина – Ненада. Он је имао другу визију од своје мајке. Сувласник је Геовизије, познатог панчевачког предузећа који се бави геодетским пословима.

    Ето, шта ти је породична генетика, сви се врте око земље!

СиБ