Нови Сад

Kонференција о технолошким иновацијама у пољопривреди „Agri-Tech Future“ у Привредној комори Војводине

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА У СФЕРИ ПОЉОПРИВРЕДЕ

• Циљ конференције је едукација пољопривредника на који начин могу да дођу до корисних информација и уз помоћ најсавременијих ИТ метода унапреде своје пословање

Конференција о технолошким иновацијама у пољопривреди „Agri-Tech Future“, у организацији компаније „Color Media Communications“ под покровитељством Кабинета министра за иновације и технолошки развој Владе Републике Србије (РС) у сарадњи са Привредном комором Војводине (ПКВ) одржана је у петак, 1. марта 2019. године у ПКВ, у циљу едукације пољопривредника на који начин могу да дођу до корисних информација и уз помоћ најсавременијих ИТ метода унапреде своје пословање.

Министар за иновације и технолошки развој РС Ненад Поповић отворио је конференцију и на самом почетку свог обраћања, истакао да је тема конференције један од најважнијих елемената за будући развој РС и додао да је Нови Сад на европској мапи један од главних центара за примену најновијих технологија, ИТ технологија, дигитализације у сфери пољопривреде.

„Србија као земља која традиционално има велики извозни потенцијал у пољопривреди, а то је једина грана у којој имамо суфицит данас у РС, представља највећу шансу за остваривање нашег циља – привредног раста заснованог на знању, на ономе у чему је Србија најбогатија“, рекао је министар Поповић и додао да се, према последњим статистичким подацима, предвиђа да ће вредност глобалног тржишта паметне пољопривреде у периоду од 2017. до 2022. године порасти са мање од 10 на скоро 24 милијарде долара, што је раст од скоро 140 процената. Министар Поповић је истакао да ће у Србији у осам градова који немају универзитете, бити отворени иновациони стартап центри.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић рекао је да пољопривреда свакако треба да буде заснована на знању, као највећој вредности, на примени иновационих технологија утемељених на научним истраживањима, дигитализацији.

„То су кључни елементи за ефикаснију, продуктивнију, конкурентнију и на крају, одрживу пољопривредну производњу на нашим пољопривредним газдинствима“, рекао је Радојевић и додао да аграрни сектор мора да буде технолошки напреднији, како би наши пољопривредници, али и привреда у целини, постигла што боље резултате, и допринели целокупном привредном расту РС.

Том приликом, председник ПКВ Бошко Вучуревић истакао је да је  кроз примену нових технологија, данас произвођачима омогућено планирање и лакши приступ раду уз, како је рекао, оптимизацију трошкова у сваком сегменту спровођења агротехничких мера.

„Уз коришћење паметних телефона или рачунара могуће је пратити и оптимизовати све операције у производњи. Свим пољопривредним произвођачима кроз најсавременије сателитске технологије биће омогућен детаљан увид у праћење стања усева и целокупну биљну производњу. На овај начин биће могуће пратити све податке у производњи“, рекао је Вучуревић и додао да ПКВ, као место окупљања привредника, прати трендове и актуелне теме и пружа подршку догађајима који имају за циљ да едукују пољопривредне произвођаче кроз приказе практичних примера.

Институт „Биосенс“ представио је на конференцији дигиталну платформа „Агросенс“, а представљена је и прва Дигитална фарма у Србији у Криваји, коју је осмислио Институт „Биосенс“ у сарадњи са пољопривредним произвођачем „Криваја“, у оквиру пројекта „АНТАРЕС“, који заједнички финансирају ЕУ и Влада Републике Србије. Компанија „Дунавнет“ представила је своју „Агронет“ дигиталну платформу „у облаку“, намењену унапређењу пољопривредне производње, смањењу трошкова и истовременом повећању приноса и квалитета производа, а тиме и профита, а компанија „Mainflux“ представила је „Internet of Things“ решења за паметна поља и одрживу пољопривреду.