УВЕК НЕШТО НОВО... Дејан Боснић

Наш саговорник

Дејан Боснић, директор Градске библиотеке Панчево

САЈАМ, ПА ЈЕДНА КЊИГА – ЈЕДАН ГРАД, ПА…

• До краја из штампе ће изаћи и две књиге које, свака из свог угла, свака на посебан начин, подупиру културу памћења града и отимају од заборава оно што представља део сваког од нас, којима је Панчево на срцу – каже Дејан Боснић

Градска библиотека Панчево је љубитеље књиге навикла на редовне, занимљиве књижевне вечери и промоције, а ових дана ову установу културе чека организација наступа на градском штанду на овогодишњем Сајму књига, који се после две године паузе због короне, поново одржава у Београду.

– Након периода годишњих одмора и уобичајене летње паузе, бар када је реч о програмским активностима, у Градској библиотеци је од почетка септембра опет врло динамично. Осим редовних библиотекарских послова, који се обављају континуирано, а тичу се набавке, обраде и позајмице књига, скоро сваке седмице одржава се, чак по неколико, културних дешавања – књижевних промоција. Све је то прилично видљиво у најавама на Фејсбук профилној страни Градске библиотеке – каже за Старт 013 Дејан Боснић, директор Градске библиотеке Панчево, када говори о актуелностима у раду ове установе културе. Он даље наводи да ће ових дана, током 65. Међународног сајма књига у Београду, Библиотека бити врло ангажована у организацији градског штанда, на ком ће своје наслове изложити градски издавачи, што подразумева и читав низ појединачних сајамских промоција и пратећег програма на штандовима.

– Одмах након сајма, реализоваћемо годишњу књижевну манифестацију “Једна књига – један град“ с аутобиографском књигом Слободана Тишме “Живот песника“ у фокусу. До краја новембра, требало би да из штампе изађе нови број “Читалишта“, стручне публикације за теорију и праксу библиотекарства, а до краја године очекује нас и одржавање акредитованих семинара којима ће се утврдити и подићи ниво стручних знања и вештина запослених у библиотеци – додаје Боснић и најављује да ће у наредном периоду, са реализацијим отпочети и пројекат дигитализације књига из фонда библиотеке Руске колоније.

А када је реч о новим форматима комуникације с јавношћу, ово је већ друга година како успешно траје продукција и периодично емитовање популарне емисије “Bookbox“ на Јутјуб каналу библиотеке. Емисију чини низ разговора са познатим личностима из сфере библиотекарства и културе, на актуелне теме из књижевности, историје и друштвене теорије. А како још наводи наш саговорник, у домену издаваштва Библиотеке, поред неколико занимљивих наслова који ће изаћи из штампе до краја ове године, свакако су два наслова вредна помена: “100 година шаха у Панчеву“ и “Историја привреде у Панчеву“, како Боснић каже, „књиге које свака из свог угла, свака на посебан начин, подупиру културу памћења града и отимају од заборава оно што представља део сваког од нас, којима је Панчево на срцу…“

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево