ТАНДЕМ... Оливера Дадић и Тања Далмазовић (седи)

Школе јужног Баната

Оливера Дадић, директорка Основне школе “Братство  јединство” Алибунар

УХ, СВАКЕ ГОДИНЕ ПО ЈЕДНО ОДЕЉЕЊЕ МАЊЕ!

• Основна школа “Братство  јединство” сваке године има све мање ученика, али и све боље резултате рада, који су крунисани успехом ученика, како на такмичањима тако и у даљем школовању

Основна школа “Братство јединство” у Алибунару данас, по броју својих ученика, дели судбину великог броја других образовних установа по целом јужном Банату. И не само јужном Банату.  Како за Старт 013 каже директорка ове школе Оливера Дадић, учитељица, која је у овој установи запослена од 1990. године, а на чијем челу се налази више од две и по године, број ученика се последњих година значајно смањује, тако да ова установа годишње изгуби готово цело једно одељење.

– Данас нашу школу похађа 295 ученика, од којих у наша два издвојена одељења у Селеушу иде 52 ђака. Током претходних десет година број ученика је рапидно опао, што најбоље илуструје чињеница да је пре десет година ова школа имала око 460 ученика, као и да је прошле школске године ученика било преко 310. Како смо двојезична школа, и наша комбинована одељења ученика који наставу похађају на српском и румунском језику су малобројна, па тако у Алибунару од првог до четвртог разреда имамо девет, а од петог до осмог разреда пет ученика, који наставу прате на румунском. Слична ситуација је и у нашем издвојеном одељењу у Селеушу, где у комбинованом одељењу нижих разреда имамо осам, а у вишим свега шест ученика на румунском језику– наводи директорка Дадић и додаје да у Селеушу постоји и два одељења ученика који наставу прате на српском језику. Она наглашава да је последњих година тренд да се ученици из мешовитих бракова, али и деца румунске националности, све више одлучују да наставу прате на српском. Ипак, као важнију чињеницу везану за рад ове образовне установе наша саговорница наводи то да су ученици ове школе веома успешни када је реч о даљем школовању, посебно зато што скоро сви они успевају да упишу прву или другу жељену средњу школу, али и да су успешни на факултетима, на које се велики део њих уписује. То довољно говори о самој школи и раду у њој.

САМО ДЕЦЕ ДА БУДЕ, ДРУГО… ОШ „Братство јединство“

Како нам је рекла Тања Далмазовић, школски педагог, Основна школа “Братство јединство” је формирана 1975. године, а ово име је добила две године касније. Ова установа нема свој дан школе, мада га је током своје историје имала, а најближе томе јесте обележавање Дана просветних радника, који се обележава на дан рођења Вука Стефановића Караџића. Током године у овој школи се обележавају сви важнији датуми, попут Светског дана језика, Светског дана људских права или Дана толеранције, када се организују пригодне манифестације, а с циљем да ученици школе схвате значај обележавања тих датума. Тања Далмазовић додаје и да се током школске године организују и школски вашари који су манифестације хуманитарног карактера пошто се тада прикупљају средства, која су намењена за помоћ онима којима је она потребна или се користе за набавку наставних средстава у школи или допуну књижног фонда школске библиотеке.

УСПЕСИ

     – Последњих десетак година у нашој школи су активне и бројне секције, међу којима се по резултатима издваја драмска секција, коју води професорка математике Славица Павлица Чолић, а која са својим представама гостује на манифестацијама и у својој и у другим школама. Код млађих ученика, имамо спортску секцију, као и ликовну и лителарну, док код старијих разреда, поред драмске, функционишу и секција за шпански језик, као и географско-историјска секција – објашњава нам школски педагог. Она наглашава још један важан аспект рада ове школе, а то је борба против вршњачког насиља. Основна школа “Братство јединство” је 2011. године, као једина од ретких образовних установа у Алибунару понела име Школе без насиља. – Сви наставници у школи су обучени по питању превенције вршњачког насиља, али се ту нисмо зауставили већ се трудимо да по овом питању свакодневно напредујемо и зато смо школа где је ово насиље сведено на минимум и на неке блаже форме, ако могу тако да кажем. Препознајемо се по тој бризи за ученике јер много радимо по питању превенције насиља, као и да бригу о здрављу, безбедности и заштити наших ученика подигнемо на виши ниво – наглашава Тања Далмазовић, школски педагог.

Поред секција, Основна школа „Братство јединство“ је успешна и што се тиче школских такмичења. Ученици ове школе су претходних година били веома успешни на републичком такмичењу из физике, где су освojена друго и треће место, а исти резултати су постигнути и на републичком такмичењу из шпанског језика.

Директорка Дадић оцењује да су ови резултати велики успех и напомиње да је прошле године по први пут освојено и треће место на такмичењу из српског као нематерњег језика. Наравно, ученици ове школе су редовни учесници и спортских такмичења.  – Од прошле године наши ученици учествују и на такмичењима из атлетских дисциплина где смо, на Школској олимпијади, освојили две бронзане медаље, у трчању на 60 и на 300 метара. Иначе, сваке године учествујемо на свим спортским такмичењима на општинском нивоу, у малом фудбалу, кошарци, атлетици, а како смо ми школа која нема салу за физичко, само наше учествовање ту представља успех – сматра директорка Дадић.

И. Владан

(Цео текст можете прочитати у новогодишњем броју Старта 013)

Пројекат „Алибунар јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Алибунар.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове јединице локалне самоуправе која је доделила средства.