ОВО ЈЕ ДАНАС ... а већ сутра следи пут ка врху и шампионским висинама

Београд

Данас се завршава XXI Међународни мини баскет фестивал „Рајко Жижић“, уз подршку НИС-а

МИНИ БАСКЕТ – МАКСИМАЛНИ ЕФЕКТИ!

• Децо, вама желим од срца да што више вас заузме место у репрезентацијама Србије једног дана, како пионирским, кадетским, јуниорским, тако и сениорским, и да нам донесете што више медаља – истакао је Зоран Гајић, министар спорта у Влади Србије, на отварању фестивала, на којем учествује око 2500 деце из Србије и региона

Међународни мини баскет фестивал „Рајко Жижић“, који се одржава 21. пут, свечано је отворен 13. јануара у хали број 3 Београдског сајма. Фестивал којим се чува сећање на кошаркашког великана и који окупља будуће звезде наше кошарке, у организацији Удружења „Мини баскет Србија“ при Кошаркашком савезу Србије, под генералним покровитељством компаније НИС, завршава се данас, 15. јануара.

Свечаном отварању присуствовали су Зоран Гајић, министар спорта у Влади Републике Србије, Предраг Даниловић, председник Кошаркашког савеза Србије, Божидар Маљковић, председник Олимпијског комитета Србије, Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а, Раде Георгиевски, председник Удружења „Мини баскет Србија“, као и други гости и верни навијачи.

Драга децо, поштовани љубитељи кошарке, тренери, спортски радници, пре свега, срећна вам Нова година и божићни празници. Децо, вама желим од срца да што више вас заузме место у репрезентацијама Србије једног дана, како пионирским, кадетским, јуниорским, тако и сениорским, и да нам донесете што више медаља. Да бисте то остварили морате сада да се лепо забављате и да вам буде што лепше у свакодневној игри. Живела Србија, срећно!“, рекао је Зоран Гајић, министар спорта.

БУДУЋНОСТ НА ДЕЛУ… циљ је промоција спортског духа и здравог начина живота

Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а, навео је да је слоган компаније „Будућност на делу“, а да су будућност наша деца.

Они су најбоље што имамо за будућност ове земље и наше компаније и подршка њима је наше стратешко опредељење. Ми не подржавамо само дечији спорт већ и образовање и то су вредности за које се залажемо и од којих нећемо одустати“, навео је Смирнов, коме је овом приликом уручена и захвалница Удружења „Мини баскет Србија“.

Предраг Даниловић, председник Кошаркашког савеза Србије, пожелео је најмлађим спортистима да се забављају, играју и друже, а Божидар Маљковић, председник Олимпијског комитета Србије, истакао је да је имао срећу да тренира и Рајка Жижића, чије име носи овај меморијални турнир.

Више од 150 екипа и скоро 2500 деце из Србије и региона за три дана турнира одиграће око 300 утакмица на шест постављених терена, на кошевима висине 2,60 м и 2,75 м и лоптама број „4“ и “5”, као и на једном терену са вештачком травома. На једном од терена ће се играти и „Кошаркица“ са телескоп кошевима. Девојчице и дечаци подељени су у три годишта: 2013. и млађи, 2014. и млађи, 2015. и млађи и стижу из свих делова Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе и Словеније.

Приликом свечаног отварања фестивала, пехари су уручени сваком тиму, а медаље су подељене свим учесницима манифестације, чиме је свако од њих награђен за тимски дух и фер-плеј.

За време фестивала биће организован и семинар за тренере под називом „Од минибаскета до кошарке“, као и предавања за узрасне категорије рада са најмлађима.

***

Компанија НИС у сарадњи са Кошаркашким савезом Србије већ десету годину пружа подршку организацији пројекта „Мини баскет Србија“ и одржавању мини баскет турнира широм наше земље. У складу са слоганом „Будућност на делу“, НИС константно улаже у развој спорта и младих талената, промовише спортски дух и здрав начин живота. НИС је вишегодишњи партнер и Кошаркашког савеза Србије и Кошаркашког клуба „Партизан“.