НА СВОМ ТЕРЕНУ... Данило Бјелица

Панчево

Данило Бјелица, директор ЈКП “Зеленило” Панчево

ДА СЕ ПАНЧЕВО  ПО ЗЕЛЕНИЛУ ПРЕПОЗНАЈЕ

• Панчевачко “Зеленило” и ове године има пуне руке посла око одржавања зеленила
• Ове године је постављено преко 10 хиљада садница, као и преко пет хиљада нових стабала
•  Одржавање зеленила, градских пијаца и гробаља ове, као и претходних година ограничено је све мањим приливом средстава, пре свега од „Бувљака“

На једној од ранијих седница Скупштина града Панчева је донела одлуку о именовању Данила Бјелице за директора ЈКП “Зеленило” чиме је престао и његов в.д. статус. Иначе, он је на челу овог предузећа већ био претходних година и сада се само вратио у средину у којој је и започео своју радну каријеру. За Старт 013 нови, стари директор, говори о ономе шта најбоље зна, а то је рад “Зеленила”.

– За “Зеленило” је ове године сезона одржавања града кренула мало раније пошто су временски услови погодовали расту вегетације. Цео април и мај провели смо бавећи се одржавањем градских зелених површина, што и јесте наша улога као јавно-комуналног предузећа и то највише  кошењем траве у чему смо, због обима посла, били ангажовани и викендом. Сада је акценат у тим пословима померен на заливање и одржавање високе вегетације односно поткресивање стабала по налогу инспекцијских служби. Поред тога, засадили смо преко 100 хиљада летњег расада, чије одржавање захтева и труда и времена – каже директор панчевачког “Зеленила” Данило Бјелица. Како каже, ово предузеће је током ове године посадило и преко пет хиљада стабала по граду, јер ће та висока вегетација, која иначе пуно значи за прочишћење ваздуха у граду, као и уређени паркови и лепа игралишта бити оно што ће после нас, остати неким будућим генерацијама. Отуд и толики труд и рад овог предузећа око озелењавања града и његовог одржавања, а како би он једног дана постао познат по зеленилу. Почетак сезоне обележио је и рад на уређењу, замени и поправкама мобилијара на свих 68 игралишта у Панчеву, која су такође под надлежношћу овог предузећа која има и своју дежурну екипу која свакодневно обилази ова игралишта и врши поправке, ако су потребне.

А НИЈЕ НАРОДНА БАШТА… по овоме се „Зеленило“ препознаје

Готово сав материјал који “Зеленило” сади по граду долази из расадника овог предузећа, којег сви зову „Седми километар“ због локације на којој се налази, на Баваништанском путу. Како каже директор Бјелица, увек се обезбеђује већи број садница од оног који је потребан како би се успели надокнадити губици чији су узрок управо Панчевци којима је лакше да се сами послуже и из неке инсталације или жардињере једноставно узму садницу која им се допада него да их купе. То ипак не љути директора овог предузећа који и сам каже да увек рачуна и на такве губитке и додаје да је важније да се на време реагује како би се инсталација вратила у првобитно стање. У овој организационој јединици функционише и радионица која обавља све браварске и столарске радове потребне за израду аранжмана које “Зеленило” годинама уназад поставља по граду и по којима је оно и познато.

– По тим бројним цветним инсталацијама смо један од најзанимљивијих градова у Србији, а плод рада на таквим аранжманима јесте и наша дугогодишња сарадња и редовно гостовање на манифестацији “Мај у цвећу” у италијанском граду Червији, једној од најважнијих манифестација овог типа у Европи, где се сваке године излажу цветне инсталације преко 80 излагача из бројних европских градова и на којој “Зеленило” увек остави свој печат неком занимљивом инсталацијом – каже наш љубазни и на себи својствен начин, посебно елоквентни саговорник.

И. Владан

(Цео текст у штампаном издању Старта 013)

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао

Град Панчево