ПОТПИСИ...Меморандум о сарадњи потписали су Андреј Шибанов, директор Функције за организациона питања НИС-а и Милан Матаруга, ректор Бањалучког универзитета

Бања Лука

Меморандум о сарадњи компаније НИС и Универзитета у Бања Луци

ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРОЈЕКТИМА ДО ВРХУНСКИХ РЕЗУЛТАТА

• Представници компаније НИС и Универзитета у Бања Луци потписали су 19. јуна Меморандум о сарадњи у области образовања, науке и културе.

МЕМОРАНДУМ о сарадњи у Ректорату Универзитета у Бања Луци потписали су Андреј Шибанов, заменик генералног директора и директор Функције за организациона питања НИС-а и проф. др Милан Матаруга, ректор Бањалучког универзитета.

    Документом је предвиђено успостављање партнерских односа две стране у оквиру промоције и  популаризације руског језика и културе у Републици Српској, као и развоју научних истраживања , усавршавању кадрова и размене знања. Истовремено сарадњом је предвиђено и организовање гостујућих предавања НИС-ових стручњака на Универзитету у Бања Луци, укључивање студената у компанијске програме намењене младима, као и заједнички рад на стварању услова за одржавање Олимпијада знања из руског језика у Републици Српској.

    Андреј Шибанов, заменик генералног директора и директор Функције за организациона питања НИС-а  је овом приликом истакао: „За нас је велика част да је компанија НИС започела сарадњу  са Универзитетом у Бања Луци. Верујемо да ће наша сарадња у области науке и образовања допринети реафирмацији и популаризацији руског језика у Републици Српској, као и јачању капацитета и оспособљавању кадрова за заједничке пројекте који ће, сигуран сам, достићи  врхунске резултате у будућности“.

    Партнерство са образовним и научним институцијама компанија НИС развија већ пет година у оквиру корпоративног програма „Енергија знања“, чији је циљ унапређење услова за образовање и школовање младих стручњака, као и прилагођавања студијских  програма  потребама тржишта. У оквиру овог програма, НИС између осталог подржава бројне пројекте усмерене управо на ширење и популаризацију руског језика. Неки од тих пројеката су организација Олимпијада из руског језика за ученике основних школа, гимназија и средњих стручних школа на којима су учествовала и деца из Републике Српске. Поред тога, НИС је помогао отварање билингвална руско-српска разреда у две школе у Србији.

    Компанија је до сада потписала 46 споразума са домаћим и међународним научним и образовним установама у земљи и иностранству, а кроз програм стипендирања до сада је прошло више од 94 студената.

    За свој допринос развоју образовања у Србији, компанија НИС је у 2016. години добила престижну „Светосавску награду“ коју додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије.