Панчево

Бројне и разноврсне активности основних школа током „Дечје недеље“

ДЕТЕ ЈЕ ДЕТЕ, ДА ГА ВОЛИТЕ И РАЗУМЕТЕ!

• Почетак октобра био још један погодан тренутак да деца буду срећна и заштићена, да живе у здравом и сигурном окружењу – каже Слађана Ћургуз, директорка ОШ „Борисав Петров Браца“ у Панчеву

„Дечја недеља“ обележава се у свету готово од почетка прошлог века. Код нас је она први пут обележена  1934. године, и то на предлог  „Пријатељи деце Србије“, да би се од 1987. године нашла у Закону о друштвеној бризи о деци.

Слађана Ћургуз, директорка ОШ “Борисав Петров Браца” у Панчеву, каже да је и ове године почетак октобра био још један погодан тренутак да деца буду срећна и заштићена, да живе у здравом и сигурном окружењу.

„Дечја недеља се ове године обележава под слоганом „Дете је дете, да га волите и разумете“, а инспирација су стихови нашег познатог песника Љубивоја Ршумовића. Наша школа је, као и сваке године, ову манифестацију обележила разним активностима: уређивали смо школски хол, садили тује и бринули о засађеном дрвету, писали песму на тему слогана, цртали оно што нас чини срећним, дружили се, организовали спортске активности, на опште задовољаство и деце и њихових родитеља, истиче Слађана Ћургуз.

“Дечју недељу” су  богатим програмом обележили и ученици и наставници  ОШ “Јован Јовановић Змај” у Панчеву.

„Активности које смо реализовали имају за циљ афирмисање другарства, различитости, неговање дечјег стваралаштва, поштовање права детета кроз заједничке активности деце, наставника, породице и друштвене средине. „Дечја недеља“ је прилика да се кроз активности и садржаје остварују дечја права, уважава индивидалност сваког детета и његова потреба за игром и стваралаштвом, рекао је Владимир Марковић, директор школе.

На сличан начин „Дечју недељу“ обележавају и друге школе у јужном Банату, а све у складу са мерама у вези актуелне епидемијске ситуације.

„Дечја недеља“ обележена је и у  организацији Црвеног крста Панчево, и то „Трком за срећније детињство“, која је 5, октобра одржана у Градском парку.

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево