И ЈЕЗИК И КУЛТУРА И... Бојана Стефановски

Успешне предузетнице

Бојана Стефановски, директорка Центра за едукацију „Голдверт“ Панчево

КАКО КО, НЕКО ЗБОГ ПОСЛА, НЕКО ИЗ ХОБИЈА

• Едукативни центар „Голдверт“ из Панчева има доста полазника који желе да науче страни језик, неки из жеље и хобија, а они други из потребе како би лакше нашли посао
• Уз подршку Града Панчева и његовог програма помоћи почетницима у послу, овај центар ће набавити  савремена наставна средства

Пошто су у Панчево дошла два озбиљна немачка инвеститора, и знање за немачким језиком код Панчеваца је порасло, посебно пошто ће за све оне који желе посао у овим компанијама знање немачког бити велика предност, али и потреба. Наравно, ту је увек и могућност одласка у иностранство и рада тамо што, бар за сада, највише користе здравствени радници, који опет морају имати одређено знање језика како би добили посао који желе. А да би добили то потребно знање језика, у Панчеву је у фебруару са радом стартовао Центар за едукацију „Голдверт“ који је покренула Бојана Стефановски, професорка немачког језика.

  • Одлучила сам да отворим место где ће људи моћи да добију нова знања по питању страних језика, као и да унапреде постојеће знање. У фебруару је са радом почео Едукативни центар „Голдверт“, чији циљ јесте да пружи ова знања, али и шире, не само по питању страних језика, већ и друга практична знања и вештине. Тако ми својим полазницима организујемо и радионице на којима се могу стећи знања и сасвим практичне вештине писања CV, односно своје пословне биографије и мотивационог писма, као и припреме за разговоре за посао. Циљ нам је практично знање, да свако ко дође код нас да научи језик буде способан да га користи у свакодневном животу или на послу – објашњава наша саговорница и додаје да, поред ње, у Центру раде још две њене колегинице, свака за по један језик, али и да се већ сада размишља о проширивању овог тима новим, креативним људима.

Иначе, у овом центру се може спремати и за полагање међународно признатих испита о знању страних језика који су неопходни ако желите студирати или наћи запослење у иностранству. Директорка овог новоотвореног центра, иначе професорка немачког језика, има само речи хвале за своје полазнике, и садашње, али и за оне који су некада похађали предавања у овом центру, а који су сви сада у иностранству где су нашли запослење, чему могу да у једном делу захвале и знању које су овде добили. Међутим, не уче сви стране језике како би нашли посао,  има и оних који то раде из хобија.

ЕКИПА… Бојана са својим колегиницама

Како каже директорка „Голдверта“, у овом центру данас можете добити знања немачког, енглеског и српског језика за странце, које ће вам пренети Бојана и њене две колегинице уз коришћење свих наставних средстава. А баш та средства су била разлог да се овај центар пријави на конкурс Града Панчева за субвенције почетницима у послу на коме су добијена средства која ће се, како нам је рекла директорка Бојана, искористити за набавку рачунара и других савремених наставних средстава.

  • Та средства ћемо утрошити за набавку нове опреме јер желимо да ово буде модерна и савремено опремљена школа у којој ће полазници моћи да се упознају са страним језиком, али и културом других народа гледајући филмове или слушајући музику. Најлакше се учи када постоји интересовање за нешто и ми желимо да наше полазнике заинтересујемо за друге културе – појашњава Бојана која и сама воли стране језике,  зна их чак шест, али и културу иза тог језика. Како сама каже, доста људи има баријере према немачком језику, који сматрају језиком тешким за учење и изговор, али она напомиње да учење овог језика иде далеко лакше када се полазници помало упознају и заинтересују за немачку културу. А уз помоћ свог знања језика Бојана је, како сама каже,  упознала и много људи широм света, њихову културу и баш ту се и родила идеја о отварању једног оваквог образовног центра на чијем се челу она данас налази.

Када је реч о полазницима Центра, наша саговорница каже да их тренутно има око 20, међу којима је и једна професорка кинеског језика, која учи српски, као и фудбалер из Русије, који похађа наставу из немачкој језика. Порет тих интернационалних полазника, Бојана не жели да пропусти да помене све оне који су у Центар дошли да би научили неки од страних језика, а што им је касније помогло да дођу до запослења у иностранству. Она додаје да су се сви показали као веома успешни и да су успели наћи себи жељени посао, неки су већ у иностранству, а неки се тек припремају да оду. Бојана посебно наглашава да „Голдверт“ има и полазнике који живе у Немачкој а који, уз помоћ савремених технологија и интернета, уче српски језик у овом едукативном центру. А кад је реч о информационим технологијама, наша саговорница каже да је Центар од пријатеља добио јединствену апликацију за рачунаре која има функцију персоналног речника тако да сваки полазник има могућност да прави себи речник непознатих речи, што свакако олакшава учење језика, а тиме и поједностави рад сваког полазника.

Сви који су заинтересовани за учење страних језика или писање биографије и мотивационог писма, могу контактирати Центар за едукацију „Голдверт“ на њиховим званичним странама на фејсбуку и инстаграму или на телефон 064 4020072.

И. Владан