БРОЈНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ... Дивна Кирилов

Ковин

Дивна Кирилов, директорка Туристичке организације општине Ковин

СТАРИ ЛАЛА, ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ, ДАНИ МАЂАРСКЕ КУХИЊЕ…

• У општини Ковин бројне су манифестације које чувају традицију и афирмишу непролазне вредности народа ове општине, а посебно за све оне којима је Банат у срцу 
СТАРИ ЛАЛА… а млада Лалинка пише калиграфским писмом

Дивну Кирилов, директорку Туристичке организације општине Ковин, питали смо који су то најзначајнији и најпосећенији садржаји манифестационог туризма у овој општини. За неке смо знали, за неке и не, али ево њеног одговора, а на вама је, уважени читаоци и читатељке, да одлучите које ћете првом приликом посетити.

-У оквиру манифестационог туризма, у ковинској општини се одржава велики број манифестација, које имају за циљ промоцију народног стваралаштва, обичаја и културе народа. Најзначајније су свакако „Дани ћирилице“, манифестација која се одржава у Баваништу, затим манифестација „Стари Лала“ у Ковину, „Дани мађарске кухиње“ у Скореновцу  и многе друге, не мање интересантне: Ломљење Божићне чеснице, Пливање за Богојављенски крст, Ускршњи посни дани, Ускршње чаролије, Нек звоне тамбуре, Заборављене игре и вештине, Банатски фруштук, Крофнијада, Сармијада, Новогодишња бајка…

БАВАНИШТЕ… Дани ћирилице

Свакако најзначајнија за Ковин је манифестација „Стари Лала“, која се одржава другом половином јуна месеца, у организацији Удружења предузетника, а под покровитељством Општине Ковин. Манифестација промовише традицију, обичаје и старе занате. Осим ручно рађених предмета старих занатлија и  гастрономске понуде овог краја, у великој мери је заступљен и културно уметнички програм. Из године у годину на Манифестацији учествује све више излагача- занатлија као и велики број удружења жена које излажу своје ручно рађене предмете и производе. Организују се и разна такмичења у старим играма, попут кликера у рошу, бријање балона, терање бандаша, деца цртају  старог Лалу и мотиве из Баната. Спремају се и национална јела по традиционалним рецептима: сарма, пасуљ, рибља чорба, крофне, штрудле… Поменула бих да из године у годину све више посетилаца присуствује манифестацији „Стари Лала“, не само из наше општине него и околних општина јер су добродошли сви они којима је Банат у срцу.

СКОРЕНОВАЦ… Дани мађарске кухиње

Због изузетно повољног географског и саобраћајног положаја, јер је од Београда удаљен око 50 км, од Панчева око 30 км и од Смедерева око 10 км, Ковин је у великој је предности у односу на друга места и градове. Два специјална резервата природе и водни ресурси којима наша општина располаже, стављају нас у ред интересантних туристичких дестинација које туристи треба да посете. Па, ето, и ви  –  љубазно нам, с позивом, одговара наша саговорница, Дивна Кирилов, директорка Туристичке организације општине Ковин.

Са задовољством, одговарамо!

СиБ

 

Пројекат „Ковин јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Ковин.

Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.