ЖИВЕЛА МУЗИКА... Алжбета Хриешикова (у црвеној блузи) у друштву које песмом зрачи

Наша саговорница

Алжбета Хриешикoва, уметничка руководитељка ковачичког Хора пензионера „Viva la muzica“

МУЗИКА ЈЕ МОЈ ЖИВОТ, МОЈЕ СВЕ!

• Старији људи морају се дружити и активно проводити своје време како се не би осећали усамљено и одбачено и управо то и јесте моја највећа жеља, да пензионерима, кроз песму и дружење пензионерске дане учинимо што лепшим и пријатнијим – каже Алжбета Хриешик

У недељу, 20. новембра, Хор пензионера „Viva la muzica“ из Ковачице одржао је свој годишњи концерт у просторијама Месне заједнице Ковачица, на којем је представљеноо све оно чиме су се чланови овог хора бавили претходних годину дана. Тим поводом разговарали смо са Алжбетом Хриешиковом, уметничком руководитељком Хора пензионера „Viva la muzica“ из Ковачице.

– Хор пензионера „Вива ла музика“ постоји од 2015. године и тренутно имамо 20 чланова. Певамо једногласно, двогласно, уз пратњу инструмената, као и а capella. Репертоар нам је разнолик: певамо словачке и српске народне песме, евергрин, али и популарне мелодије из опера. Певамо на различитим језицима: словачком, српском, мађарском, русинском, руском а помало и на енглеском језику. Састајемо се једном недељно у просторијама наше месне организације која има просторије у нашој месној заједници – каже за Старт 013 Алжбета Хриешикова, уметничкa руководитељка Хора пензионера „Viva la muzica“.

Како даље каже, сама идеја да се оформи овај хор потекла је од њеног колеге, учитеља Јозефа Шифела који је, нажалост, преминуо, а који се за живота активно бавио певањем у културно-уметничком друштву при Дому културе у Ковачици. Наша саговорница напомиње да је и сама била наставница, као и да се цео радни век бавила музиком: како хором и фолклором, тако и компоновањем, али мање.

ЈЕДАН ОД БРОЈНИХ НАСТУПА… и успешан, подразумева се

– Музика је мој живот, моје све. Волим да радим са хором, а пошто сам сада и ја сама пензионерка, имам доста времена да се томе озбиљније посветим. Морам да нагласим да имамо подршку наше месне и општинске организације пензионера, а и Општине Ковачица нам увек излази у сусрет када је то потребно. Без њихове материјалне подршке и помоћи не бисмо успели да рад нашег хора презентујемо ван граница нашег места и наше општине – напомиње Алжбета Хриешикова.

Кад је реч о раду овог хора, наша саговорница каже да овај хор редовно учествује на свим локалним културним манифестацијама, како у самој Ковачици тако и у целој општини а понекад и шире. Хор „Viva la muzica“ радовно иде на покрајинску смотру хорова пензионера, манифестације, чије организовање је на себе од ове године преузео Савез пензионера Србије.

– Били смо у Сремским Карловцима, Суботици, Темерину, Зрењанину, а ове године и на Палићу. До ковида смо редовно посећивали Геронтолошки центар у Вршцу, а за неколико дана би требало да посетимо и Дом за стара лица у суседној Падини. Сваке године имамо годишњи концерт да би смо показали шта смо то радили током протекле године. Ове године тај концерт је био одржан 20. новембра у сали наше Месне заједнице, а већ 27. новембра наступамо на културно-уметничком програму „Аматери своме месту“ – каже Алжбета Хриешикoва, уметничкa руководитељка хора „Viva la muzica“ и закључује да се старији људи морају дружити и активно проводити своје време како се не би осећали усамљено и одбачено.

Управо то и јесте њена жеља, да пензионерима, како каже, кроз песму и дружење пензионерске дане учини што лепшим и пријатнијим.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковачица данас – оно што остаје и сутра суфинансира Општина Ковачица.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.