ВИШЕСТРУКО ЗАДОВОЉСТВО... министар Милан Кркобабић са потписницима уговора

Министарство за бригу о селу

Још 22 сеоске куће с окућницом за појединце и брачне парове из јужног Баната

КОВАЧИЦА И БЕЛА ЦРКВА ПО 5, ПЛАНДИШТЕ И ВРШАЦ ПО 4, ПАНЧЕВО – 3 И КОВИН – ЈЕДНУ КУЋУ

• Ово је историјски дан за Србију. Велики, прави повратак је почео! – истакао је Милан Кркобабић, министар за бригу о селу, након завршетка акције подршке младим брачним паровима и пољопривредницима за куповину сеоских кућа са окућницом у 2022. години

Јуче је Министарство за бригу о селу заокружило овогодишњу подстицајну акцију куповине кућа на селу са окућницом, и то потписивањем нових 530 уговора са исто толико младих брачних парова и младих пољопривредника и са представницима 91 локалне самоуправе. Од првобитно предвиђених 500 милиона динара за те сврхе, због великог интересовања, дошло се до бројке од 1.080.000.000 динара. Овим средствима купљена је 1631 сеоска кућа са окућницом, чиме је око 5000 људи, са око 2000 деце, решило свој стамбени проблем опредељењем да свој живот наставе у селима, које се налазе у 119 јединица локалне самоуправе у свим деловима Србије.

Ово је историјски дан за Србију. Велики, прави повратак је почео! – истакао је Милан Кркобабић, министар за бригу о селу.

Међу јучерашњим „добитницима“ налази се и пет породица са територије општине Ковачица, које ће добити 10.000 евра за куповину сеоске куће са окућницом. То су породице: Влчек-Миљковић, Стаменковић – Срећков, Бурић, Ђуриш и Шољер, са којима је, испред Општине Ковачица, уговоре потписао Стелиан Балан, заменик председника Скупштине општине Ковачица,, који је породицама пожелео живот у новим домовима испуњен срећом и задовољством у сваком смислу.

Уговоре са својом општином и Министарством за бригу о селу потписало је и пет породица са територије општине Бела Црква. То су породице Коларевић, Шајн, Миленковић, Игњатовић и Керчуљ, које ће свој даљи живот наставити у кућама са окућницом, које се налазе у Банатској Паланци, Јасенову, Дупљаји, Врачев Гају и Кусићу.

Као и Општина Ковачица, тако и Општина Бела Црква потписницима уговора пружила је сву техничку подршку да би стигли до дана потписивања уговора и куповине кућа са окућницом.

Насељавање празних кућа је императив за државу Србију и са великим задовољством могу да истакнем да је и наша општина активан учесник у остваривању тог циљу. Неизмерно сам срећна што смо помогли да пет породица, које нису биле у могућности да саме купе куће на селу, добију средства за куповину кућа од стране Министарства за бригу о селу. То је и национални и државни задатак, не само за председника Републике, за Владу, за локалну самоуправу него за све нас, грађане Србије. Бићемо сигурнији, безбеднији, ићи ће нам боље, ако нам села нису празна“ – истакла је председница Општине Бела Црква Виолета Симић.

Међу 91 локалном самоуправом, чији су представници јуче потписали уговоре о куповини кућа на селу, је и Општина Пландиште, која је потписала четири уговора са четири породице са територије ове општине.

Потписивањем ових уговора наставили смо успешно са реализацијом великог пројекта и добре праксе насељавања сеоских домаћинстава на територији Општине Пладниште. Захваљујући одличној сарадњи са Министарством за бригу о селу обезбеђена су средства за куповину још четири куће и збрињавање четири породице које нису имале свој кров над главом и које су желеле да своје породице настане у селима у нашој општини. У склопу реализације конкурса ове године смо населили укупно девет породица у насељима Милетићево, Марковићево, Маргита, Велика Греда, Банатски Соколац, Купиник и Стари Лец. Ово је одлична прилика да помогнемо породицама да коначно реше своје стамбено питање и свој живот отпочну у једном новом и пријатном окружењу. Конкурс који већ другу годину расписује Министарство за бригу о селу је одлична прилика за побољшање демографске и популационе политике села на територији Општине Пландиште” рекао је Јован Репац, председник Општине Пландиште, додајући да је у овогодишњој акцији Министарства за бригу о селу збринуто 18 породица са преко 60 чланова, родитеља са децом, који ће и даље остати да живе и раде у својој општини.

Другу годину заредом сарадња са Министарством за бригу о селу је на изузетно високом нивоу и захваљујући овом конкурсу свим нашим суграђанима који се налазе у стању социјалне потребе дата је могућност да конкуришу и остваре право на куповину сеоског домаћинства” истако је Јован Репац.

За Град Вршац „иду“ четири уговора, које је потписала Маја Ристић Лажетић, чланица Градског већа. Уговорима су обезбеђена средства за куповину чеири сеоске куће, у појединачниј вредности до 1.200.000 динара.

У последњој овогодишњој „транши“ Министарства за бригу о селу, свој стамбени проблем, куповином соске куће са окућницом решила су два брачна пара и један млади пољопривредник са територије Града Панчева.

Миленко Чучковић, градски већник, који је у име Града Панчева потписао уговоре, подсетио је да је Град, поред ова три, раније потписао још три уговора, и да су свих шест потписнима добили по 1.200.000 динара бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом, при чему је Град обезбедио све техничке услове за реаализацију уговорних обавеза.

Чучковић је истакао и да је Министарство за бригу о селу обебедило средства за наставак ове изузетне акције и у 2023. години, којом се „подстиче развој руралних подручја и унапређује живот на селу кроз процес задржавања и враћања младих на село.“

И Општина Ковин имала је своју „добитницу“ средстава за куповину куће с окућницом. То је Марија Барабаш, која ће бесповратно добити 1.154.862 динара за куповину куће у Скореновцу и тиме решити свој, до сада нерешиви стамбени проблем.

У име Општине Ковин уговор је потписала Слађана Ћириковачки, саветница за локални еконмски развој, која и помогла да се успешно заврше све техничке припреме за конкурисање. И Марија је имала среће, тако да ће убудуће, као самохрана мајка, наћи свој мир у Скореновцу, у сасвим пристојној кући са пристојном окућницом.                                                                                                                                                                    (Фото: Оpen View)