СВЕ У МИРАЗ... Александра Попа

Представљамо…

Александра Попа, председница Удружења жена “Гребеначки мираз” Гребенац

И ЋИЛИМ ИЗ КУЋЕ ГЕНЕРАЛНОГ КОНЗУЛА

Наш најзначајнији пројекат који смо реализовали је опремање Етно куће, која одсликава дух прошлог времена и изглед тадашњих домаћинстава наших предака – истиче Александра Попа, прва дама удружења којем је генерални конзул Румуније поклонио ћилим из своје куће

Удружење жена „Гребеначки мираз“ основано је 2019. године и за кратак временски перод постало је познато и препознатљиво као удружење које негује румунску народну традицију и рецепте својих бака, не само у локалној заједници него и шире.

Уз помоћ и подршку локалне самоуправе општине Бела Црква, на челу са Виолетом Симић, председницом општине и Марјаном Алексићем, председником Скупштине општине, као и Марине Томан, начелнице Јужнобанатског управног округа и Националног савета румунске националне мањине, отворена је Етно кућа у Гребенцу.

-Наш најзначајнији пројекат који смо реализовали је опремање Етно куће у Гребенцу. Захваљујући локалној самоуправи општине Бела Црква добили смо просторије на коришћење и финансијска средства за уређење саме поставке. Потрудиле смо се да задржимо аутентични изглед куће и да дочарамо дух прошлих времена. Уз велику помоћ мештана Гребенца успеле смо да сакупимо етнолошки материјал и да направимо ову поставку која одсликава некадашња домаћинства у Гребенцу.

Ово је једна банатска кућа са дневном собом, кухињом, спаваћом собом и оставом. Предмете за етно поставку добиле смо од мештана Гребенца и уз помоћ старијих жена и њихових савета распоредиле смо намешај и остале предмете, како би се дочарао дух прошлости и сачувао за будуће генерације – каже Александра Попа, председница удружење Гребеначки мираз“.

Доскорашњи генерални конзул Румуније у Вршцу Георге Дину донирао је удружењу жена „Гребаначки мираз“ ћилим, стотину година стар, као део румунске народне традиције, који је употпунио етно поставку овог удружења.

ПРВИ ДАН… Марина Томан, Виолета Симић и Александра Попа отварају Етно кућу

Овај вредни експонат, који представља важан део румунске национале традиције, припадао је конзуловој породици, због чега смо му посебно захвалне на том поклону који чува дух старих времена и приказује начин живота наших предака – напомиње прва дама „Гребеначког мираза“.

Чланице Удружења жена “Гребеначки мираз” активан су чинилац друштвеног живота у локалној заједници и шире. Презентују културу и традицију простора на коме живимо и румунске заједнице на многим манифестацијама, а за свој рад добиле су бројна признања.

Нашу саговорницу питамо која је то манифестација по којој се ово удружење жена препознаје?

-У циљу промоције нашег рада и Етно куће, сваке године, у јулу, организујемо манифестацију под називом „Народна ношња и фолклор – идентитет једног народа“. На овој манифестацији, поред удружења из општине Бела Црква, учествују и удружења из целог јужнобанатског региона. Како је манифестација у току летње сезоне долазе и туристи и гости, тако да њоме доприносимо разноврснијој туристичкој понуди наше општине, обогаћујемо садржаје током туристичке сезоне и позиционирамо насељено место Гребенац на туристичкој мапи Србије – истиче Александра Попа, председница „Гребеначког мираза“.

(Старт 013)