ЈЕДНА ОД... Дејан Цревар са Ксенијом Мркелом, најбољом пионирком

Разговор с поводом

Дејан Перић, генерални секретар Спортског савеза Панчевo

ВАЖНО ЈЕ ИЋИ У СУСРЕТ ИЗАЗОВИМА

• Спортски савез Панчево је једна велика спортска породица која броји више од 200 спортских клубова и удружења са више хиљада регистрованих спортиста и кад сте део једног таквог система онда је свака нова година и нови изазов – истиче Дејан Перић

Спортски савез Панчево је на свечаности „Најбољи спортисти Панчева 2023. године“, одржаној у сали Културног центра, прогласио најбоље спортисте Панчева за ову годину. То је била прилика да о раду Спортског савеза Панчева у овој години поразговарамо са Дејаном Перићем, генералним секретаром Савеза.

– Спортски савез Панчево је једна велика спортска породица која броји више од 200 спортских клубова и удружења са више хиљада регистрованих спортиста. Када сте део овако великог спортског система онда је свака година изазов. Могу да кажем да смо задовољни урађеним у 2023. години, пре свега враћањем у редовни план и програм као и реализацију два наша стратешки најбитнија пројекта а то су “Ја пливам, а ти?“ и “Спортски камп Дивчибаре“. Први се односи на обуку непливача других разреда основношколског узраста у свих 19 основних школа са територије Града Панчева, док се други пројекат односи на припреме спортиста, које се одржавају у 8 смена у току летњег распуста по субвенционисаним ценама – наводи наш саговорник, додајући и да је, у сарадњи са Спортским савезом Србије, организована бесплатна рекреација за жене, под називом “Буди здрава, вежбај са нама“.

– Током лета реализовали смо “Лето на Тамишу“ где смо у три термина сваке недеље организовали рекреативно веслање, те је више од две хиљаде људи имало прилику да ужива у природи бавећи се физичким активностима. Крајем августа, заједно са Кошаркашким савезом Србије, учествовали смо у организацији баскет квалификационог турнира за првенство Србије, а поред тога реализовали смо и “Мали сајам спорта у граду спорта“, где смо заједно са клубовима и удружењима, члановима Спортског савеза Панчева, представили спортску понуду града Панчева нашим најмлађим суграђанима. Крајем септембра месеца, заједно са Олимпијским комитетом Србије, организовали смо “Европску недељу спорта“, пројекат који је замишљен као седмодневна спортска активност на различитим местима у нашем граду – набраја наш саговорник пројекат за пројектом које је реализовао Спортски савез ове године.

Крај 2023. године је послужио да Спортски савез Панчево, на манифестацији “Избор за најбоље спортисте Панчева 2023.“ сумира годину која је на измаку и да награди најбоље спортисте, спортске раднике и клубове Панчева за њихове успехе. А како Перић каже, њих је било много:

– Наши спортисти су достојно репрезентовали наш град, као и државу Србију. Панчево је град спорта а доказ за то су многобројна признања. Од изузетне важности за Спортски савез је континуитет резултата свих узрасних категорија у свим гранама спорта у Панчеву, почевши од успеха индивидуалних спортова на међународној сцени, пливачица, џудиста, каратиста, теквондоиста, шахиста, стрелаца, стонотенисера па до свих колективних спортова у нашем граду, попут рукомета, кошарке, одбојке, фудбала који су задржали статусе у својим лигама и играју важну улогу у њима – напомиње секретар Перић и додаје и да су сви пројекти Спортског савеза Панчево усмерени како на предшколски и основношколски узраст деце, уз активацију што већег броја грађана да се рекреативно баве спортом кроз пројектне активности Савеза, тако и као подршку свим клубовима у виду термина за тренинге и утакмице, књиговодствених услуга, техничке подршке за организацију утакмица.

СВИ СУ НАЈБОЉИ… са свечаности у Културном центру Панчева

Када је реч о плановима, наш саговорник каже да Спортски савез Панчево има дефинисане циљеве за наредне четири године и да је један од циљева да током свих 12 месеци током године има активне спортске пројекте усмерене ка деци и рекреативцима. Како он оцењује, за ову годину циљ је испуњен, а у 2024. години ће се у Савезу потрудити да се настави у континуитету, уз неке нове пројекте. Такође, део плана за наредни период биће и иницијатива да се настави са обезбеђивањем и решавањем спортских инфраструктурних решења како би се обезбедили неопходни услови за функционисање спорта сходно капацитетима.

– Спортски савез Панчево је удружење грађана које се готово у целости финансира пројектима које расписује Град Панчево. Имамо срећу да Град Панчево препознаје значај спорта и све ово о чему смо причали не би било могуће да се реализује без велике помоћи људи који раде у Градској управи и локалној самоуправи, на челу са градоначелником Александром Стевановићем, коме се и овом приликом захваљујемо – закључује Дејан Перић, генерални секретар Спортског савеза Панчева.

•••
Спортски савез Панчева је за најбољу спортисткињу Панчева за 2023. годину прогласио Ању Цревар, чланицу Пливачког клуба ”Динамо”, док је најбољи спортиста Богдан Јелача, члан Триатлон клуба ”Тамиш” из Панчева. Најбољи клуб у 2023. години је ФК ”Железничар” из Панчева, учесник највишег ранга такмичења у фудбалу. Поред ових, додељена су и бројна друга признања, а специјално признање припало је и Александру Стевановићу, градоначелнику Панчева. Опширније на сајту Спортског савеза Панчево

(Старт 013)