ОНЕ СУ ТЕ... неке од „Доловки“, по којима се Долово по мирису препознаје

Долово

Акценти са 24. „Штрудлијаде“ у организацији УЖ „Доловке“

ДАН КАДА ДОЛОВО НА ШТРУДЛУ МИРИШЕ

• Циљ ове брендиране манифестације је очување и популаризација старих обичаја, јела и колача, а посебно штрудле која је заштитни знак нашег удружења, као и локални специјалитет – истакла је Катица Смиљковић, прва дама „Доловки“

Прошла је још једна, 24. по реду, позната кулинарска манифестација „Штрудлијада“, коју је и ове године, већ смо на то навикли, беспрекорно организовало Удружење жена „Доловке“, уз подршку градског Секретаријата за пољопривреду, Месне заједнице и, посебно, Дома културе „25. мај“.

Штрудлијада“ је била тачка на и богатог културно-уметничког и кулинарског програма, који је привукао пажњу бројних посетилаца, не само Доловки и Доловаца.

Осим кулинарских специјалитета у аранжману жена из чак 24 удружења из јужног Баната, културне специјалитете сервирао је директор Дома културе Мирослав Првуљ, и то у разним формама, од фолклора до песама, оних које се певају и оних које се говоре. Једна од оних које се говоре је песма коју је написала Лидија Илин из Иланџе а читала Доловка. Теодора Миловановић.

Песма се зове Данас Долово на штрудлу мирише, а ево и стихова, који све казују:

Данас је дан кад се јато жена у Долово сјати.

А штрудле лепе, румене и разне,

неке са филом а неке празне.

Од мирисног теста лепо се дише,

данас Долово на штрудлу мирише.

Поносне домаћице срце им пуно,

са пуно љубави месиле су штрудле,

зато призор не може бити бољи

има укуса сваком по вољи.

Доловке наше поносне да су,

трудом се увек добија више

јер данас Долово на штрудлу мирише!!!

Да, прошао је тај мирис, али је много тога остало. Не само у чулима.

Истичући да „ништа нам није тешко, јер волимо ово што радимо“, Катица Смиљковић, инвентивна и креативна прва дама „Доловки“, изразила је и наду да ће „бити све више младих“, како би помогли „нашим настојањима да се штрудла, као банатски бренд, сачува од заборава“:

УЗ КУЛИНАРСКЕ… и доловачки фолклорни специјалитети

Циљ ове брендиране манифестације је очување и популаризација старих обичаја, јела и колача, а посебно штрудле која је заштитни знак нашег удружења, као и локални специјалитет. Манифестација већ 24 године окупља многобројна удружења из Војводине и Србије. Велики број учесника уз дружење презентује своје специјалитете аутентичне за крај из ког долазе“ – истакла је Катица Смиљковић, задовољна како је све прошло, баш онако како је и очекивала.

Манифестацији су, и то говори о њеном значају, и градска менаџерка Маја Витман и Марија Јевић, већница за културу.

(Фото: ЕPA)