А ОД НОВЕ 2020. И ДО НОВОГ СЕЛА

ПОСЛА УВЕК ИМА... Александар Радуловић

Наш домаћин

Александар Радуловић, директор ЈКП “Водовод и канализација” Панчево

А ОД  НОВЕ 2020. И ДО НОВОГ СЕЛА

• “Водовод” увек има спремне пројекте, а увек има и радова на њиховој реализацији
• Повећање цене воде је покушај да се одржи она цена још из 2012. године
• Вода из панчевачког “Водовода” и даље је, без икакве сумње, исправна и  квалитетна

Панчевачко јавно-комунално предузеће “Водовод и канализација” увек има спремне пројекте и потребне грађевинске дозволе за радове на изградњи и проширењу, како водоводне тако и мреже фекалне канализације. Како за Старт 013 каже директор овог предузећа Александар Радуловић, по питању водоводне и канализационе инфраструктуре, град Панчево је поприлично уређен, али додаје да увек постоји оно нешто што се може још више и боље.

– Тренутно je у току јавна набавка за радове на изградњи 300 метара водоводне и канализационе мреже у Пелистерском просеку, као и за много захтевније послове на изградњи четири километара водоводне мреже дуж Јабучког пута, са обе његове стране. Изградњу водоводне мреже у Пелистерском просеку ми сами финансирамо, док смо средства за радове на Јабучком путу  и за канализацију у Пелистерском просеку добили од Покрајинске владе, уз учешће Града Панчева. За месец и по дана биће спремна документација и добијена грађевинска дозвола за изградњу водовода на Скробари, као и дуж Баваништанског пута, од Дома слепих до границе градске грађевинске зоне – набраја директор Радуловић све оно што је у “Водоводу” тренутно актуелно од послова. Он понавља да ово предузеће увек има спремне пројекте и да се, што се тих будућих пројеката тиче, чекају само неопходна средства. Зато ово предузеће тим својим пројектима заједно с Градом аплицира на покрајинским и републичким конкурсима како би се средства и обезбедила, а посебно пошто се зна да је Град Панчево у претходном периоду доста новца, чак 268 милиона динара, издвојио за прву фазу изградње Потамишког колектора који је био јако важан како би Северна индустријска зона могла бити инфраструктурно опремљена.

ЗАПОСЛЕНИ
 Панчевачки “Водовод” тренутно има 225 запослених на неодређено и 25 на одређено  време, како закон дозвољава. Како каже директор Радуловић, у последњих 10-ак година број запослених се у већој мери смањио  док се обим посла, највише ширењем водоводне мреже на панчевачка села и изградњом канализације у Граду умногоме увећао што говори да постоји мањак запослених у овом предузећу, иако је преузимањем бриге о водоснабдевању у селима оно преузело и раднике локалних ЈКП који су се до тада тиме бавили.

Кад је реч о финансирању, директор Радуловић каже да је током прошле године за радове на изградњи канализације било утрошено и 750 хиљада евра из кредитне линије Немачке развојне банке KfW са којом је таква врста сарадње завршена у овом циклусу. Ипак, будућа сарадња са овом банком није искључена, пошто Панчево очекује изградња фабрике за прераду отпадних вода што би, по законским одредбама, сваки град у Србији морао урадити до 2025. године. Иначе, Панчево своје отпадне воде испушта у Дунав али ће, као и већина градова у Србији који леже на рекама, што пре  морати да изгради овакво постројење како би се отпадне воде прочистиле на ниво квалитета реке у које се она испушта.

“Водовод” је претходних година успео да споји и северна села на градску водоводну мрежу и то: Долово 2016. године, Качарево и Јабуку током прошле, а Глогоњ у фебруару ове године. Поред тога, и насеље Стари Тамиш је ових дана добило нов водовод, тако да је сада једино остало Банатско Ново Село од панчевачких насељених места. – Радимо на јавној набавци Ревизије Генералног пројекта водоснабдевања како би нашли најбољи и финансијски најоптималнији начин да воду доведемо и  у Банатско Ново Село, а то ће највероватније бити преко Качарева, за шта имамо могућости. Стари план је био да вода до овог села иде из Панчева, али би то отварало нове проблеме, тако да се предпоставља да је ово ново решење и јефтиније и лакше. До краја године планирамо да завршимо са пројектом тако да би до краја следеће године Новосељани могли добити води из градске мреже – наводи наш саговорник. Спајањем свих насељених места на градски водовод завршиће се један важан део посла у граду, оцењује Радуловић.

Панчевце свакао највише занима вест о повећању цене услуга овог предузећа о чему  директор  каже да ту промену не треба посматрати као поскупљење, већ као потребу да се одржи вредност цене воде, ону  установљену још 2012. године: – Инфлација је током ових шест година до данас ту цену воде свела на 90 посто њене вредности и ми то желимо да исправимо. Ми не желимо већи приход јер смо ми комунално предузеће које не треба да остварује велику добит већ првенствено да функционише позитивно. Зато ћемо ми истовремено, први у Србији, испунити нашу законску обавезу и изједначити цену воде за грађане и за привреду што ће нам, имајући на уму то да наш конзум грађани чине са око 80 посто, омогућити да послујемо позитивно иако ће привреда плаћати воду по јединственој цени као и грађани.

Оно што је свакако занимљиво јесте и чињеница да је производња воде ове године од 9,5 милиона кубика на нивоу производње из 2014. године иако су прикључена 4 велика села са укупно око 25.000 становника.. Радуловић каже да нам то говори да су грађани одлучили да рационално троше воду баш као и привредници, али и да је сам “Водовод” успео да своје губитке сведе на минимум. А поред квантитета, панчевачка градска вода има и запажен квалитет који је свакодневно под контролом панчевачког Завода за јавно здравље.  – Чињеница је да нам је сада вода бољег квалитета. И треба да буде боља имајући у виду шта смо све урадили на њеном квалитету и самој контроли квалитета. На Филтер станици је остало још да уведемо и секундарну аерацију, за шта је јавна набавка у току, како би још повећали њен квалитет који је, морам да напоменем, и сада веома висок и стабилан. Појачали смо и нашу лабораторију новом, савременом опремом тако да сада можемо да пратимо, поред хемијског, и бактериолошки квалитет наше воде  – каже директор Радуловић и оцењује да је панчевачка вода одличног квалитета, у свему према Правилнику о хигијенској исправности воде за пиће, као и да садржи оптималне количине минералних материја неопходних људском организму.

И. Владан

 

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево