ПРИОРИТЕТ ЗАПОШЉАВАЊЕ... Предраг Белић

НАШ ДОМАЋИН

Предраг Белић, председник Општине Алибунар

УСПОСТАВИЛИ СМО РЕД, РАД И ОДГОВОРНОСТ

• Гради се први ветропарк, кад се изграде још два – посао за 400 радника • По ефикасности у легализацији објеката Општинска управа најбоља у Србији • ЈКП „Универзал“ и ЈАТП „Алибунар“ – пример успешног пословања у служби грађана

ДА се мало подсетимо. Лета 2015. године, како су већ предвиђали политички метеоролози, почела је да дува права јужнобанатска политичка кошава, која се убрзо претворила у незаустављиви напредњачки тајфун, који је са лакоћом „одувао“са власти дубоко укорењене демократе,  најпре, у Алибунару (18. јуна 2015), а потом и у Пландишту, Опову, Ковачици, Белој Цркви… све пре избора 2016. године. А онда су и на изборима напредњаци потврдили своју апсолутну доминацију, не само у тим општинама него и у градовима Панчеву и Вршцу.

   Неколико дана пре доласка пролећа, идемо у Алибунар. На разговор са председником  општине, који је први напредњачки председник у некој од шест јужнобанатских општина. После нешто више од годину дана проведеној на тој функцији, питамо га каква му је општа оцена.

    -Успоставили смо ред, рад и одговорност. Зауставили смо срљање у пропаст и започели стварање амбијента за бољи живот грађана, свих узраста и у свим областима живота. Да смо на правом путу уверавају нас сами грађани, који су нам на изборима прошле године, после само нешто више од шест месеци нашег рада, поклонили безрезервно поверење да наставимо започетим путем – и наставили смо – каже Предраг Белић, председник општине Алибунар, који је уједно и први човек напредњака у овој општини.

ПРОЂЕ ЗИМА

У оквиру бриге за социјано угрожено становништво, општинске власти у Алибунару су у време екстремних јануарских хладноћа обезбедиле готово 200 метара квадратних огрева за грејање, као и бројне пакете са разноврсним прехрамбеним садржајима за  социјално најугроженије грађане, како би ом олакшали, временским непогодама погоршану ионако тешку ситуацију.

    О томе шта је све урађено у протеклој години писали смо у предновогодишењем броју Старта 013, а за ову прилику издвајамо:

    „У 2016. години смо побољшали услове живота у нашој локалној самоуправи, најпре кроз решавање основних инфраструктурних питања: средили смо и дотерали обазовне установе на територији наше општине, ту, пре свега, мислим на модерне тоалете у Средњој економској школи и потпуно нови грејни систем у Предшколској установи, али и на нове учионице, опремљене по највишим европским стандардима, у Основној школи у Банатском Карловцу, како би се ослободили азбестних зграда, као и коначно стављање у функцију потпуно нове фискултурне сале… Средили смо и значајан део каналске мреже, урадили санацију путева, средили екстеријере институција и културних установа, паркове… Нову годину чекамо са великим уштедама у буџету, без икаквих дугова, а при том редовно испуњавамо  све обавезе према нашим буџетским корисницима“  – изјавио  је председник Белић за новогодишњи број Старта 013, пре три месеца.

  А данас?

   -Радимо и даље оно што је у интересу грађана, руководећи се њиховим свакодневним потребама и оним што сматрамо да је неопходно чинити ради остваривања циљева свеукупног развоја наше општине. Како бисмо што пре створили услове за нова запошљавања, интензивно стварамо што повољнији привредни амбијент за долазак инвеститора, и на том плану већ имамо конкретне резултате. У току је изградња првог ветропарка, а ускоро почиње градња још два, чији ће почетак рада, за неколико месеци, омогућити посао за 400 радника,  а кад финализујемо радове на две локације индустријских зона, очекујемо и долазак нових инвеститора, тако да остајем при изјави коју сам вам дао прошле године, да ћемо за четири године нашег мандата обезбедити посао за најмање 1.000 радника – каже наш саговорник, остављајући, без сумње,  утисак потпуне сигурности у оно што говори, наглашавајући да је запошљавање нових радника приоритет над приоритета његове председничке активности у наредном периоду.

ПОЉОПРИВРЕДА

Општина Алибунар је, пре свега, пољопривредна општина. Сем ТИМ-а, Пекаре „Сан“, Алубонда и Фабрике ципела, готово да и нема других производних постројења са иоле већим бројем радника. Зато је пољопривреда онај угаони камен алибунарске општине око кога се углавном све окреће. Због тога су и општинске власти усредсредиле пажњу на помоћ пољопривредницима кроз разне врсте субвенција, а што се тиче издавања у закуп државног пољопривредног земљишта, и у тој сфери се коначно уводи ред, тако да је у току поступак против узурпатора, а средства од надокнаде од оних који се држе закона, а која нису мала, сређивање се отресишта дуж целог алибунарског атара, чиме ће се у значајној мери повећати безбедност свих учесника саобраћаја на путевима ове општине.

   Од текућих или инфраструктурних послова који су већ урађени или се раде, или ће ускоро почети да се раде, председник Белић истиче сређивање домова културе у Алибунару и Банатском Карловцу, постављање гребаног асфалта на 1,6 км улице у Добрици, изградњу две капеле у Владимировцу (румунску и српску), коначно решавање питања водоснбдевања за 1.800 викендица на Девојачком бунару, уређење простора са „вишком воде“ у Јаношику, затим, даље опремање индистријске зоне на потезу Банатски Карловац – Николинци, као и израду плана генералне регулације за Алибунар и Владимировац, који ће омогућити отварање радне зоне за све врсте потенцијалних инвеститора.

   -Сем редовног обављања свих текућих послова, очекујем ускоро и завршетак пројекта  вредног 71.000.000 динара, што су средства којима ћемо комплетно средити и уредити спољашност и унутрашњост зграде Основне школе у Владинировцу, а у плану је и сређивање Основне школе у Алибунару и Предшколске установе у Банатском Карловцу – најављује наш саговорник, додајући да се од Покрајине и Канцеларије за јавна улагања очекује прихватања пројеката на сређивању хале и канализације у Алибунару, као и реконструкције школе у Банатском Карловцу.

   Што се тиче рада Општинске управе, од председника Белића сазнајемо да је она недавно добила похвале од Министарства грађевинарства као најефикаснија локална управа у Србији кад су у питању активности на легализацији објеката на територији општине.

   -Општинска управа је, у правом смислу те речи, постала истински сервис грађана  – каже Белић, посебно истичући њену ажурност, али и компетентност, као и приступачност, и непосредно и електронски.

СКУПШТИНА ОПШТИНЕ

Напредњаци су у Алибунару  толико премоћни да опозиције готово да и нема.Тто су неколико демократа и један СНП-овац, који своје неслагање најчешће исказује изостајањем са седница.

-Опозиција не да не постоји, нега она нема ни аргумената који би опстајали, и зато се попречним каналима служи ниским ударцима, изношњем неистина, подметања, а без икаквих идеја, што је само доказ њихове слабости, а наше снаге – изричит је председник Белић

    У општини Алибунар постоји једно комунално предузеће, које је рационализацијом објединило пословање више сеоских комуналних предузећа, као и једно јавно предузеће које превози ђаке, како из села у Алибунар, тако и ка средњим школама у Вршцу и Панчеву, и то бесплатно!

   -Да, то је наш „Универзал“, који је од губиташа постало профитабилно предузеће, сваким даном све опремљеније и све ефикасније у обављању свих комуналних послова на територији општине, а ту је и ЈАТП „Алибунар“, које је од једног аутобуса стигло дo контингента од 10 удобних и опремљених аутобуса, који су свакодневно на услузи нашим ученицима, и то бесплатно, што је од и те како значајне користи за буџет њихових родитеља, али то је наша обавеза према најмлађима и њиховом праву на извесну будућност – истиче председник Белић.

С. Батало