ПРВА, ПО МНОГО ЧЕМУ... др Слађана Ковачевић

Ексклузивно

Др Слађана Ковачевић, први ПР Опште болнице Панчево

СВЕ МАЊЕ ПОТРЕБЕ ДА СЕ ИДЕ ЗА БЕОГРАД

• Неке операције раде се само у београдском Клиничком центру и панчевачкој Општој болници • Од пролећа 2018. године потпуно сређено Интерно одељење , као и просторије Пријемно-ургентне службе, али и базен и… • У 2018. панчевачка Болница добиће и првог доктора медицинских наука –  Слађану Ковачевић

ПРОШЛИ пут кад смо с њом разговарали и кад смо тај разговор поставили на фејсбук страницу Старта 013, страница је само за неколико дана забележила преко 10.000 посетилаца, на стотине лаjкова, и на десетина коментара у којима су се низале само похвале, мало је рећи лепе речи. Међу онима који су са одушевљењем писали шта мисле о њој,  било је много њених колега и колегинаца,  лекара и медицинских сестара, али и њених пацијената, чији би се коментари могли свести на само три речи: свака част, докторка! Из нашег искуства, које није мало, придружујемо им се, и то трчећим кораком!

    Ево нас, дакле, поново у посебном друштву, са  докторком Слађаном Ковачевић, женом чија је ужа специјалност урологија,  човеком чија ширина духа превазилази очекивања и најскептичнијих саговорника, лекарком  пред којом пацијенти и кад ћуте говоре, а кад говоре ћуте. Има ко увек да их чује, и кад нешто кажу и кад не знају шта  да кажу и како да кажу. Слађа је ту, уз њих, и кад мисле да су сами и кад нису сами, а усамљени су. Првенствено са знањем у себи, а онда и познавањем онога што је у другом човеку, потом  речју изговореном на начин  који оставља трага не само у ушима, и коначно погледом и осмехом који говоре и више од речи, то је то решење загонетке, ако је то уопште и била загонетка, откуд толика популарност  једне обичне докторке! Е, па, управо у томе што Слађа није обична докторка. Она је Слађа!

ЈОШ  РЕЧ-ДВЕ

 Када је ишла у 1. разред основне школе рекла је себи – бићу докторка. Родитељи баш и нису били одушевљени њеним плановима, али…Године 2012. проглашена је за најбољег специјализанта Београдског универзитета, у тој генерацији. У априлу ове године учествоваће на семинару, на којем ће одржати предавање  на тему: Хируршки третман стресуринарне инконтинеције код жена.  И то као једини лекар из неке секундарне медицинске установе. Године 2018. биће доктор медицинских наука. Први у панчевачкој Болници..

   Др Слађана Ковачевић ће ускоро заменти то „др“ које разликује лекара од медицинске сестре, за „др“ које разликује лекара од доктора медициских наука, и биће први и једини лекар са таквим „др“ у панчевачкој Болници!

   Али др Слађана Ковачевић не би била она малопређашња Слађа да није још по нечему једина? У Панчеву? У Србији? Мали су то изазови за Слађу. Она ће докторирати на теми из области примене плазме богате тромбоцитима у урологији, теми којом су се  до сада у свету бавили само Турци!

   -Да, то је јако специфична метода, до сада недовољно истражена у свету, и којом  су се до сада бавили само турски лекари, тако да је то за мене био мотив више да се упустим у тај изазов – каже наша саговорница, подсећајући нас да никако не заборавимо да споменемо њену посебну захвалност руководству Болнице, али и  колегама, на подршци коју јој пружају на њеном путу да стигне до свога циља.

А онда?

   Уместо одговора добили смо осмех који је, кад смо га разјаснили, значио оно што смо већ и знали. Да се Слађана Ковачевић никада не задовољава оним што тренутно јесте и оним што тренутно може! Не питајући њу, питамо сами себе: Да ли ће Србија умети да Слађану Ковачевић, садашњег специјалисту урологије, а будућег доктора медицинских наука, чија ће ужа специјалност бити реконструктивна хирургија,  задржи у Србији?

   А сада са др Слађаном Ковачевић настављамо разговор у њеном другом својству. Ако сте мислили да је  др Слађана Ковачевић само докторка  – погрешно сте мислили. Менаџмент Опште болнице, на челу са директором др Слободаном Овуком, пре два месеца је одлучио да би било добро да једина секундарна установа овакве врсте у Јужном Банату има и своју пи-ар службу. Е. сад не можете погрешити. Да, та одговорна функција додељена је управо др Слађани Ковачевић, коју је она, упркос бројним обавезама у струцу и на стручном усавршавању, прихватила.

   Ово је, дакле, њен први наступ у својству пи-ара панчевачке Опште болнице, на чему јој Старт 013 посебно захваљује. Како на издвојеном времену тако и на ексклузивности којом смо почаствовани.

   Да почнемо прво око акредитације пошто је управо неколико дана пре овог разговора стручна комисија из Београда завршила посао контроле  свих релевентних параметара који утичу на коначну оцену  да ли акредитација, коју је Општа болница стекла прошле године, важи даље.

   Иначе, панчевачка Болница је добила акредитационе папире након  обимног посла како би се испунили сви потребни и предуслови и услови за добијање акредитације. Шта мислите ко је руководио тимом који је тај обиман и сложен посао успешно довео до краја? Па,  др Слађана Ковачевић, наравно.

   –Оно што нас чини задовољним је чињеница да је Комисија по завршетку посла отишла задовољна, тако да са оптимизмом оекујемо и њен званични извештај – каже др Ковачевић, додајући да ће Комисија долазити и наредне две године, докле акредитација важи, а да потом започиње нови поступак акредитације, односно, реакредитација.

   А дотле?

   Шта каже др Слађана Ковачевић, пи-ар Опште болнице?

   -Ових дана посетио нас је и доцент др Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство који нам је потврдио да је покрајинска Влада наложила Управи за капитална улагања да  започне посао на реконструкцији и адаптацији 8.000 квадратних метара болнице. Радови започињу у мају и очекује се да буду завршени до пролећа наредне године. А тада ћемо имати комплетно сређено Интерно одељење,  просторије Пријемно-ургентне службе, која ће бити на посве другом месту, затим, базен, који ће коначно, после дуго времена, најзад добити своју функцију –говори наша саговорница, са задовољством истичући да ће по завршетку целокупног посла, панчевачка Општа болница бити, по свим најважнијим критеријумима, у самом врху установа сличне врсте у Србији.

   Од др Ковачевић сазнајемо и да је недавно Болница богатија за четири ултразвучна апарата (а у току су преговори и за нову набавку) и за један транспортни аспиратор, који се налази на Дечјем одељењу.

    -Сем на опремању, менаџмент наше болнице на челу са директором др Овуком, интензивно ради на  стручном усавршавању наших лекара, тако да смо у неким сегментима медицинске науке у самом врху српског здравства – напомиње др Ковачевић, посебно истичући да се све више посла завршава у Панчеву, па и кад су у питању и најсложеније операције.

   Као светле примере др Ковачевић наводи поштедне операције бубрега, едукацију из перкутане нефростоме код опструкције горњих уринарних путева, којом се пацијент спасава од дијализе, сепсе и других компликција у таквим случајевима (на тој едукацији су, поред докторке  Ковачевић и др Вујић), затим радикалне операције карцинома простате (у сарадњи са асс др Ђорђевићем, са Уролошке клинике Београд). Због ових операција и интервенција се ишло за Београд  а ускоро за то неће бити потребе .

    Сем тога, панчевачка Болница  једна је од ретких у Србији у којој се врше лапараскопске операције дебелог црева (др Јањић), а поред Клиничког центра, једина је установа у којој се ради спад мокраћне бешике, уз помоћ мрежице. Не заостаје се ни на плану анестезије. Са новом блок анестезијом (др Михаиловић) можете комотно причати док вам отварају и затварају ране на одређеном делу тела.

   Питамо за крај нашу саговорницу чиме се то панчевачка Болница посебно може похвалити?

   -Својим кадровима,  солидном опремљеношћу, новим операцијама, новим техникама које се ретко где још примењују, менаџментом који нам даје стручну и логистичку подршку, а од пролећа 2018. и са још много тога – с осмехом задовољства, који јој није пратилац само у овој прилици, каже ПР панчевачке Опште болнице др Слађана Ковачевић, специјалиста урологије, а отприлике, кад дође то пролеће 2018. године,  и доктор медицинских наука.

   Тада следи и наш нови разговор. Нестрпљиво га очекујемо.

С. Батало