ЗА КОМПЕТЕНТНОСТ... Др Зоран Тасић

Др Зоран Тасић, председник Општине Опово

ПРОШЛО ЈЕ ВРЕМЕ КАДА СЕ ЈЕДАН ЧОВЕК ПИТАО ЗА СВЕ

• Скупштини општине Опово напредњаци, још мало, па са двотрећинском већином • Грађани морају бити у позицији да дефинишу шта је то њихов примарни интерес и да, онда, транспарентно прате пут и до његове реализације – каже Зоран Тасић, нови председник општине

У односу на изборе пре четири године, и у Опову се априла 2016 године догодила права изборна револуција. Некад моћних демократа, после овогодишњих избора нема ни у траговима. А било их десет! Праг од пет одсто нису прешли ни лигаши,а ни деесесовци, док социјалисти, уместо три, сада имају два одборника. Две групе грађана на овим изборима освојиле су укупно девет одборничких мандата, од којих она окупљена око Милорада Солдатовића – осам, а око Ђурице Савкова и Драган Станивука – један, док су пре четири године имале укупно четири одборника. У исто време, напредњаци су са пет догурали до 15 одборника (додуше, уз помоћ једног „Солдатовићевца“, који је убрзо после избора прешао међу напредњаке), тако да им практично недостаје само још један одборник па да имају двотрећинску већину, пошто Скупштина Опова има 23 одборника.

ВЕЋНИЦИ
Сем Зорана Тасића и Милоша Маркова, који су то по функцији, чланови новог Општинског већа су Анка Симин Дамјанов, Јован Геошев, Драго Терзић, Јован Маринков, Стева Станков, Небојша Гашић и Миливоје Стегић.

 

Грађани су на изборима рекли своје, а сада је онима за које су они гласали у тако моћној већини да оправдају њихово поверење. О томе, како и на који начин, разговарамо са новим председником Општине Опово др Зораном Тасићем, првим напредњаком Опова иначелником Јужнобанатског округа у оставци.

-Да, поднео сам оставку на функцију начелника Јужнобанатског управног округа, пошто желим да се у потпуности посветим новом послу, а посла и те како има – каже нови први човек општине Опово, једне од најсиромашнијих општина у Војводини. –Учинићу све, да након четири године мог мандата, Опово изађе из тог непријатног друштва најсиромашнијих, каже.

ЗОРАН ПОСЛЕ ЗОРАНА
Како Старт 013 сазнаје, после оставке др Зорана Тасића, нови начелник Јужнобанатског управног округа, по свему судећи, биће Зоран Саванов, први напредњак Дебељаче и актуелни заменик председника Скупштине општине Ковачица. Чека се само да влада из техничког пређе у пун мандат.

Пре Тасића, на функцији председника општине био је Милош Марков, сада заменик председника општине, који је прошле године на месту првог човека општине заменио Милорада Солдатовића, када су напредњаци уз помоћ „летећих одборника“ преузели власт у свим општинама јужног Баната, као и у граду Вршцу.

-Оно што нас напредњаке, и мене као њиховог председника, а сада и председника Oпштине чека, то је велики посао да се надокнади све оно што је годинама пропуштано да се уради, а то је да грађанима обезбедимо пристојне услове за живот, да, најпре, имају воду за пиће, и то здраву, да имају асфалтиране путеве до својих кућа, да имају могућност да живе од свог рада, а не од социјалне помоћи, а они који то баш и не могу, да имају адекватну социјалну помоћ.

ГРАЂАНИ
Врата канцеларије председника општине отворена су за грађане сваког петка од 8 до 12 часова.
-Бесмислено је бавити се политиком ако нисте на услузи грађанима и ако не можете да им помогнете. Људи на фунцијама често изгубе компас, забораве због чега су и због кога су ту где су, и зато ја редовно одржавам конекцију са свима онима који мисле да могу да им помогнем. И то не само из канцеларије, него и директним сусретима са грађанима, у њиховом дому, као што сам већ и чинио, и чинићу у даље – обећава председник Тасић, додајући да је његов примарни циљ у наредне четири године да општина Опово постане не само привлачно место за живот оних који остају, него и привлачан мамац за оне који су отишли да се што пре врате у свој завичај.

Мени није циљ да имам скупоцена кола, на чијим ће регистарским таблицама писати „Опово“, нити да се сваког викенда службена кола, и то не само једна, напуне горивом, а онда у понедељак врате са празним резервоарима, као што је то билo годинама пре 2015. године. A, зашто је било тако? Зато што је годинама на делу била пракса да се један човек питао о свему и за све, а то се не уклапа у моју политичку филозофију. Ја желим да се на кључним местим налазе компетентни људи, да сваки од њих преузме и одговорност за оно шта и како ради, и да сви полажемо рачуне за свој рад, грађанима, најпре.

Даље, мој циљ је да се сваки динар наших грађана утроши за оно што је интерес тих истих грађана, али и да они буду ти који ће дефинисати шта је то њихов примарни интерес, и да онда транспарентно могу да прате и реализацију сваког посла који води његовој реализацији ка том циљу – каже Тасић.

Питамо нашег саговорника и да ли ће му Кори Удовички, или неко ко на њено мест дође после ње, закуцати на општинска врата?

-Ако мислите на број радника у општинским службама и јавним предузећима и установама, чији је оснивач Општина Опово, рећи ћу вам да ми имамо 35 запослених радника у Општини, што је осам радника мање од дозвољеног броја. И ЈКП „Младост“ је „у минусу“ два радника, тако да се, што се, како сте рекли, Кори Удовички тиче, те ме бриге не муче. Муче ме неке друге, а то је управо онај проблем о ком сама вам говорио. Један човек се питао за све, тако да се на многим местима налазе недовољно компетентни људи, људи без иницијативе и креативности, тако да нас чека велики посао реорганизације општинске управе, не само на плану повећања њене ефикасности и стручности, него и њеног опремања према европским стандардима, ако смо већ кренули, а јесмо, да идемо тим путем – одговара нам на наше питање наш саговорник, о чијој компетентности не треба превише говорити јер је докторирао управо на ту тему о којој прича.

УШТЕДЕ
У Општинском већу СО Опово, не рачунајући председника општине и његовог заменика, нема стално запослених. Сви они, њих седморо, за свој рад примају само паушал у износу од 12.000 динара. Исто тако, и месечна накнада за одборникe је минимална, износи 5.000 динара.

 

Неизбежна тема је и превоз путника. То је проблем с којим је Опово годинама кубурило, да би се уочи овогодишњих избора и он коначно почео решавати.

-Успели смо у ономе што је била дугогодишња мука свих Оповчана, као и грађана сва три суседна села. Са ГСП-ом и „Ластом“ смо нашли решење којим се наши ученици и студенти превозе у Београд и назад, а радници на посао у ПКБ, а потом кући. Ту је АТП, а имамо и једног приватног превозника, тако да сада имамо не само довољно превозника, него имамо и неопходну конкуренцију, која ће неминовно водити повећању квалитета њихових услуга, а што је, јасно, и наш циљ – напомиње Тасић, додајући да је, ваљда, и највећим скептицима сада јасно да активности око превоза нису биле само предизборни маркетинг.

А, сад мало о ономе што је највећи проблем. Не само Опова. Шта нови председник мисли о томе како решавати проблем незапослености, како доћи до тога да све више људи живе од свога рада, а све мање од социјалне помоћи?

-Да, велики је то проблем. Али ту смо да почнемо да га решавамо. И почели смо већ, увелико. Закључили смо већ један уговор, и то са фирмом Фонди експерс, која се бави прерадом дрвета и готов цео асортиман њихових производа оде у извоз. Фирма ће радити у Сакулама, обезбедили смо све инфраструктурне услове за њен рад, тако да до краја године очекујемо отварање њиховог производног погона и почетак запошљавања од, како смо се договорили, 50 до 70 радника.

Сем тога, фирма Сол фуд закупила је већ део простора старе школе у Опову, и очекујемо да ће у најскорије време двадесетак запослених на том месту почети са производњом квалитетних кондиторских производа.

Упоредо с тим, интензивно радимо на пројекту изградње индустријске зоне на потезу између Опова и Баранде, како бисмо што пре створили што повољнији амбијент за потенцијалне инвеститоре. Надам се да ћемо тај посао завршити до краја идуће године и тако створити услове за отварање нових погона и нових радних места – каже Тасић, успут додајући и да су у току преговори и са једном београдском фирмом која се бави једним интересантним послом, а то је могућност да се провозате разним олд тајмерима у амбијенту који би одговарао њиховом добу, али о том потом, каже.