Жене које су мењале свет

 

· Била је најлепша и најтајанственија дама са истока, оснивач религије староегипатске државе, жена са више него двоструким животом

ЗА њу кажу да је радо јела живинско месо, највише волела да спава гола на душецима од козје длаке, док је ујутру буди мирис измирне и звуци женског оркестра. Данас њене бисте представљају најатрактивније музејске ескспонате староегипатске културе.

Када је стигла у Египат, Нефретите је имала само петнаест година. Отац, краљ Митаине, мале државе на северу данашње Сирије, продао ју је фараону Аменофису III за тону злата, сребра и слоноваче. Принцеза светле коже, коју су Египћани обожавали због њене лепоте, постала је већ после две године брака удовица. Али била је и даље велика краљица. нешто касније удала се за свог дванаестогодишњег пасторка Аменофиса IV. Млади пар је на фараонском двору водио веома интензиван и срећан породични живот.

У четвртој години владавине, Нефретите и Аменофис уздигли су Атона у државног бога. Египћани су од тада веровали само у једног бога, у чију славу је нефретите изградила главни град Египта Ахетатон. За само три године сто хиљада техничара и радника изградили су храм, резиденције, олтаре и губилишта за животиње које су приносили на жртву, поплачали су широке улице, посадили дрвеће и исклесали гробнице. Године 1537. п.н.е. био је довршен Нефретитин град снова, да би само десет година касније претворио у сабласни град у којем је живела једино лепа краљица са својим најоданијим поданицима.

Фараон је изненада оболео од подмукле и тајанствене болести – по читавом телу формирали су му се дебљи слојеви масног ткива. Последњих година брака Нефретите је водила веома активан двоструки живот. У том периоду добила је три кћери, од тројице различитих очева. Фараон је најзад умро, после седамнаест година владавине. Још за време мумифицирања његовог тела лепа и моћна владарка постарала се да осигура свој политички утицај, али сви њени покушаји да нађе подесног супруга остали су без успеха.

Зато је удала једу од својих кћери за једанаестогодишњег Тут-енх-Атона, који се попео на фараонски престо. Нови фараон је одлучио да слуша своје нове саветодавце. Убрзо је напустио велелепни град Ахетатон, поново је увео старе Амон богове, одбацио своје име Атон и назвао се Тут-енх-Амон, односно Тутанкамон. Ахетатон је тако потпуно опустео. Тако је Тутанкамон, Нефретитин зет, уништио све оно што је она урадила.

Умрла је у тридестчетвртој години, по свему судећи од куге. Њена гробница, уколико је уопште постојала, никада није пронађена.