Градоначелник Саша Павлов о ...

Наш домаћин

Саша Павлов, градоначелник Панчева

НАЈМАЊЕ ЗАДУЖИВАЊЕ, А НАЈВИШЕ ПОСЛА

• Буџет Града Панчева за ову годину без значајних нових задуживања • Јавно-приватним партнерствима до боље инфраструктуре у граду и насељеним местима  • Одлична сарадња са покрајинским органима • Регионална развојна агенција као нови вид сарадње градова и општина Јужног Баната • Завршићемо давно започето, отпочети оно што је потребно – каже Павлов

ОВОГОДИШЊИ буџет Града Панчева је реално планиран и, иако је било доста неизвесности у његовом планирању, попут питања консолидације Апотекарске установе, он не подразумева нова задуживања, каже за Старт 013 градоначелник Панчева Саша Павлов. Ове године задуживање Града ће бити најниже у односу на претходне године, додаје он, наводeћи да је задужење у износу од 270 милиона динара планирано за стратешки важан пројекат изградње потамишког колектора, тачније за прву фазу радова. Важност овог пројекта огледа се у томе што је овај колектор неопходан како би се Северна индустријска зона пустила у функцију, што отвара могућност за инвестиције и отварање нових радних места, а то је приоритет Панчева у овом тренутку. Радови на изградњи дела колектора од Северне индустријске зоне до Книћанинове улице  требало би да започну у трећем кварталу ове године, најављује градоначелник.

ГРАД СПОРТА

  Панчево доста улаже у оно што није увек и на први поглед видљиво. Под тиме градоначелник  пре свега подразумева културу и спорт где је, по његовом мишљењу, у претходном периоду много урађено. По питању спортских објеката у граду, решени су имовинско-правни проблеми, уведен је ред и сада се тачно зна чиме град располаже тако да се сада за финансирање пројеката може окренути конкурсима разних фондова. Тако је из ИПА фондова обезбеђено 700 хиљада евра за реконструкцију Хале спортова, статус Градског стадиона је решен, подигнут је балон на базену, ту је и мултифункцијски терен код хале…

Панчево као град спорта мора радити на спортској инфраструктури, сматра Павлов, јер само тако спорт може бити доступан и врхунским спортистима и грађанима што је основа Стратегије развоја спорта града Панчева.

    – Град Панчево мора да се инфраструктурно шири, али и да се занавља. Обнављање старе инфраструктуре у неким деловима града је неопходно, исто као и њено ширење, првенствено према насељеним местима, како би остварили још један од наших приоритета, а то је равномерни развој. Имајући у виду фискални притисак на градски буџет, немамо пуно могућности за кредитна задужења како би се инфраструктура развијала и зато смо се определили да се окренемо приватном капиталу, а што је могуће само кроз јавно-приватна партнерства. Ове године смо планирали покретање две иницијативе за таква партнерства, једна је везана за јавно осветљење, а друга за изградњу топлане на биомасу и подизање енергетске ефикасности зграда које су се показале као енергетски најнеефикасније – каже градоначелник Павлов када говори о плановима градске власти за ову годину. Партнерство по питању јавног осветљења је својом понудом иницирала израелска фирма “Смарт лед”, и до сада је реализован пилот пројекат који се показао као веома добар, додаје градоначелник. Ово осветљење, инсталирано у једној панчевачкој улици, донело је значајне уштеде, преко 50 посто у потрошњи енергије, а ту је и уштеда у самом одржавању система осветљења. А иза идеје о изградњи топлане на биомасу стоји потреба да се смањи зависност система даљинског грејања у Панчеву од гаса као енергента, посебно када се има у виду колико је снабдевање гасом и финансијски и квалитативно количински непредвидиво.

     – Ова иницијатива је плод наше сарадње са Градом Љубљаном и њиховим ЈП “Енергетика”, која је започета средином прошле године током посете Љубљани и градоначелнику Зорану Јанковићу. Направљен је пројекат којим је предвиђена замена гаса биомасом којом смо ми, као пољопривредни крај, богати, а пројекције показују да се на овај начин субституисало до 70 посто коришћења гаса. По пројекту, изградња топлане и прикупљање биомасе била би обавеза приватног партнера, што нама одговара, а предвиђено је и повезивање топлана продуктоводима чиме би се потрошња енергената рационалисала – објашњава Павлов, а као трећи аспект наглашава и подизање енергетске ефикасности између 80 и 120 хиљада квадрата просторија енергетски проблематичних зграда постављањем термоизолације. Тиме би се створили услови за уградњу калориметара, што би грађанима највероватније било омогућено преко Градске стамбене агенције, а нове фасаде би и улепшале град. По речима градоначелника, ове две иницијативе су засада само предлози који ће ускоро бити усвојени, а њихова реализација ће зависити од тога како градска власт буде проценила шта тиме може добити без нових задуживања буџета.

РРА

  Како би што лакше долазиле до средстава из предприступних и других фондова за регионалне пројекте, локалне самоуправе са територије Јужног Баната недавно су основале Регионалну развојну агенцију. Како каже градоначелник Павлов, као новоизабрани председник Скупштине ове институције, оно што њих повезује јесу заједнички интереси и инфраструктурне потребе па отуд и идеја о оснивању оваквог тела у којем ће се, имајући у виду рационализацију јавног сектора, окупити најстручнији кадрови и која ће најбоље дислоцирати активности значајне за локални економски развој, попут привлачења инвестиција и међусобну сарадњу као и сарадњу са привредом у изради пројеката. Агенција ће бити стручна помоћ локалним властима, а све у циљу обогаћивања привредног амбијента. 

    – За пар месеци чеми имати јаснију слику о томе. Поред ових, желимо да покренемо још два партнерства са приватним капиталом, једно је везано за изградњу и одржавање путне инфраструктуре, што је најважније за насељена места где је она најнеразвијенија, а друго је за изградњу канализационе мреже која такође представља озбиљан проблем, највише у насељеним местима. Град је претходних година из задуживања доста улагао у ту мрежу, која никада није пуштена у рад, а већ сада преко 50 посто те мреже захтева занављање. Због тога што нису обезбеђене дозволе за прикључење на мрежу, та улагања су из данашње перспективе бачене паре. Ми мислимо да ћемо успети да добијемо дозволе за привремено прикључење без изградње фабрике за пречишћавање отпадних вода што је услов, већ ћемо то оставити за неки наредни период за шта би средства могли обезбедити из европских фондова – напомиње Павлов, означавајући да је овакав вид партнерства са приватним капиталом  најбољи начин да град, без нових фискалних притисака, добије бољу инфраструктуру која би обезбедила и бољи квалитет живљења грађанима, али користила и панчевачкој привреди.

ЗАВОД, ИНТЕРНО, БАГРЕМАР…

У светлу планова за 2017. годину, градоначелник Павлов истиче и добру сарадњу са новим покрајинским органима која је, како сам каже, већ уродила плодом. Подсећајући на све пројекте покрајинских власти из претходних година који нису завршени, попут хале „Багремар“ и зграде Завода за јавно здравље или помоћи у уређењу панчевачке Болнице, градоначелник је напоменуо да је на недавном састанку са покрајинским премијером потврђено да ће Покрајина ове године издвојити средства у износу од око 500 милиона динара намењених за радове на згради Болнице и Завода, а који ће почети крајем априла. – Нама је најважније да завршимо започете пројекте. За 2018. годину имамо план да и „Багремар“ доведемо у функцију, на који начин, то још увек разматрамо. Оно што се од покрајине власти надамо јесте улагање у пољопривреду, која нама пуно значи. Ове године обезбеђена су средства за уређење атарских путева, као и за суфинансирање чишћење каналских мрежа – наводи градоначелник и додаје да  се ради и на решавању проблема снабдевања Јабуке и Глогоња, а у перспективи и Банатског Новог Села, водом из градске мреже.

    А оно што је увек актуелно јесте рационализација запослених у јавном сектору. У Панчеву је та рационализација урађена на основу квота за 2015. годину добијених од надлежних министарстава, а да ли ће бити нових квота, као што је најављивано, остаје да се види. Градоначелник Павлов напомиње да ће од тих нових мера и нових законских решења зависити и начин реорганизације градске управе и јавних и комуналних предузећа у граду. Обједињавање ЈКП у једно велико предузеће је идеја иза које стоји потреба за рационализацијом, односно смањењем броја запослених, а до сада је ту урађено спајање сеоских ЈКП са градским, што је најважнији предуслов за наставак тог процеса.

    По новим одредбама Закона о буџетском финансирању који се бави индиректним буџетским корисницима, мораће се обавити и рационализација рада појединих градских јавних предузећа. То су, како каже наш саговорник, Дирекција за изградњу и уређење Панчева и Градска стамбена агенција и тај процес може довести и до гашења Дирекције. То опет не значи да ће запослени остати без посла већ ће, сходно организационим решењима, они бити распоређени по надлежним секретаријатима при градској управи, а план је и формирање новог секретаријата који би се бавио неким од послова које сада обавља Дирекција. Што се тиче урбанизма, Павлов каже да постоји идеја да се ту оснује посебан привредни субјект који би задржао све тренутно запослене стручњаке а који би на тржишту своје услуге могао пружати свим локалним самоуправама у Јужном Банату.

    – Све то захтева да идемо корак по корак. Ми смо се определили за једну опрезнију варијанту, како би одржали постојећи ниво функционисања града, али да све то истовремено не представља превелик притисак на градски буџет. Идеја нам је изградња новог, здравијег економског система,  уз очување постојећих услуга – напомиње градоначелник Панчева и оцењује да је сама градска управа ту најосетљивије питање пошто она, због ниских примања, сем што негативно утичу на мотивацију запослених, утичу и на одлазак квалитетних кадрова. Он као решење види кроз запошљавање младих, стручних кадрова, како би се ојачали секретаријати који си битни за остваривање стратешки важних циљева градске власти.наводећу ту, најпре, Секретаријат за локални економски развој, Агенцију за имовину, као и Секретаријат за урбанизам. Ту је потребан квалитетан кадар који ће бити примљен чим се створе услови за то, каже Павлов и понавља да је то најбољи начин да се најважнији економски циљеви градске власти и остваре.

Старт 013