Конститутивна седница Скупштине града Панчева

САША ПАВЛОВ ПОНОВО НА ЧЕЛУ ГРАДА

· Нови заменик градоначелника је Предраг Живковић · Тигран Киш и даље неприкосновен на месту председника Градске скупштине · Изабрано ново Градско веће са само седам већника

 

У четвртак, 19. маја одржана је конститутивна седница Скупштине града Панчева на којој су заклетву положили одборници новог сазива након чега је изабрана нова градска власт.

По резултатима избора, већину од 39 одборника у панчевачкој скупштини има СНС, док је Демократска странка освојила седам одборничких места. Лигаши и социјалисти имају по шест одборника, покрет Доста је било пет, а СВМ једног одборника. Он ће, по свему судећи, бити 40. одборник владајуће већине. Скупштина града, иначе, има 70 одборника.

После положене заклетве, одборници су са 43 подигнуте руке,  што је за три више од броја одборника који чине владајућу већину, за председника Скупштине града изабрали Тиграна Киша, који је „први међу једнакима“ био и пре недавних избора, као и оних пре њих. На место заменика председника  изабрана је Весна Арсеновић.

Функција секретара Градске скупштине и даље остаје у рукама Мирјане Јоцић.

Одборници су на првој седници новог сазива Скупштине града за градоначелника изабрали Сашу Павлова, који је у прошлом сазиву градског парламента, најпре био заменик градоначелника, да би, пре десет месеци, након смене Павла Раданова, постао и градоначелник Панчева.

За заменика градоначелника изабран је Предраг Живковић, који је у прошлом сазиву обављао функцију већника задуженог за финансије.

У наставку седнице, на предлог градоначелника изабрано је ново Градско веће које сада, по раније донетој одлуци, уместо 11, има седам седам чланова. Због тога ће и новоизабрани градоначелник Панчева Саша Павлов, како је сам рекао,  обављати посао већника задуженог за привреду и инвестиције,  док ће заменик градоначелника Предраг Живковић и надаље руководити финасијама, којима се бавио док је био већник у прошлом сазиву парламента.

На предлог новоизабраног градоначелника Саше Павлова, одборници су изгласали и ново Градско веће.

На место већника за комунална питања и саобраћај, изабран је Александар Стевановић, досадашњи в.д. директора ЈКП „Хигијена“. Зорица Репац, дипл. инжењер пољопривреде, бавиће се селом, пољопривредом и руралним развојем, а Миленко Чучковић радом, запошљавањем и социјалним питањима. На место већника задуженог за културу, после четири године, вратио се Немања Ротар, који у градску владу улази са позиције директора Центра за културу у Панчеву, и пред кулуре бавиће се омладином. Татјана Божић, директорка ОШ „Свети Сава“ у Панчеву, изабрана је за већника који ће бринути  а образовању, а Катарина Бањаи, која је, са само 26 година, најмлађи члан Градског већа, о  заштити животне средине и одрживом развоју. Др Мирела Петровић, једини већник из старог састава већа,  поново је изабрана на функцију већника задуженог за здравство. Сви изабрани чланови Градског већа биће на сталном раду.

Одборници су подржали и нове кадровске предлоге директора јавних и јавно-комуналних предузећа.

ПОМОЋНИЦИ

Као и у прошлом сазиву Скупштине града, градоначелник Панчева имаће пет помоћника. Саша Павлов је за своје помоћнике, након ових избора, одабрао: Александра Фаркаша, као градског менаџера, Петра Комненића, који ће му помагати у урбанистичким пословима, Браниславу Калишки, за правна питања и реорганизацију Градске управе, док ће  Марија Ђукановић бити помоћник градоначелника за јавне набавке. Пети помоћник није именован јер се још није одлучио ко ће му помагати око села и руралног развоја.

 

За  вршиоца дужности директора ЈКП „Хигијена“ именован је  Милан Станишићкоји на ту функцију долази са места директора Дирекције за изградњу и уређење града (пре тога био је и директор ЈКП „Младост“), док се на место в.д.  директора Дирекције за изградњу и уређење Панчева вратила Маја Витман, досадашња заменица директора Дирекције.

Уместо Немање Ротара, новог већника, за в. д. директора  Центра за културу постављен је, његов имењак, Немања Богданов, шумарски инжењер, већ запослен у Центру за културу.

Саша Павлов, у свом првом обраћању новом сазиву Скупштине града као градоначелник, изразио је задовољство што је „подржана политика која је вођена задњих десет месеци, откако сам ја градоначелник“, а посебно, што је „подржана и од 28.000 грађана“, тако „да ја мислим да је то солидна основа да кренемо у реализацију свих стратешких циљева које смо обећали грађанима пре избора“, напоменуо је Павлов.