ПО СВИМ СТАНДАРДИМА...Александар Радуловић

НАШ ДОМАЋИН

Александар Радуловић, директор панчевачког ЈКП „Водовод и канализација“

КАКВА ВОЈВОДИНА, НАЈБОЉА ЈЕ У СРБИЈИ!

•После сређивања бунарског система и каналске мреже нема више опасности од мешања површинских и подземних вода, а редовне контроле Завода за јавно здравље гарантују квалитет воде за пиће на највишем нивоу хигијенско-техничке заштите

    ПРЕ месец дана панчевачко ЈКП „Водовод и каналазација“ и ужичко „Јединство“ потписали су уговор о изградњи магистралног водовода до Јабуке и Глогоња. Рок завршетка посла: мај 2017.

    Био је то други  повод за разговор са директором панчевачког „Водовода“ Александром Радуловићем. А који је први? Први је да је, после годину дана проведених у в. д. статусу, он поново изабран за директора овог предузећа, а након што је 2011.године, вољом његових, који то више нису били, разрешен те функције. После избора 2012. коалиционим споразумом  „Водовод“ је припао неком другом, па је онда тај други испао из игре након уласка на терен новог коалиционог партнера, да би свему томе дошло и до аутогола, који је главни судија, без дилеме,  признао као важећи. Судија се звао Завод за јавно здравље. А гледаоци? Њих преко 100.000 су звиждали, протестовали више недеља, јер су тим аутоголом сазнали да су неко време пили воду, најблаже речено, сумњивог хемијског састава, и да је ту чињеницу неко покушао да прикрије. Али вратимо се игри. После тог аутогола, играч који је затресао сопствену мрежу напушта терен, у игру улази резервни играч, који је некад био главни голгетер тима, али само док се на терен није вратио његов наследник. Онај који се спомиње на почетку ове приче. А то је наш домаћин Александар Саша Радуловић. И, за крај ове уводне приче – неке ствари, ипак, на овај или онај начин, дођу на своје место.

    -Не бих желео да причам о онима који су дошли после мене, о њима причају чињенице, али морам рећи да сам се повратком на место директора видео како и на који начин је одржавано наше главно извориште у градској шуми. А одржавано је тако да је, због неуређености каналске мреже и бунарског система, дошло до мешања површинских  са подземним водама, и то је био главни узрок који је довео до загађивања воде – каже наш саговорник, додајући да је сада тај проблем  решен тако да  околина око бунара у градској шуми не личи више на улаз у прашуму, него на лепо уређену шуму.

КО БИ РЕКАО

    Панчево никада није кубурило са недостатком воде ни у најврелијим летњим месецима. Нема бојазни да ће се ту нешто променити. Веровали или не, производња воде је са 14,5 милиона кубика 2000. године, пала у 2015. на 9 милиона кубика. Смањен је и обим фактурисане потрошене воде. Са некадашњих 8 милиона дошло се до 6, 5 милиона кубика воде која се фактурише потрошачима. Да ли због скупоће или нечег другог (престанак рада бројних предузећа) тек, вода се троши све мање, тако да градски бунари сада раде са само  40 одсто капацитета. Тако да Панчевци не морају да брину да ће им славине у скорије време пресушити. За цене, већ не можемо да гарантујемо. Али о њима, са директором други пут.

    Пре него наставимо разговор, да се мало подсетимо. Градски водовод  почео је  да се гради 1961. године,  да би две године касније било формирано комунално предузеће под називом „Водовод и канализација“, које је управљало са 200 метара водоводне мреже.

Данас, то предузеће одржава око 400  километара водоводне мреже, на коју је прикључено преко 34.000 потрошача, на 22.000 водомера. Најпре су прикључени Панчевци, па Старчевци, онда Омољчани, Брестовчани и становници Иванова, па недавно Долова, да би се, након завршетка процеса испирања водоводне мреже,  до краја ове године круг затворио са Качаревцима. И, остала су још три села…

    -Двадесет шестог октобра потписали смо уговор за изградњу магистралног водовода до Јабуке и Глогоња, којим је прдвиђена обавеза извођача радова да цео посао заврши најкасније до краја маја 2017. године. И, онда нам остаје још само Банатско Ново Село. За сада је у плану да идуће године завршимо идејни пројекат, тако да верујем да ћемо, тамо негде за две године, и то  насељено место прикључити на градску водоводну мрежу  – каже директор Радуловић, напомињући да ускоро предстоји и реконструкција водоводне мреже у улицама Димитрија Туцовића и Моше Пијаде.

     Од нашег саговорника сазнајемо и да је у току процес реорганизације јавно-комуналних предузећа и да „Водовод“ тај посао ради у складу са предвиђеном динамиком. Од сеоских комуналних предузећа преузима се одговорност за функционисање градске водоводне мреже, и кадровски и технички. Једино, не баш мали проблем представља ограничавање запошљавања, тако да је са некадашњих 270 радника (2005. године) стигло до бројке од 248 запослених, од којих је њих 23 запослено на одређено време. А водоводна мрежа све дужа, технологија све захтевнија, тако да…

     -Сналазимо се како знамо и умемо, али оно што је сигурно је да грађани, што се тиче квалитета воде могу бити у потпуности спокојни, вода коју пијемо испуњава све услове хигијенско-техничке заштите, и то у границама највиших стандарда, и сигурно је једна од најквалитетнијих вода за пиће у Војводини, па и целој Србији – тврди директор Радуловић.

    За овакву тврдњу гарант је Завод за јавно здравље, који два пута недељно, на стотину узорака месечно, контролише исправност воде. Сем тога, раде се и посебне тромесечне и годишње анализе, тако да, имајући у виду и појачану унутрашњу контролу рада, нема места за било каква непријатна изненађења.

     Е, сад мало о оној другој речи у називу фирме. О канализацији. Ево шта на ту тему каже директор Радуловић.

    -У току је реализација великог градског пројекта, изградња потамишког колектора, што је посао од великог значаја за град Панчево. Завршетком овог посла, средином 2018. године,  биће у потпуности решен актуелни проблем са отпадним водама, и то све од Северне индустријске зоне, па преко Книћанинове улице до Црвеног магацина и коначно, у последњој фази, све до Малог рита и Луке „Дунав“. А оно што ћемо ми као фирма ускоро радити, то је изградња канализационе мреже на Кудељарском насипу, што је посао који започињемо одмах после новогодишњих и божићних празника. Уз то, очекује нас и изградња фекалне и кишне канализације на Баваништанском путу, и то у оквиру посла око подизања новог затвора.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

    Да ли сте некад, уважени читаоци, размишљали колико је вода, у пластичним флашама, ова или она, коју купујете у продавницама, стајала, најпре у магацинима произвођача, па у магацинима трговинских кућа, па у продавници… месец, два… А вода коју пијете из панчевачког водовода пређе пут од извора до ваше чесме за највише 24 сата, не боравећи за све то време ни тренутак у пластичним флашама. Па, ви сад видите… И, не заборавите, ни песак ни камен у бубрегу не добијају се од воде за пиће, ма колико је пили, па макар и осам до десет чаша дневно, колико препоручују нутриционисти.

     Иначе, канализационом мрежом покривено је око 85 одсто територије града Панчева , цело Старчево и део Банатског Новог Села.

    За крај разговора питали смо нашег саговорника ради ли се нешто на плану регулисања односа са Београдом око статуса градских бунара и водоводне мреже која се налази на територији тог града.

     -Да, то јесте својеврсни проблем, о којем са београдским „Водоводом“ , па и градским властима, морамо што пре разговарати. Има ту доста нерешених питања, почев од нерешених имовинско-правних односа, па све дивљег повезивања, па чак и фабрика на кућну водоводну мрежу и милионских дугова, тако да то питање не сме још дуго чекати на решење – изричит је  директор Радуловић

С. Батало