ИЗ КУЋЕ... Мр Данијела Ристовски Корниц

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ

Мр Данијела Ристовски Корниц, директорка Дома здравља Панчево

ЗНАЧАЈНО ПОДИГНУТ НИВО УСЛУГА

• Ове године највише улагања биће у опрему, посебно дијагностичку, али ће се радити и на реконструкцији појединих објеката • Поред едукација, у сарадњи са градском влашћу наставља се и пројекат здравствене заштите у насељеним местима

У панчевачком Дому здравља ових дана је актуелно обнављање акредитације коју је ова установа добила пре три године, а која ових дана истиче. Како за Старт 013 каже директорка ове здравствене установе мр Данијела Ристовски Корниц, у току су последње припреме за овај процес: – Пред нама су акредитацијски дани крајем јануара и почетком фебруара. Могу рећи да смо спремни, а истакла бих да је свака од служби Дома здравља напредовала. Ја долазим из лабораторије и знам стање какво је било када сам почела да радим пре 12 година, када смо се сналазили са старим машинама, а знам и како је сада са новом опремом, реагенсима, информатичким системом за заказивање. Много се напредовало, а тако је у свим службама у Дому здравља, ниво услуга је значајно подигнут. Оно што морам рећи је да иза тога стоји и  огромно залагање запослених – каже директорка и додаје да у овој установи очекују добре резултате, па можда чак и то да ову акредитацију добију на седам година, што је максимални рок.

РЕЧ-ДВЕ О…

Данијела Ристовски Корниц је магистар медицинских наука, специјалиста медицинске биохемије, а на челу Дома здравља је од средине октобра прошле године. На то место је дошла “из куће”, пошто је пре била начелник лабораторијске дијагностике у овој установи. Као свој највећи циљ као директора, она наводи то, да Дом здравља и убудуће настави са пружањем квалитетних услуга свим грађанима Панчева.

    Добијање акредитације ће само потврдити да се панчевачки Дом здравља развија у добром правцу, а то је, по речима директорке Ристовски Корниц, пружање квалитетних и благовремених услуга свим грађанима Панчева, не само пацијентима. То значи да ова установа не постоји само да пружи лечење онима којима је потребно, већ и то да су превентивне активности такође значајан део њеног рада. Та превентива, која подразумева промоцију здравих стилова живота и едукацију је приоритет рада Дома здравља, објашњава директорка. Она ту као пример наводи едукативне активности Дома здравља у школама и вртићима која је ове године, уз подршку локалне власти, проширена и на пружање прве помоћи. Град такође и даље подржава програм пружања гинеколошке и педијатријске заштите становницима насељених места и баш зато наша саговорница наглашава да установа на чијем је челу успева да своје услуге пружи свим својим суграђанима.

    Када је реч о улагањима у панчевачком Дому здравља за годину која је пред нама, на првом месту јесте дијагностика која је, по оцени директорке ове установе, преко потребна

     – Циљ нам је куповина ултразвучног апарата који је служби рентгена неопходан због све већег броја пацијената којима је таква дијагностика потребна. Осим тога, планирана су и улагања у Службу хитне медицинске помоћи, односно набавка возила и опреме који су неопходне за њен рад, а како би се грађанима на време пружила услуга која им је потребна. Кад говоримо о опремању, један од циљева нам је и имплементација информатичких технологија, односно увођење електронског заказивања за шта нам је потребна адекватна информатичка логистика – наводи директорка, напомињући да је ту циљ стварање и даље развијање информатичког система који би повезао цео Дом здравља и истовремено омогућио повезивање ове установе са другим институцијама, што представља важан предуслов за боље функционисање Дома здравља.

ПОМОЋ НИС-а

Како каже директорка Корниц, панчевачки Дом здравља ускоро очекује и реализацију пројекта  који се спроводи у склопу акције НИС-а “Заједници заједно” за прошлу годину, а у оквиру којег је планирана навабка дигестатора за лабораторију. То је, наводи она, свакако и обавеза Дома здравља по акредитационим стандардима и додаје да ће се нада да ће се ова сарадња наставити, посебно по питању набавке опреме, како би ова здравствена установа Панчевцима и даље могла несметано пружати своје услуге.

    Поред улагања у опрему, за ову годину планирана су и улагања у уређење објеката тако да би ускоро требало да почну грађевинско-занатски радови у оквиру реконструкције једног дела амбуланте у Глогоњу, а сличан посао очекује и амбуланту у Долову. Од значајнијих улагања у плану је и реконструкција електричних инсталација амбуланте на Стрелишту, али ипак, као најважније наша саговорница наводи оно што се можда не види, али је значајно, а то је редовно одржавање свих објеката Дома здравља, како поново не би дошло до ситуације да они буду неусловни за рад. Директорка подсећа да је пре само неколико година један број објеката био у веома лошем стању, неке амбуланте су прокишњавале, било је и оних које нису испуњавале основне услове за рад, али да је значајним улагањем градских власти последњих пар година све то доведено у ред и сада је важно то стање одржавати.

    – Као и све друге установе, и ми имамо исти проблем што се тиче броја запослених. Ми смо сигурно у дефициту и са лекарима и са медицинским сестрама, али да бисмо запослили неког потребно је добити сагласност од надлежног министарства – објашњава Данијела Ристовски Корниц. Како она каже, чека се да Министарство здравља донесе нови кадровски план, пошто  онај који је данас актуелан датира још из 2013. године и по њему панчевачки Дом здравља нема вишка запослених, али са друге стране, не може  да запосли нове лекаре или сестре иако сваког месеца шаље молбе Министарству, како би добили сагласност за то. Нови кадровски план би могао да отвори могућност запошљавања кадрова који су Дому здравља, потребни, чиме би ова институција још боље обављала оно због чега и постоји, а то је пружање адекватне и квалитетне здравствене заштите грађанима Панчева.

И. Владан