НЕЗАБОРАВЉЕНИХ 69... Т. Стојановић, С. Божовић и А. Хоти

Панчево

Обележена годишњица почетка НАТО бомбардовања

ДА СЕ НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ

• Полагањем венаца на недавно подигнут споменик панчевачким борцима страдалим у сукобима деведесетих година прошлог века, у Панчеву обележена 18. годишњица почетка НАТО бомбардовања

НА дан када је пре 18 година почело бомбардовање тадашње Савезне Републике Југославије, 24. марта, полагањем венаца на споменик Панчевцима погинулим током ратова деведесетих година прошлог века, обележена је ова историјски значајна годишњица. У организацији Савеза бораца Панчева, Удружења српских ратних ветерана, Удружења ратних војних инвалида ратова 1991-1999. године, Удружења пензионисаних резервних официра, а уз присуство породица и пријатеља погинулих бораца, представника Војске Србије и грађана Панчева одата је пошта Панчевцима страдалим у НАТО бомбардовању.

    Председник Удружења бораца Панчева, Тодор Стојановић, захвалио се присутнима што су се придружили обележавању ове годишњице и нагласио да сада када је изграђен овај споменик, Панчевци имају место на коме ће се окупљати и подсећати  на све страдале борце:   – Данас, на годишњицу почетка НАТО бомбардовања, окупили смо се да одамо почаст свим нашим погинулима. До сада смо овај дан обележавали у Утви, на коју је пала једна од првих граната током бомбардовања, а данас, захваљујући Удружењу српских ратних ветерана и Фонда Душана Бајатовића, остварен је наш дугогодишњи сан да изградимо споменик на коме се налазе имена 69 Панчеваца који су своје животе изгубили у сукобима деведесетих година.

    Присутнима је потом говорио историчар Срђан Божовић, који је тада подсетио на историјске околности које су довеле до бомбардовања 1999. године, на најважније догађаје и последице тог рата и што је најважније, на све жртве, и страдале и повређене током тог сукоба Србије, односно СР Југославије са најмоћнијим земаљама НАТО пакта.

    У име Удружења српских ратних ветерана Панчевцима се обратио Армандо Хоти, који је подсетио на све жртве бомбардовања: – Својом жртвом они су себе уградили у слободу наше отаџбине, а на нама је да њихова имена, тих истинских хероја одбране наше земље никада не буду заборављена.