ДАНАС ЗА БОЉЕ СУТРА... Зорана Братић

На кафи са…

Зорана Братић, председница Општине Алибунар

ЈЕДНИМ ПУТОКАЗОМ ДО СВИХ ГРАЂАНА ОПШТИНЕ

• Успоставили смо свакодневну комуникацију са нашим грађанима и трудимо се да што ефикасније решавамо све њихове проблеме, и зато смо увек отворени за све њихове сугестије и предлоге
• Изузетна сарадња са републичким министарствима и покрајинском секретартијатима

Панчево, Банатско Ново Село, Владимировац, Алибунар, а да, ту смо, седиште општине наше младости, па и свега оног што иде уз њу, а тек суседни Селеуш, па још и Колонија…

Али тамо ћемо други пут, сад журимо, са посебним задовољством, дакако, на кафу са Зораном Братић, председницом општине, и шта мислите одакле је она, па из Селеуша, наравно, и још са Колоније, шта рећи! А сад на посао!

-Од почетка мог мандата на челу општине, од августа 2020. године, у фокусу рада локалне самоуправе су активности на побољшању услова живота свих наших суграђанки и суграђана. Имајући у виду пандемију коронавируса, било је то време великих иззова, али издржали смо. Руководећи се оним како је радило наше највише државно руководство, председник Србије Александар Вучић и Владе Републике Србије, поред активности на што ефикаснијој здравственој заштити становништва, трудили смо да не зауставимо реализацију ниједног пројекта од значаја за боље сутра наших грађана у свим насељеним местима наше општине – каже Зорана Братић, на почетку нашег службеног разговора, а после завршетка оног о Селеушу јуче и данас, како без тог увода, Селеушани су Селеушани, али и родна равноправност је родна равноправност, и зато, и Селеушанке су Селеушанке!

ПРИЗНАЊЕ… а од директора Дома здравља, за допринос развоју здравства

Настављамо, и обећавамо да више нећемо помињати Селеуш, ух, ваљда ћемо одржати обећање, мада…

Питамо који су то конкретни пројекти реализовани у време пандемије?

– Било их је доста, али ево да споменемо неке: реконструкција термичког омотача општинске зграде, завршетак фискултурне сале и набавка спортске опреме за фискултурну салу ОШ „Братство и јединство“ у Алибунару, санација котларнице у комплексу ОШ „Душан Јерковић“ у Банатском Карловцу, реконструкција крова зграде вртића у Владимировцу, израда пројектно-техничке документације за изградњу новог вртића у Банатском Карловцу, постављање дечјих игралишта у свим насељеним местима у општини Алибунар, укључујући и излетиште Девојачки бунар, радови на изградњи и уређењу пијаце у Јаношику, уређење фудбалског терена у Владимировцу, наставак радова на изградњи канализације отпадних вода у насељу Алибунар – Блок 5, замена столарије у просторијама Месне заједнице Селеуш и Дому културе у Николинцима, опремање Службе за здравствену заштиту жена новим гинеколошким столовима и другом медицинском опремом – ређа наша саговорница, а казала је и да је изграђена пешачка стаза у Селеушу, ух, рекли смо да нећемо више помињати Селеуш, а, да нисмо ми споменули!

Чиме је то, у ове скоро три године мандата, председница најпоноснија?

-Најпоноснија сам што смо, после много труда, успели да са Министарством просвете, и то пре месец дана, потпишемо Споразум о сарадњи, а за дуго очекивану изградњу новог објекта вртића у Банатском Карловцу.

Поносна сам и што успешно реализујемо програме за подстицаје пољопривреди, које смо покренули од 2021. године, затим, локалне акционе планове запошљавања, и то кроз јавне радове, стручну праксу и самозапошљавање, као и финансирање пројеката спортских клубова, удружења грађана, цркава и верских заједница.

ПОДРШКА… деци…

Из општинског буџета обезбеђујемо континуирано бесплатан превоз ученика, студената, као и социјално угроженог становништва, затим, бесплатну ужину за сву децу основних школа са територије општине Алибунар, а ту су и једнократне помоћи за рођење првог, другог и трећег детета, беби -пакети и ауто-седишта, помоћ свим студентима са територије општине Алибунар.

Оно што би требало побољшати, а што свакако планирамо у будућности, то је довођење инвеститора, посебно имајући у виду да ће будући ауто-пут пролазити и кроз нашу општину. Поред развоја привреде, наше стратешко опредељење је и развој туризма, јер за то постоје и те како значајни потенцијали, које само на прави начин треба искористити, корона је прошла, и ту смо сад, на том путу.

Како су грађани задовољни радом Општинске управе?

-Успоставили смо свакодневну комуникацију са нашим грађанима и трудимо се да што ефикасније решавамо све њихове проблеме, и зато смо отворени за све њихове сугестије и предлоге. Упркос објективним проблемима са недостатком стручних кадрова, рекла бих да Општинска управа, ипак, успева да извршава своје задатке, а ту је и бесплатна правна помоћ.

Иначе, осим тога, континуирано радимо на унапређењу нивоа пружања услуга свих предузећа, установа и организација чији је оснивач Општина Алибунар. У том послу значајна нам је и подршка месних заједница, које су она иницијална каписла у раду сваке локалне самоуправе – истиче наша саговорница, коју даље питамо како оцењује сарадњу са вишим инстанцама власти.

… женама и њиховим активностима…

-Та сарадња је изузетна, како са републичком, тако и са покрајинским администрацијом и њиховим органима. Тако смо. захваљујући Покрајинској влади успели смо да набавимо нови рендген апарат, а до краја године за Дом здравља биће набављен и мамограф.

Са Министарством за бригу о селу реализујемо пројекте куповине сеоских кућа, а са Министарством рударства и енергетике, програме енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова. У сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, завршили смо изградњу и опремање Инклузивно-едукативног центра у Алибунару. Очекујем да ћемо, у сарадњи са Министарством туризма и омладине, успети да реализујемо пројекат изградње трим стазе на Девојачком бунару, што би значајно унапредило нашу туристичку понуду.

До краја ове године има шест месеци, а онда следе избори. Шта ће у том периоду бити урађено на плану инфраструктурног уређења у општини, шта се ради и шта је у плану да се ради?

У току је завршетак јавне набавке за извођење радова на рехабилитацији путева и улица на територији општине Алибунар, за које Општина издваја 25.000.000 динара, а 40.000.000 динара даје Управа за капитална улагања АП Војводине и очекујемо да се радови, до краја године, заврше у Добрици, Владимировцу Локвама и Селеушу, док ћемо сами, сопственим средствима, финансирати сређивање путне инфраструктуре у Банатском Карловцу, Новом Козјаку, Алибунару и Николинцима.

Такође, у плану је завршетак радова на адаптацији Дома културе у Владимировцу, као и уређење парковске површине – изградња тематске зоне за окупљање и друштвене активности грађана у Владимировцу, затим, изградња капеле у Иланџи и, као што сам већ рекла, изградња новог вртића у Банатском Карловцу.

Планира се и израда пројекта за изградњу нове школе у Алибунару, санирање спортских терена у Иланџи, Банатском Карловцу и на Девојачком бунару. Изградња и санација пешачких стаза биће завршена до краја године, и то у парковима у Алибунару и Банатском Карловцу.

Општина има и припремљену пројектно-техничку документацију за инфраструктурно опремање радне зоне у Банатском Карловцу, тако да се надам да ћемо, по решавању имовинско-правних питања, успети да реализујемо ове пројекте, за шта ће нам, свакако, бити неопходна подршка са виших нивоа власти – закључује, са осмехом пуним оптимизма, Зорана Братић, која ће за месец дана напунити три године успешног рада на челу општине Алибунар.

А како ми да закључимо, хвала на кафи, да, Селеушанко, како другачије!

С. Батало

Медијски пројекат „Општина Алибунар – много је раскрсница, али један је путоказ“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио
средства.