НА СВЕ СЕ МИСЛИ... Зорана Братић

СРЕЋНА 2021.

Зорана Братић, председница Општине Алибунар

БРИГА О ПОРОДИЦИ, УЛАГАЊЕ У ШКОЛСТВО, ЗДРАВСТВО…

• Потрудили  смо се да на локалном нивоу обезбедимо пуну здравствену заштиту и пружимо све оно што је неопходно најугроженијим категоријама становништва, а да са друге стране не зауставимо инвестиције и улагања у развој привреде локалне заједнице

У години, која је на измаку, упркос чињеници да је готово од њеног почетка епидемија изазвана вирусом Ковид 19 умногоме отежала редовно функционисање свих локалних самоуправа, Општина Алибунар реализовала је већи број планираних пројеката и програма.

Највећи део пројеката је из области грађевинарства и инфраструктуре, а најзначајнији су завршетак термичке реконструкције централне зграде Дома здравља у Алибунару и завршетак радова и комплетно опремање фискултурне сале ОШ „Братство и јединство“ Алибунар. И у другим насељеним местима завршене су санације на фискултурним салама школских објеката. Управо се завршава комплетна санација постојеће котларнице у комплексу ОШ „Душан Јерковић`“ у Банатском Карловцу, у току је поступак јавне набавке за радове на реконструкцији крова зграде дечјег вртића у Владимировцу.

ЈЕДНО ПИТАЊЕ – ЈЕДАН ОДГОВОР

     Као и сваке, тако и ове године, на њеном измаку, обратили смо се челницима свих  осам локалних самоуправа Јужнобанатског управног округа, само са једним питањем:

  • Како са становишта најважнијих задатака локалне самоуправе оцењујете годину која је на измаку и који су то најзначајнији планови у 2021. години?

 Ево одговора Зоране Братић, председнице Општине Алибунар.

Улагања у објекте установа образовања наставиће се у наредној 2021. години. Завршена је израда пројектно- техничке документације за изградњу новог објекта вртића у Банатском Карловцу. Поред побољшања услова за школовање наше деце, Општина Алибунар наставља и са бесплатним превозом  ученика, студената, као и социјално угроженог становништва. Значајна средства у 2021. години издвојиће се и за финансирање удружења грађања, верских заједница и спортских удружења.

ПОКЛОНИ ЗА ЂАКЕ ПРВАКЕ… Зорана Братић и Петар Гланда, директор ОШ „1. мај“ у Владимировцу

У 2020. години видљиви су ефекти донете Одлуке о финансијској подршци породици са децом, у фебруару ове године, којом је право на једнократну новчану помоћ предвиђено и за рођење другог, трећег и четвртог детета. У 2020. години рођено је више од 100 беба. Ове године су први пут додељена и ауто-седишта за децу рођену у 2020. години и са овом праксом ће се наставити и у наредној години. Након усвајања Плана развоја система предшколског васпитања и образовања Општине Алибунар за период 2020-2025. године, Општина Алибунар ће приступити у чланство Удружења „Покрет за децу три плус“ из Чачка, где ће попут других локалних самоуправа, породицама са троје и више деце бити омогућене картице за куповину под знатно повољнијим условима.

Поред образовања и социјалне заштите, у 2021. години ће се наставити  и започета улагања у здравство и наставити са финансирањем здравствене заштите у општини Алибунар, Поред финансирања преузетих дуговања Дома здравља, посебан акценат се даје  на обезбеђивање средстава за плате одређеног броја запослених у овој установи са циљем унапређења кадровских капацитета.

Такође, до краја године биће подељене веће количине дрва за огрев, које је Општина Алибунар обезбедила за  социјално угрожено становништво.

Радиће се и на унапређењу комуналних делатности. За експропријацију парцела за изградњу новог гробља у Банатском Карловцу издвајају се средства из буџета. Као припрему за будуће грађевинске пројекте у 2021.години, а све са циљем  побољшања услова коришћења јавних објеката и повећања степена доступности јавних услуга, у текућој години је израђена пројектно-техничка документација за изградњу новог објекта капеле на гробљу у Иланџи, завршетак израде пројектно-техничке документације за изградњу ободног заштитног канала од поплава са јужне стране Банатског Карловца, односно уређење каналске мреже у функцији одводњавања пољопривредног земљишта, израда пројектно-техничке документације за реконструкцију постојећих водоводних мрежа у насељеним местима. У 2020. години завршава се изградња новог вода јавне водоводне мреже у Улици Вука Караџића у Алибунару, као и изградња новог вода јавне водоводне мреже у Улици Селеушки пут у Владимировцу. У комуналној области доноси се сет нових одлука са циљем њеног даљег унапређења.

ПРЕДСЕДНИЦА ЛИЧНО… Општина је обезбедила ауто-седишта за све бебе рођене у 2020. години, а њих је у овој години било преко сто

Оно чиме се можемо посебно похвалити, то је да ће у наредној, 2021. години, значајан део средстава из буџета општине Алибунар бити усмерен за подстицај пољопривреде, као најзаступљеније привредне гране у општини Алибунар. Ово ће бити остварено кроз годишњи програм мера подршке пољопривредној политици и руралног развоја 2021. године. Планирано је издвајање средстава за субвенције пољопривредним газдинствима, као стимулативна мера, биће обезбеђена додатна исплата из буџета Општине за противградне стрелце, као и набавка противградних ракета. Планира се пошумљавање пољопривредног земљишта, ветрозаштитни појас, као и уређење, односно реконструкција девастираних атарских путева.

Планови и буџет Општине Алибунар за 2021. годину можда не изгледају превише амбициозно, прилагођени су тренутној ситуацији и могућностима. Акценат је на бризи о становништву наше заједнице и побољшању услова живота наших суграђана. Пратећи циљеве, активности и напоре нашег руководства, председника Александра Вучића и Владе Републике Србије, потрудили смо се да на локалном нивоу обезбедимо пуну здравствену заштиту и пружимо све оно што је неопходно најугроженијим категоријама становништва, а да са друге стране не зауставимо инвестиције и улагања у развој привреде локалне заједенице.

Овом приликом, у име Општине Алибунар и у своје лично име,  честитам свим грађанима предстојеће новогодишње и божићне празнике, са жељом да нам Нова година донесе пуно среће, здравља, радости и успеха.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Алибунар – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове јединице локалне самоуправе која је доделила средства.