НИЈЕ СЛУЧАЈНО... Ана Жолнај Барца, директорка Галерије

Ковачица

Значајно признање за Галерију наивне уметности

ЈЕДАН ОД 25 ЕТНОБРЕНДОВА СРБИЈЕ ЗА 2019.

• Ово је признање за дугогодишњи активни рад самоуких сликара, промоција ковачичке наиве, али и подстицај за повећано интересовање туриста за општину Ковачица – истиче Ана Жолнај Барца, директорка Галерије

Галерија наивне уметности  Ковачица је, захваљујући успешном уметничком раду својих сликара, добила престижну награду „Етнобренд године“ за 2019.

ПРИЗНАЊЕ… једно од 25 у целој Србији

Свечана церемонија доделе признања одржана је  2. јула 2020. године, у самом центру Београда, у ресторану „Код двоглавог орла“. Награду је доделио економски портал Privredni.rs, у сарадњи са Задружним савезом Србије, а уз свесрдну подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Како су истакли  организатори, избор најбољих је резултат истраживања и анализе, у којима је учествовало више од 200 кандидата из целе Србије, да би 25  понело ласкаву титулу Етнобренда из различитих области производње и делатности.

Галерија наивне уметности је награђена из области уметности и културе, као Корпоративни бренд Србије. Награду је, испред чланова ове реномиране установе, примила Ана Жолнај Барца, директорка Галерије.

Тим поводом разговарали смо са директорком Галерије, која нам је истакла да је „циљ ове акције промоција и афирмација оригиналних домаћих производа и услуга, као и уметности и културе“

ЗАХВАЉУЈУЋИ ЊИМА… следбеници Мартина Јонаша, Зузане Халупове, Јана Књазовица…

Ана Жолнај Барца, са особитим задовољством, подсећа и да је „ова награда за Галерију, општину Ковачица, а пре свега за сликаре, од вишеструког значаја: поврх свега признање за дугогодишњи активан рад самоуких сликара, промоција ковачичке наиве, као и ефикаснија продаја слика“, додајући да ће, „надасве, сама пропаганда најбољих етнобрендова Србије допринети и повећаној посећености туриста општини Ковачица, како Галерији, тако и осталим местима културних вредности ове општине“.

Иначе, промотивни текст о Галерији наивне уметности, и њеном значају у популаризацији уметности и туризма Ковачице, Војводине и Србије, објављен је у пратећој публикацији „Најбољи Етнобрендови“, као и на економском порталу Privredni.rs.

РЕЧ-ДЕ И О…

Галерија наивне уметности у Ковачици, основана је давне 1955. године, као прва сеоска Галерија слика на подручју целе бивше Југославије. Свету је подарила нека од најзначајнијих имена овог вида уметности, попут Мартина Јонаша, Зузане Халупове, Јана Књазовица

Главна делатност Галерије огледа се у очувању и промоцији надалеко познате традиције самоуког сликарства. Тренутно Галерија наивне уметности броји 26 активних сликара, својих чланова, чија уметност краси музеје, галерије и приватне збирке широм меридијана. Захваљујући уметности наиве, годишње општину Ковачица посети близу 20000 туриста са свих крајева света.

Галерија наивне уметности је за свој дугогодишњи посвећен рад добила низ награда, признања и одликовања. Једно од најзначајнијих је Орден Карађорђеве звезде II степена, које је примила 2017. године, од стране председника Републике Србије.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковачица – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Ковачица