Андреј Тучнин, први заменик генералног директора НИС-а и директор дивизије „Downstream”

Улагање у будућност

НИС: «Дубока прерада» значи унапређење заштите животне средине

БРОЈНЕ ЕКОЛОШКЕ ПРЕДНОСТИ И ЗА ПАНЧЕВО И ЗА СРБИЈУ

• Конфигурација рафинерије мора да буде таква да она може да има будућност, а када је реч о комплексу у Панчеву, она то сада има

Андреј Тучнин, први заменик генералног директора НИС-а и директор дивизије „Downstream”, у интервјуу за лист „Панчевац“ говорио је о новом постројењу за дубоку прераду у Рафинерији нафте Панчево, његовим еколошким аспектима, као и о плановима НИС-а у будућности

Почетак рада постројења “Дубока прерада” у Рафинерији нафте Панчево доноси бројне еколошке користи, не само за грађане Панчева, већ целе Србије, рекао је Андреј Тучнин, први заменик генералног директора НИС-а за прераду и промет.

У интервјуу за недељник “Панчевац”, Тучнин је казао да у Рафинерији престаје производња мазута са високим садржајем сумпора што уједно доприноси да Србија испуни своје обавезе према Енергетској заједници.

Поред тога, смањују се и емисије штетних материја у ваздух.

„Емисије азот-диоксида и сумпор-диоксида су смањене, нарочито сумпора, и то за 98 одсто, а азота за десет одсто. Такође, смањене су и емисије прашкастих материја за 52,8 одсто и унапређена енергетска ефикасност Рафинерије. То су кључне ствари када је реч о еколошком аспекту почетка рада „Дубоке прераде“, рекао је Тучнин.

Он је додао да је од 2009. године у модернизацију Рафинерије нафте у Панчеву уложено више од 800 милиона евра и да је она сада једна од најмодернијих у региону.

ЈЕДНА ОД НАЈМОДЕРНИЈИХ У РЕГИОНУ… Рафинерија нафте Панчево

Према његовим речима, ново постројење вредно 300 милиона евра доноси и нове пословне користи за НИС и Рафинерију.

„Конфигурација рафинерије мора да буде таква да она може да има будућност, а када је реч о комплексу у Панчеву, она то сада има. Самим тим је и енергетска стабилност Србије у будућности обезбеђена овом модернизацијом, а то је, сложићете се, такође веома важно за будућност грађана ове земље. Када немаш рафинерију, онда директно зависиш од других јер мораш да увозиш деривате, што опет има велики утицај на фискални биланс једне државе. Када имаш прераду у својој земљи, то је добро за независност, за економски биланс, за порезе, за запослене“, рекао је Тучнин.

Према његовим речима, у Рафинерији нафте Панчево након почетка рада новог постројења добијаће се веће количине најквалитетнијих горива, као и нови производ – нафтни кокс који је до сада увожен у Србију. Додао је да НИС сада разматра могућност додатног ширења продајне мреже.

„Наравно да разматрамо могућност ширења продајне мреже. Раније то нисмо могли због дубине прераде, али сада је ствар другачија, јер прерада нафте има своју економску ефикасност. Од сирове нафте се добија корпа деривата, а сада је НИС-ова корпа на тржишту у бољој позицији него што је била пре старта дубоке прераде“, рекао је Тучнин.

Он је навео да НИС планира даљи наставак модернизације Рафинерије и реализацију пројеката за унапређење заштите животне средине, и да најпре следи осавремењивање постројења каталитичког крекинга (FCC).

 

Из НИС-а

Сигуран старт, већа снага и стабилнији рад мотора
G – DRIVE ЗИМСКИ ДИЗЕЛ
  • Оптималан рад мотора и на температурама до минус 30 степени
Зимски период године може да зада велике муке, посебно возачима „дизелаша“ који су осетљивији на ниске температуре од „бензинаца“. Како би избегли потенцијалне проблеме са стартовањем аутомобила током зиме, компанија НИС је својим корисницима понудила решење – G-Drive зимско дизел гориво.
То је адитивирано дизел гориво са побољшаним нискотемпературним карактеристикама које омогућава оптималан рад мотора и на температурама до минус 30 степени. Истраживања су показала да поред наведених бенефита, коришћење овог горива обезбеђује и већу проточност бризгаљки која за последицу има обнављање и повећање снаге мотора, чак и у оштрим зимским условима.
Ово иновативно гориво које је НИС креирао уз помоћ стручњака и врсних познавалаца аутомобила и горива продаје се на NIS Petrol и GAZPROM бензинским станицама.