Панчево

Конференција за штампу у Јужнобанатском управном округу

ПОСЛЕ НАДЗОРА МОЖЕ РАДНИ ОДНОС

Светски дан права потрошача , у седишту Јужнобанатског управног округа обележен је на одржавањем  конференције за медије начелнице Јужнобанатског округа Данијеле Лончар и начелнице Тржишне инспекције Биљана Дејановић, на којој су представљени резултати рада Тржишне инспекције, којом приликом је посебно истакнут значај  саветодавног рада инспектора, а који је уведен као нова одредба у Закону о инспекцијском надзору.

Укупан број извршених инспекцијских надзора у  Србији у 2017. години био је 415.204, приликом чега је откривено3.256 нерегистрованих привредних субјеката.

Поређења ради, у 2016. години број инспекцијских надзора био је 245.392, а број нерегистрованих фирми 3.656.

Подаци јасно показују знатно већи број надзора у 2017. години, као и постепено смањење нерегистрованих привредних субјеката разне врсте.

Што се броја  затечених радника који раде “на црно“, он је приликом контроле износио 20.674, а након контролног надзора,  19.093 непријављених радника засновало је радни однос, са задовољством истакла је Данијела Лончар, начелница Јужнобанатског управног округа.

Одељење тржишне инспекције које покрива Јужнобанатски управни округ,  током прошле године имало је 540 контрола, а више од 50 посто односило се на примену Закона о заштити потрошача.

Пландиште

Амбасадор Македоније посетио општину Пландиште

ЗАДОВОЉСТВО ВЕЗАМА  ДВАЈУ НАРОДА

Амбасадор Македоније у Србији Васко Грков, у друштву са председником и секретаром Националног савета македонске националне заједнице у Србији, Борком Величковским и Зорицом Митровић, посетио је општину Пландиште. Са високим гостима разговарали су Владан Младеновић, председник СО Пландиште, Мирослав Петровић, директор КОЦ „Вук Караџић“ и представници Удружења Македонаца „Вардар“, Никола Кипровски и Боро Костадиновски.

Гости су потом посетили школе у општини Пландиште, у којима је македонски језик изборни предмет, најпре ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Пландишту, а потом и ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Хајдучици, којом приликом су их директори школа Сава Дивљаков и Мирослав Маричић упознали са условима под којима ученици у овим школама уче македонски језик.

Од представника Националног савета македонске националне заједнице сви ученици, који уче македонски језик, добили су на поклон пригодни пакет са уџбеником и гласилима на македонском језику, као и поклон честитку у вредности од 5.000 динара

Амбасадор је домаћинима захвалио на гостопримству и истакао да је основни циљ његових сарадника и њега,  као представника Македоније у Републици Србији,  повезивање два народа који се у Пландишту очигледно остварује.

(Фото: Општински портал)

Вршац

Одржан 13. Међународни фестивал вина „Винофест“

SOUL WINE ВЕЛИКИ ПОБЕДНИК

У Вршцу је претпрошлог викенда одржан 13. Међународни фестивал вина „Винофест“, на којем је учествовало преко 50 произвођача вина из земље и иностранства.

По оцени стручне комисије, сем бројних друггих признања у различитим категоријама, за великог победника Фестивала проглашена је винерија Soul Wine из Вршца и њено вино шардоне из 2016. године. Ове године је Туристичка организација Вршца доделила посебну диплому Етно кући „Динар“, за заслуге у промоцији гастрономије Баната.

Директорка ТО Вршац Јулкица Митрашиновић је посебно истакла да је традиција производње вина у овом крају дуга више од 500 година и да је та чињеница „била у основи идеје Туристичке организације Вршца када је кренула у реализацију ове манифестације“. – Расли смо из године у годину захваљујући, пре свега, нашим излагачима и свим људима који су добру вибрацију „Винофеста“ ширили даље. Успели смо тако да ову манифестацију, поред „Дана бербе грожђа“, поставимо као један од главних брендова града, напоменула је директорка ТО  Митрашиновић.

Драгана Митровић, градоначелница Вршца,  изразила је посебно задовољство због одличне посете,  као  и појавом нових винарија.

-Интересантно је да су многе породичне винарије послале своје млађе представнике , што сведочи о томе да се ова врста производње вина преноси с колена на колено – истакла је градоначелница Митровић.

(Фото: ТО Вршац)