УПОЗНАЈ СРБИЈУ... Јелка Ђорђевић на излету са ученицима који похађају курс „Домаћинство у настави“

Удружења јужног Баната

Удружење „Веште руке“ из Панчева

ПОВЕЛА ЈЕ ЈЕЛКА ДЕЦУ КРОЗ СРБИЈУ

• Удружење је највише познато по раду са младима, а круна овог рада су задовољни ученици који ће памтити часове домаћинства као лепу успомену, и не само часове
• Значајна помоћ Града Панчева и Савета за родну равноправност

Удружење „Веште руке“ постоји нешто дуже од три године и у том периоду су чланице и чланови овог удружења реализовали неколико занимљивих активности и пројеката. Циљ удружења је да у своје активности укључи Панчевке и Панчевце различите старосне доби.

  • Првобитна идеја удружења је да ради са младима школског узраста, због чега се од његовог оснивања реализује пројекат „Домаћинство у настави“. На овим часовима млади основци уче основне технике веза, плетења и прављење предмета од различитих материјала (нпр. од папира, пластике…). Ученици се друже без телефона и осталих нових уређаја и стичу нова практична знања која могу да примене у свакодневном животу. Са великим задовољством треба истаћи да је удружење највише познато по раду са младима, а круна овог рада су задовољни ученици који ће памтити часове пројекта као лепу успомену. Али не само часове, већ и једнодневне излете које удружење сваке године организује за своје ученике. Циљ оваквих путовања је да деца боље упознају Србију и њене лепоте, па су тим поводом ученици панчевачких школа претходне школске године обишли фрушкогорске манастире, Сремске Карловце и Стражилово – каже Јелка Ђорђевић, председница „Вештих руку“.
ВЕШТЕ РУКЕ… на овогодишњим „Пролећним данима

Најзначајнија активност коју “Веште руке“ организује сваке године је манифестација „Пролећни дани“. Ове године  манифестација је одржана по трећи пут у ОШ „Мирослав Антић — Мика“ у Панчеву и окупила је више од 40 различитих излагача широм Србије, и то удружења која такође желе да сачувају ручне радове и старе занате од заборава. Из године у годину број учесника расте, а занимљиво је да су поједина удружења већ резервисала своје место за следећу годину. Оно што удружење посебно истиче је да су у организацији догађаја, поред чланова, учествовали и ученици волонтери који похађају курс „Домаћинство у настави“.

  • С обзиром да је удружење непрофитно и да се све активности финансирају путем конкурса (једнодневни излет и остали догађаји), манифестацију би било тешко организовати без помоћи Града Панчева који је и ове године одвојио део средстава за реализацију догађаја. И ове године, као и претходне, сви занинтересовани појединци су се надметали на конкурсу за израду најлепшег ручно везеног јастучета, основци и средњошколци на конкурсу за ручно везену марамицу, а учесници манифестације у такмичењу у прављењу најлепшег мафина са јагодом.   Полако али сигурно ручно везено јастуче постаје симбол Панчева, нешто по чему је град препознатљив широм Србије, а наш јециљ   да се за овај панчевачки бренд чује и ван граница земље – напомиње Јелка Ђорђевић, десна рука панчевачких „Вештих руку“.

Удружење се труди да своје пројекте промовише широм Србије учествовањем на разним манифестацијама које се организују током целе године – некада самостално, а некада заједно са другим панчевачким удружењима. И у овим наступима је Удружење наишло на подршку Града Панчева, али и Савета за родну равноправност града Панчева, на челу са председницом Иваном Росић, која је велика подршка у многим активностима удружења. Управо те манифестације, као што је и манифестација „Пролећни дани“, представљају одлично место за промоцију рада и стицање нових контакта.

ВЕЗЕНО ЈАСТУЧЕ… полако али сигурно постаје симбол Панчева

Управо ове манифестације су подстакле Удружење „Веште руке“ да ради на уједињењу организација из Србије које се баве заштитом народне културе, традиције и старих заната. Оснивањем савеза дошло би до јачање сваког појединачног удружења и појединца у удружењу, а уз то удружења би добила могућност да се боље представе на тржишту. Удружење „Веште руке“ је већ у контакту са многим удружењима и питање је времена када ће се озваничити оваква међусобна сарадња.

За три године колико постојe, “Веште руке“ су реализовале  неколико пројеката у градским и руралним срединама, међу којима се може истаћи пројекат „Од лековитог биља до успеха“, који је реализован у Банатском Брестовцу. Идеја је да Удружење у будућности организује тематске изложбе, пре свега изложбу фотографија јастучића, који су до сада учествовали на конкурсу, али и да се бави проучавањем прошлости Панчева, са акцентом на старе занате.

Н. Ђ.

Пројекат „Удружења жена јужног Баната – трагови који остају“ суфинансира Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, који је доделио средства.