СЛЕДИ ДИГИТАЛИЗАЦИЈА... др Зоран Тасић и симболично пресецање врпце

Опово

Завршено реновирање Општинске народне  библиотеке

И ФУНКЦИОНАЛНОСТ И ЕСТЕТИКА

• После Галерије, завршен посао и на сређивању Библиотеке
• Идуће године почиње посао на дигитализацији, који би до краја године требало да буде и завршен

После неколико месеци интензивних радова, Општинска народна библиотека у Опову поново је на располагању својим  корисницима, у мери колико то дозвољава актуелна епидемиолошка ситуација.

Урађени су грађевински послови, сређења столарија, електро инсталације, тако да је унутрашњост библиотеке не само функционалнија, него и много лепша у сваком њеном кутку.

У току је посао на проналажењу најадекватнијих места за неколкко десетина хиљада књига, али независмо од тога, грађани могу да сврате, нешто прочитају, погледају или позајме неку од књига својих омиљених писаца.

На свечаном отварању „новог изгледа“ Библиотеке присуствовао је и председник Општине Опово др Зоран Тасић, који је том приликом рекао:

„Када сам први пут обишао радове био сам запрепашћен јер је библиотека изгледала идентично као када сам ја ишао у основну школу. На иницијативу директорке бибилотеке, обезбедили смо средства у локалном буџету и кренули у реализацију једног јако значајног и важног пројекта за све грађане. Реализацијом овог пројекта доказали смо да нам је културни живот у општини јако важан, тако смо само пре неколико месеци отворили и комплетно реконструисану Галерију, сада, ево, библиотеку, а оно што нас чека у будућности то је дигитализација. У складу са трендовима Владе Републике Србије, и локална самоуправа ради на томе, тако да ћемо ускоро имати и дигитализовану библиотеку у складу са највишим европским стандардима, истакао је др Тасић.

И ТУ ЈЕ ПОСАО ЗАВРШЕН … Катарина Николић Ралић испред Галерије „Јован Поповић“, која је под „управом“ Општинске народне библиотеке

Катарина Николић Ралић, директорка Општинске народне библиотеке, уз захвалност локалној самоуправи на разумевању и конкретној финансијској подршци, најавила ја ускоро и нове полице, које ће бити смештене читаоница у, за те сврхе,  адаптираном делу библиотеке, обећавајући да ће пројекат дигитализације бити завршен најдаље до краја следеће године.

  „Библиотека је 2019. године започела реновирање овог објекта, тако да је завршена адаптација пријемног, дечјег и одељења за одрасле. Ми смо се трудили да библиотеку отворимо што пре, тако да ће у међувремену бити настављен посао на њеном реновирању,, у смислу опреме за читаоницу за одрасле, као и набавци полица, што је било нужно како би се књиге сложиле по одређеним стандардима, како би се што пре започела дигитализација и све било прилагођено стандардима библиотеке 21. века“, истакла је Катарина Николић Ралић.

Због актуелне ситуације, на улазу у библиотеку обавезна је дезинфекција руку, а у њеној унутрашњости ношење заштитне маске.

(Према: Глас Опова)