ЈЕДНА ОД... Данијела Стојанов на отварању изложбе Горана Јуреше

Вршац

Данијела Стојанов, ПР Културног центра Вршац

ОНО ШТО РАДИМО ДА ОСТАВИ ТРАГА

• Културни центар  је жижна институција културе која развија широку лепезу уметничког стваралаштва
• На годишњем нивоу реализује се око 150 програма (сценских, филмских, музичких, ликовних, образовних…), који привуку преко 20.000 посетилаца

Вршачки Културни центар је основан пре 15 година са циљем да удовољи базичним културним потребама свих корисника културних садржаја, и то на најприкладнији и најефикаснији начин.

О раду ове културне институције и свему ономе шта она значи, не само за град Вршац, за Старт 013 први пут говори Данијела Стојанов, ПР Културног центра, који поред ове, има и још четири редакције: филмску, образовних програма, спољних програма и редакцију визуелних уметности и нових медија.

-Културни центар Вршац је жижна институција културе која развија широку лепезу уметничког стваралаштва, како појединаца тако и разних друштвених група, као и презентацију њиховог стваралаштва најширој културној јавности – каже гђа Стојанов.

Осим ове примарне активности, Културни центар организује и координира рад свих културно-уметничких друштава и фолклорних група у граду Вршцу, а организује или је сууорганизатор  свих градских манифестација по којима се Вршац препознаје на културној мапи региона, па и шире.

Данијела Стојанов, као други важан сегманет рада Културног центра, истиче активно подстицање локалне културне продукције, и то кроз систематски рад са одређеним циљним групама, пре свега, са децом и омладином. – Осим едукативних програма, Културни центар, у оквиру своје савремене галерије, промовише и професионалну уметничку сцену и најквалитетније програме, које за првенствени циљ имају озбиљно профилисање публике као конзумента културних садржаја, како би стицали неопходна искуства за препознавање правих вредности – напомиње наша саговорница.

Иначе, Културни центар на годишњем нивоу реализује око 150 програма (сценских, филмских, музичких, ликовних, образовних…), који за исто то време  привуку преко 20.000 посетилаца.

Што се простора тиче, Културни центар располаже површином од 5000 метара квадратних, укључујући ти и екстеријер и ентеријер. Центар располаже  биоскопском салом, која има све услове за најквалитетнији доживљај (60 седишта, пројектори 35 мм, клима, видео-бим, dolby surround систем звука). У склопу биоскопског простора налази се и Мала галерија, затим  велики галеријски простор, а на самом улазу је и продајна галерија са увек разноврсном културном понудом.

Питали смо нашу саговорницу како се Културни центар финансира и, сем из градског буџета, има ли пара и са других извора?

-Културни центар, као јавну установа културе, финансира у највећој мери  оснивач, а то је некад Општина, а сада Град Вршац, али се средства обезбеђују и учешћем на разним конкурсима које расписује Влада Републике Србије и Покрајинска влада. Сем тога, неки наши програми су финансијски подржани и од стране привреде града, у складу са потребама привредних субјеката да се кроз одређене културне програме афирмишу и рекламирају  као друштвено одговорне компаније и предузећа – каже Данијела Стојанов, ПР Културног центра Вршца.

С. Батало

(Старт 013)

Пројекат „Вршац некад и сад – оно што остаје“ суфинансира Град Вршац.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају

ставове органа који је доделио средства.