Панчево

Изјава Мирјане Савков, координаторке Канцеларије за младе, поводом Међународног дана младих

МЛАДИ СУ ИЗВОРИШТЕ ИДЕЈА ЗА ИНОВАЦИЈЕ

• Они су данашњи мислиоци, разрешивачи проблема и катализатори мира, најјачи заговорници правде и достојанства на свету – каже Мирјана Савков

Међународни дан младих је годишњи међународни догађај који се слави 12. августа. Први пут  обележен 1999. године, дан има сврху да скрене пажњу на проблеме, културна и правна питања омладине, ученика, студената. Млади људи су извориште идеја за иновације. Они су данашњи мислиоци, разрешивачи проблема и катализатори мира. Они су најјачи заговорници правде и достојанства на свету. Ипак, потребни су им добри послови, квалитетно образовање и приступ култури за све. Потребно их је саслушати и укључити у друштво. – рекла је Мирјана Савков, координаторка Канцеларије за младе града Панчева.

ТЕМА 2020… Ангажовање младих за глобално деловање

Тема Међународног дана младих 2020. године „Ангажовање младих за глобално деловање“ жели да укаже на начине на које ангажовање младих на локалном, националном и глобалном нивоу обогаћује националне и мултилатералне институције и процесе, као и извлачи поуке о како се њихова заступљеност и ангажман у формалној институционалној политици може значајно побољшати.

Омогућавањем укључивања младих у формалне политичке механизме повећава се правичност политичких процеса смањењем демократског дефицита, доприноси бољим и одрживијим политикама, а такође има симболичну важност која може додатно допринети враћању поверења у јавне институције, нарочито међу младима. Штавише, велика већина изазова са којима је човечанство тренутно суочено, као што су епидемија        КОВИД-19 и климатске промене захтевају усклађено глобално деловање и значајно ангажовање и учешће младих да се ефикасно реше – истакла је Мирјана Савков.

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево