ОСМЕХ ЗАДОВОЉСТВА... Бојана Бобић Геце

Успешне жене

Бојана Бобић Геце, логопед, власница Едукативног центра „Логогенезис“

ХВАЛА ГРАДУ ПАНЧЕВУ, ТАКО СЕ РАДИ КАД СЕ…

• Учествујући на конкурсу за доделу субвенција почетницима у бизнису, Бојана Бобић Геце је од Града Панчева добила 500.000 динара, и од 1. октобра стартује са својим Едукативним центром „Логогенезис“

 

Пошто је десет година радила на Институту за експерименталну фонетику и патологију говора у Београду, Бојана Бобић Геце је решила да се врати у Панчево и окуша у приватном бизнису.

-Знајући да постоји конкурс Града Панчева за доделу субвенција почетницима у бизнису, пратила сам градски сајт, и у мају сам  конкурисала са  својим бизнис планом. Одговор је, на моје велико задовољство,  уследио врло брзо.  Мој бизнис план је оцењен позитивно, уз максималан износ субвенције – 500.000 динара. Након тога,  уследило је прикупљање потребне документације неопходне за склапање уговора да би, након његовог потписивања,  убрзо  стигло и званично решење о додели средстава – каже наша саговорница, додајући да су „субвенције почетницима у бизнису, које даје Град Панчево, од великог значаја за сваког ко жели да стартује са добром идејом, а нема довољно сопствених финансијских средстава како би ту идеју и реализовао.

  • Са обезбеђеним средствима се лакше улази у нови посао, имате сигурност да ћете свој план моћи да започнете са адекватном опремом, која је у сваком послу прилично скупа, а коју не може баш свако да набави, ослањајући се само на  сопствена средства – напомиње Бојана Бобић Геце, коју смо замолили да нам каже нешто конкретније о свом бизнис плану.

  • Моја идеја је усмерена ка отварњу едукативног центра, који ће се бавити пружањем логопедских услуга, а то подразумева: детекцију, дијагностику и третман говорно-језичких поремећаја код  деце и одраслих. Број деце са развојним поремећајима је све већи из године у годину, а број запослених логопеда у државним установама је минималан. У Панчеву, у оквиру Дома здравља,  тренутно ради само један логопед. Ниједан вртић и ниједна основна школа у нашем граду нема запосленог логопеда.

 1.ОКТОБАР
    -Искористила бих ову прилику да  захвалим Граду Панчеву што је препознао потребу за отварањем оваквог једног оваквог центра, који ће својим радом, нема сумње,  оправдати добијену субвенцију – уверена је наша саговорница, којој, уз жеље за успешан рад, захваљујемо на изузетној љубазности и начину на који нам је презентовала свој бизнис план, који је био много више од саме презентације.
    Иначе, Едукативни центар „Логогенезис“, то му је назив,  званично  ће почети са радом 1. октобра ове године. Срећно!

 

Најбоље време да дете крене на логопедске третмане је – што раније. Мали број родитеља доводи децу код логопеда кад примети било какво одступање од његових вршњака. Још увек се у народу оправдава дететов неразвијен говор реченицом „лењ је, пусти га, проговориће“. Не може дете да буде лењо у нечему што се очекује у развоју, поготово не дете од годину, две, када се речник детета развија. Поређења ради, да ли се за дете од 18 месеци, које не хода, каже иста та реченица „лењ је,проходаће…“ Не! Одмах се шаље даље, код физијатра, ортопеда… Исто је и са говором. Ако се прве речи не јаве око прве године, ако дете не разуме једноставне налоге, ако постоје било какве необичности у говору и понашању детета, неопходно је одмах јавити се логопеду– напомиње наша саговорница.

Бојана Бобић Геце, логопед, која је десет година радила на београдском Институту за експерименталну фонетику и патологију говора истиче да је „веома је важна и  тријажна процена у вртићима, како би се на време детектовала одступања у говорно-језичком, социо-емоционалном и психомоторном развоју деце“.

-Та тријажа, нажалост, не постоји, и децу код логопеда  доводе родитељи доста касније. Самим тим је и процес трајања третмана дужи и тежи. Слична ситуација је и у школама. Деца која имају тешкоће у усвајању школског градива требало би да буду укључена у логопедски треман одмах по откривању тешкоћа било код типа. Опет, нажалост, јављају се, најчешће, тек у трећем разреду, неретко и касније.

Одлазак код логопеда захтева издвајање како времена тако и новца. Да би третман био ефикасан и напредак детета очигледан, неопходан је континуитет у раду. С обзиром на то да говоримо о процесу који траје и који је интензиван, родитељи су често у ситуацији да проређују довођење детета на третман, чак и одустају, због финансијских издатака. Било би добро да део трошкова буде покривен од стране државних институција, с обзиром на то, као што сам навела, да тренутно у нашем граду, у Дому здравља, постоји само један запослени логопед. Поред рада са децом, логопед је особа која своју помоћ пружа и одраслим особама, онима који су претрпели мождани удар, те им  је говор у великом броју случајева нарушен. Нажалост, ретко који лекар, ове пацијенте упути код логопеда – подсећа Бојана Бобић Геце.

СиБ