А САД НА ПОСАО... министарка Ирена Вујовић са представницима локалних самоуправа

Екологија

Завршен конкурс Министарства заштите животне средине за пројекте пошумљавања

ТРИСТА НОВИХ САДНИЦА ПОРЕД ТАМИША

• Граду Панчево додељерно осам милиона, а Општини Опово два и по милиона динара за суфинансирање пројеката пошумљавања у циљу заштите и очувања биодиверзитета

Данас је у Палати „Србија“ приређена мала свечаност поводом потписивања и доделе уговора о суфинансирању пројеката пошумљавања у циљу заштите и очувања предеоног диверзитета у 2023. години, представницима оних локалних самоуправа чјији су пројекти прошли на конкурсу Министарства заштите животне средине. Уговоре је уручила министарка Ирена Вујовић.

Једна од локалних самоуправа је и Град Панчево, коме је одобрено осам милиона за реализацију пројекта вредног 20 милиона динара, а о чему је реч, објаснила је Маја Витман, градска менаџерка:

Уређење Потамишја је наш стратешки пројекат и капитална инвестиција која је од великог значаја за нас Панчевке и Панчевце, али исто тако и за посетиоце нашег града. Прошле године Град је уложио значајна средства за комплетну реконструкцију панчевачког шеталишта на кеју, изградио и легализовао паркинг места и поставио комплетно нову расвету, а ове године бавимо се уређењем зелених површина, проширењем мреже јавног осветљења и инсталацију новог дечијег игралишта. Веома смо задовољни и захвални Министарству заштите животне средине за суфинансирање за потребе пошумљавања у циљу заштите и очувања предеоног диверзитета. Средствима у вредности од 20 милиона динара, колико је намењено овим пројектом, посадићемо нових 300 садница дуж шеталишта, заменити старе и оболеле саднице и уредити зелене површине. Предмет конкурса су биле искључиво аутохтоне врсте садница, те је у сарадњи са ЈКП „Зеленилом“ урађен пројекат и одабир адекватних садница које ће бити посађене дуж горњег и доњег шеталишта, од моста до Бродоремонта“, каже Маја Витман.

На конкурсу је „прошла“ и Општина Опово, којој је одобрено два и по милиона динара за постављање ветрозаштитног појаса дуж пута Опово – Дебељача.

Ево шта о томе каже Анка Симин Дамјанов, заменица председника Општине Опово:

Настављамо са реализацијом пројеката из области заштите животне средине и поред санација дивљих депонија, подједнаку пажњу посвећујемо ревитализацији девастираних предеоних диверзитета. Циљ овог пројекта је подизање пољозаштитног појаса дуж локалног пута Опово – Дебељача, на делу атара који припада општини Опово. Министарство заштите животне средине суфинансира овај пројекат са 2,5 милиона динара, док ће наша локална самоуправа учествовати са 1.317.540 динара“, изјавила је Анка Симин Дамјанов, после потписивања уговора.

Рок за реализацију пројеката је 1. децембар 2023. године.