ОЧИ И УШИ... Жарко Ракочевић

Представљамо…

Жарко Ракочевић, председник Савета Месне заједнице “Тесла”  Панчево

ПОТРЕБЕ НАШИХ ГРАЂАНА НАМА СУ ЗАПОВЕСТ

• У претходном периоду у овом панчевачком насељу много је урађено по питању уређења инфраструктуре, коловоза и пешачких стаза, а у плану за наредни период је наставак ових радова, у складу са потребама становника овог дела града, с којима је Савет МЗ у сталној комуникацији

Претходних месеци у панчевачкој Месној заједници “Тесла” доста тога је урађено по питању ревитализације путне инфраструктуре, коловоза и пешачких стаза, као и на уређењу самог насеља. Са овим радовима ће се наставити и у наредном периоду, каже председник Савета Месне заједнице Жарко Ракочевић.

  • Што се тиче радова у претходних годину дана, скоро је завршено уређење Улице Стојана Новаковића, асфалтирани су и коловоз као и пешачке стазе у читавој дужини улице, од Лава Толстоја до Улице Краља Милана Обреновића, а урађена је и хоризонтална сигнализација као и један део пешачких стаза који није завршен приликом радова почетком године. Пролетос су асфалтом пресвучени и тротоари у Улици Михајла Обреновића, као и део пешачке стазе у Милана Обреновића у дужини од око 270 метара, који су били у веома лошем стању – набраја наш саговорник  шта је све урађено по питању уређења Тесле. И како  каже, поред ових, у разговору са градском менаџерком Мајом Витман, договорени су и радови за наредни период.

Тако је у плану ревитализација Улице Кнеза Михајла Обреновића, за коју већ постоји урађена пројектна документација, а радови на њеном уређењу ће се морати обављати у фазама. У првој фази у плану је сређивање ове улице, од “Ароме” па до Улице Сердар Јанка Вукотића, где се налази ОШ “Исидора Секулић” или до следећег угла са Чумичевом, наводи Ракочевић и додаје да ће се ту радити и на кишној канализацији, на потезу од “Ароме” до Граничарске улице, како би се овај део улице спојио са већ постојећом кишном инфраструктуром.

ЈЕДНА ОД… Улица Стојана Новаковића, следе…

У плану је и уређење већ постојећег паркинга испред Банке Поштанска штедионица у Улици Краља Милана Обреновића, као и уређење околине ОШ “Исидора Секулић”, пре свега пешачких стаза.

  • Поред тога, планирана је и потпуна реконструкција Улице Јосифа Маринковића, која је развојем насеља постала све прометнија и значајнија за саобраћај. Том није све,  план нам је и асфалтирање Стеријине и Пере Сегединца, једносмерних улица које спајају Лава Толстоја и Милоша Обреновића, што говори о њиховом значају за саобраћај у том делу „Тесле“. Ту је и уређење улица Петра Кочића и Радоја Домановића, пре свега по питању проширења кишне канализације која данас не задовољава потребе овог дела насеља па би, са већ завршеним радовима на проширењу капацитета кишне канализације, уређењу једног и спајању другог упојног бунара на кишну канализацију, тиме решили проблем појаве воде на улицама после обилних киша у овом делу насеља – објашњава наш саговорник и напомиње да се сви ови радови планирају у складу са потребама становника „Тесле“ које до Савета МЗ стижу кроз свакодневну комуникацију са грађанима.

Како председник Савета МЗ каже, врата МЗ су отворена за грађане свакога радног дана од 7 до 15 часова. Ту је секретарица којој се грађани могу обратити и сви захтеви грађана на крају стижу до Савета који, по потреби реагује тамо где може или предузима први корак у решавању проблема грађана.

  • Ми смо очи и уши градске управе у овом насељу, грађани нам се обраћају, а ми покушавамо да решимо проблем сами или у комуникацији са другим надлежним службама. Ми смо спрега између становника и установа са „Тесле“ и градске власти. А то шта ће се радити по насељу, не одлучујемо ми већ то зависи од средстава у градском буџету. Ми као МЗ се Граду можемо обратити са списком онога што треба урадити, али како нисмо једино насеље у граду, шта ће од тога бити и када урађено не зависи смо од нас.

  • Ми смо јединица локалне самоуправе – објашњава Ракочевић. Он наводи да Савет МЗ у плану има првенствено решавање инфраструктурних проблема „Тесле“, од тротоара и коловоза до јавне расвете. Оно што ће Савет покренути по питању јавне расвете, а у сарадњи са скупштинама станара јесте иницијатива да стамбене зграде поставе неко лед осветљење на своје објекте, бар тамо где има за тиме потребе како би улице насеља биле безбедније за све. Наравно, у плану је и побољшање јавне расвете како би „Тесла“ била осветљенија, а тиме и безбеднија.

Заменик председника Савета МЗ и одборник у Скупштини града Панчева, Немања Бојић, напомиње да је на захтев грађана летос замењена ограда игралишта Вртића “Бамби” како би оно било безбедније за малишане из ове предшколске установе. Он додаје да су на захтев грађана уређено и Зелено острво у Радоја Домановића, као и места за контејнере у близини МЗ у складу са расположивим финансијским средствима.

Председник Савета Жарко Ракочевић напомиње да се грађани „Тесле“ својој МЗ обраћају поводом разних проблема, понекад они нису у надлежности Савета, али се на њих свакако реагује. Тако је било и са недавном пријавом паса луталица која по неким деловима насеља представљају озбиљан проблем за безбедност грађана, посебно деце и то у близини школа и вртића. Како он каже, као и увек у оваквим приликама, Месна заједница се обратила надлежним инспекцијским службама и оне су тада реаговале и даље решавале овај проблем.

(Старт 013)